Αναβαθμίζονται ενεργειακά τα γήπεδα!

Πριν από μερικές μέρες, ανακοινώθηκε από επίσημα χείλη του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης η χρηματοδότηση για τη μετατροπή αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας σε «πράσινες», δηλαδή σε συμβατές με το περιβάλλον για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, κ. Αλέξης Χαρίτσης, έκανε δηλώσεις τονίζοντας ότι «προχωράμε στην ενεργοποίηση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος, υλοποιώντας το συνολικότερο σχεδιασμό για περιβαλλοντικά βιώσιμες παρεμβάσεις. Χρηματοδοτούμε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κι εκσυγχρονίζουμε τις ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες.

Στηρίζουμε όλα τα έργα που θα εξοικονομήσουν πόρους για τους Δήμους και θα δώσουν σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης, ενεργοποιήθηκε το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο απευθύνεται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και θα χρηματοδοτήσει τις παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και ανοικτών κολυμβητηρίων που είναι:

1) Επεμβάσεις αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας.
2) Δράσεις αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
3) Υποστηρικτικές υπηρεσίες για εκπόνηση μελετών στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλεπόμενων παρεμβάσεων.

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικών υποβολών, ορίστηκε η 10η Ιανουαρίου 2018.
Η είδηση αυτή έγινε αμέσως γνωστή και στο νησί μας, με τη δημοτική αρχή να είναι ενήμερη για τη χρηματοδότηση και να προετοιμάζεται να καταθέσει πλήρη φάκελο με τις ανάγκες αναβάθμισης των γηπέδων μας, αισιοδοξώντας ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα μέρος από τα 27 εκατομμύρια που έχουν εγκριθεί.

Νέα συζήτηση για την αδειοδότηση  των γηπέδων
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση των αντιπροσώπων των Περιφερειών της χώρας, σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στη διάρκεια της σύσκεψης, μελετήθηκαν διεξοδικά όλες οι απορίες που είχαν προκύψει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και αποφασίστηκε η σύσταση κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα στελεχώσουν εκπρόσωποι όλων των Περιφερειών, με στόχο την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου το αμέσως επόμενο διάστημα, κατόπιν διαβούλευσης με τις Περιφέρειες.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπίνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αθλητισμού της Αττικής, Σπύρος Πάντζας, καθώς και λοιποί εκπρόσωποι των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου.

Σπουδαία ευκαιρία για το κλειστό γυμναστήριο της πόλης της Ρόδου  να αντικαταστήσει τον προβληματικό του φωτισμό.
Σπουδαία ευκαιρία για το κλειστό γυμναστήριο της πόλης της Ρόδου να αντικαταστήσει τον προβληματικό του φωτισμό.