Ελεύθερος αφέθηκε 46χρονος για οφειλή ΦΠΑ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 46χρονος Αλβανός που είχε συλληφθεί στην  Πάτρα καθώς είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της περιοχής μας για μη απόδοση Φ.Π.Α.

Ο 46χρονος μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στη φυλακή, ωστόσο δια των δικηγόρων του κ.κ. Δήμου Μουτάφη και Στέλιου Αλεξανδρή, προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος έως την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης του.

Μάλιστα οι συνήγοροι του επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά προβλήματα ήταν αυτά που οδήγησαν σε αυτή τη θέση τον 46χρονο αλλοδαπό και ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος προκειμένου να καταφέρει να καλύψει έτσι τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί και να μην χρειαστεί να καταλήξει στη φυλακή.

Το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκανε δεκτό το αίτημα και αποφάσισε ο 46χρονος Αλβανός να αφεθεί ελεύθερος με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο 46χρονος τον Ιούνιο του 2015 κρίθηκε ένοχος από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5000 ευρώ.

Αν και ο αλλοδαπός δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, εντούτοις η δίκη όχι μόνο έγινε κανονικά αλλά καταδικάστηκε και ερήμην.

Στις 11 Οκτωβρίου 2017, και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου από Λιμενικούς στην Πάτρα, διαπιστώθηκε πως ο 46χρονος αναζητούνταν για να εκτίσει αυτήν ακριβώς την ποινή που του είχε επιβληθεί.

Ο 46χρονος συνελήφθη και δια του συνηγόρου του κ. Δήμου Μουτάφη κατέβαλλε την εγγυοδοσία και άσκησε έφεση για την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου της υπόθεσης του. Επειδή όμως η έφεση του ήταν εκπρόθεσμη αν και κατέβαλλε τα χρήματα της εγγυοδοσίας, εντούτοις έπαυσε να ισχύει η αναστολή της έφεσης και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 46χρονος διατηρούσε ατομική επιχείρηση για την οποία δεν απέδωσε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και συγκεκριμένα για τα διαχειριστικά έτη 2001 το ποσό των 13.188,35 ευρώ με τις προσαυξήσεις, για το 2004 το ποσό των 24.753,58 ευρώ (με προσαυξήσεις), για το 2007 το ποσό των 9.775,94 ευρώ με τις προσαυξήσεις, για το 2008 το ποσό των 54.596,61 ευρώ με τις προσαυξήσεις, για το 2009 το ποσό των 171.848,93  ευρώ με τις προσαυξήσεις και για το 2010, το ποσό των 61.023,51 ευρώ με τις προσαυξήσεις.