Οι προτάσεις των φοροτεχνικών μας  στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας τους

Η καλύτερη σε επίπεδο διαδικασίας και η πιο ενωτική Ετήσια Τακτική και Καταστατική Γενική Συνέλευση στην ιστορία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον κλάδο των Λογιστών-Φοροτεχνικών και δίνοντας ρεαλιστικό περιεχόμενο στο αίτημα για μετατροπή του σε Ν.Π.Δ.Δ..

Μέσα από μία πρωτόγνωρη τόσο συνδικαλιστικά  όσο και τεχνικά διαδικασία με σύμπνοια και χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών οδεύει συντεταγμένα στην αυτονόητη κατοχύρωση της θέσης που του αρμόζει τόσο στην αγορά και στην οικονομία, όσο και στην ελληνική κοινωνία.

Αυτή η επιδιωκόμενη κατοχύρωση, που συνδέεται άμεσα με το αίτημα για το Ν.Π.Δ.Δ., έλαβε το «πράσινο φως» από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Αντιπροσώπων (75%) έπειτα από σχετική ψηφοφορία, που επακολούθησε στην Καταστατική Συνέλευση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε..

Όπως επισήμανε σχετικά ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Βασίλης Καμπάνης: «Η τροποποίηση του καταστατικού ήταν ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα λόγω του αυξημένου ποσοστού απαρτίας που χρειαζόταν αλλά και του τεράστιου ψηφοδελτίου που σχηματίστηκε. Πάνω από είκοσι Ενώσεις Λογιστών-Φοροτεχνικών από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού, σε πλήθος άρθρων, οι οποίες κωδικοποιήθηκαν και μπήκαν σε ψηφοδέλτιο».

Είναι η πρώτη τροποποίηση του καταστατικού της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έπειτα από την πάροδο άνω των δέκα ετών από την προηγούμενη.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., εκφωνώντας τον διοικητικό απολογισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «αυτή η διαδικασία και η μέχρι τώρα εξέλιξή της αποτελεί την επιτομή της έκφρασης της δημοκρατίας στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε.. Εμείς στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε. όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε για τα αυτονόητα και οι παρεμβάσεις μας είναι γενικότερες και όχι στενά συνδικαλιστικές, άλλωστε αυτό μας αναγνωρίζεται από όλους, κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς φορείς». «Ο θεσμικός μας ρόλος απέναντι στα όργανα του κράτους είναι να επισημαίνουμε, να προτείνουμε και να απαιτούμε λύσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την Φορολογική Διοίκηση είναι απαραίτητος, καθώς σε εμάς καταλήγουν όλα τα πρακτικά προβλήματα επικοινωνίας των φορολογούμενων με τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος αναδεικνύοντας τον μείζονα κοινωνικό ρόλο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., υπογράμμισε την συμβολή της Ομοσπονδίας στο ζήτημα του νέου ασφαλιστικού:

«Η Ομοσπονδία μας ήταν η πρώτη που πήρε θέση παραθέτοντας τα πρώτα σχετικά παραδείγματα καταδεικνύοντας το πρόβλημα που θα δημιουργήσει το νέο ασφαλιστικό με το υψηλό ποσοστό εισφορών, το οποίο «γονατίζει» την ήδη ταλαιπωρημένη - φορολογικά και οικονομικά - τάξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου ανήκουμε εμείς και οι πελάτες μας. Με ενημερωτικά δελτία τύπου και συμμετοχή σε διαβουλεύσεις και κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς από το ξεκίνημα της νομοθετικής διαδικασίας του νέου ασφαλιστικού, αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη για την μόνιμη και συνετή ρύθμισή του. Το Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. μετά και από την επιστολή μας, αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του νέου ασφαλιστικού, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες-Μέλη της και την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.»

Κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις (ψηφίσματα) για τον συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, όπως επίσης για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το κοινωνικό μέρισμα και το ζήτημα των φιλοξενούμενων και για τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ειδικότερα με το ομόφωνο ψήφισμα για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η γενική συνέλευση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ζήτησε την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την επαναφορά του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών σε όσα νησιά έχει ήδη καταργηθεί.

Οι προτάσεις των λογιστών μας
1. Για το κοινωνικό μέρισμα (φιλοξενία- δωρεάν παραχώρηση οικίας), προβλήματα με    αιτήσεις χορήγησης κοινωνικού μερίσματος (άρθρο 1, Ν.4501/2017) και
2. Για το καθεστώς ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου

Σχετικές: 1. Η υπ’ Αρ.Πρωτ.67 / 29-11-2017 επιστολή της ΕΛΦΕΕ Ρόδου  προς την ΠΟΦΕΕ

2. Η Υπ αρ.Πρωτ.134/29-11-2017 επιστολή της ΠΟΦΕΕ προς τον Υπουργό οικονομικών

Συνάδελφοι -ες,
Σε συνέχεια του πρώτου σχετικού και δεύτερου σχετικού, αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και των παρεμβάσεων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη, την Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου Αικατερίνη, την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αχτσιόγλου Έφη,

ζητάμε να τροποποιηθεί οίκοθεν το σύστημα και να αναγνωρίζει ως ωφελούμενη μονάδα τον φορολογούμενο, που έχει συμπληρώσει στη φορολογική του δήλωση τον πίνακα 5.1 κωδικός 203, ανεξάρτητα αν έχει συμπληρωθεί ο πίνακας 6 κωδικός 092, προκειμένου να μην στερηθεί το δικαίωμα συμμετοχής του στο κοινωνικό μέρισμα.

Σχετικά με το δεύτερο σχετικό θέμα του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ζητάμε την αναστολή της επικείμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά του αιγαίου, αλλά και να επανέλθει το μειωμένο καθεστώς σε όσα νησιά έχει ήδη καταργηθεί, ως μια πράξη διόρθωσης μιας κατάφορης αδικίας, όπως αυτό τελικά προκύπτει από το αποτέλεσμα.

Το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό όφελος, θα είναι αποδεδειγμένα μικρότερο, από την ζημιά που αυτή θα προκαλέσει στην διαβίωση των κατοίκων των νησιών (ακριτικών κυρίως) και στα δημόσια έσοδα, αντλώντας παραδείγματα από την προηγούμενη (το 2015) κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε κάποια από τα νησιά του αιγαίου, όπου χωρίς κανένα έως σήμερα, αντισταθμιστικό μέτρο για την προστασία της νησιωτικότητας,  επλήγη καίρια η ανταγωνιστικότητα σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής των τοπικών κοινωνιών.