Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις του Αναγνωστηρίου Καλύμνου

Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις του Αναγνωστηρίου Καλύμνου

Παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις του Αναγνωστηρίου Καλύμνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 228 ΦΟΡΕΣ

Με επιτυχία γιορτάστηκε κι εφέτος, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, από την Ένωση Καλυμνίων Αττικής η μνήμη του προστάτη των ναυτιλλομένων μας και πολιούχου του νησιού μας Αγίου Νικολάου.

Η εμπλουτισμένη και καλαίσθητα διακοσμημένη αίθουσα της Ένωσης υποδέχτηκε αρκετούς συμπατριώτες μας της Αττικής, που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα της βραδιάς.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε με αρτοκλασία που ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Νικόλαος Φράγκος. Με θερμά λόγια ο π. Νικόλαος, μετά την ευλόγηση των άρτων, αναφέρθηκε στη ναυτοσύνη των Καλυμνίων και στη βαθιά πίστη τους στον Άγιο Νικόλαο.


Χαιρετισμό στους παρεβρεθέντας απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων, ιατρός κ. Δημήτριος Καλικάτζαρος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γάκης Δημήτριος, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Κόκκινος Χαράλαμπος, ο τ. βουλευτής κ. Κασσάρας Γιώργος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδ/κών Σωματείων Αττικής κ. Ιωάννης Φραγκούλης.


Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Πατέλλη: «Η Υγεία στην Κάλυμνο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την Απελευθέρωση». Με ανάθεση του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» την παρουσίαση έκανε ο τ. Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κώστας Μηνέττος. Με πληρότητα και εντυπωσιακό λόγο, ο παλαίμαχος εκπ/κός κέντρισε το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας, προκειμένου να αποκτήσουν και να μελετήσουν το βιβλίο.


Την παρουσίαση έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας με ολιγόλεπτη τοποθέτησή του. Τόνισε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κι εφαρμογή από τη Δημογεροντία Καλύμνου μιας πρωτοποριακής διάταξης από τη δεκαετία του 1900, η οποία καθιέρωνε την ισότητα μπροστά στην ασθένεια. Μ’ αυτήν και οι οικονομικά αδύνατοι επέλεγαν τον οικογενειακό γιατρό της εμπιστοσύνης τους όπως και οι εύποροι συμπατριώτες τους, μόνο που την αμοιβή του γιατρού για τους πρώτους κατέβαλλε το Δημόσιο Ταμείο.

Τέλος, ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής για τη φιλοξενία, τον κ. Μηνέττο για την παρουσίαση του βιβλίου και τον πρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτη Γιαμαίο για την πολυποίκιλη στήριξή του στην έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου του εντός κι εκτός Καλύμνου (Ρόδο, Κω, Αθήνα).


Το πρόγραμμα προέβλεπε στη συνέχεια παρουσίαση και του βιβλίου «ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», τόμος ΚΑ΄, από τον αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου. Λόγοι υγείας, όμως, δεν του επέτρεψαν να ταξιδέψει για Αθήνα. Έτσι, κατά παράκληση του προέδρου του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτη Γιαμαίου την παρουσίαση των Κ.Χ. ανέλαβε, επίσης, ο κ. Μηνέττος.

Στη σύντομη παρουσίαση του τόμου των Κ.Χ. ο κ. Μηνέττος αναφέρθηκε στο πλούσιο κι ενδιαφέρον περιεχόμενό του, στην επιμελημένη και προσεγμένη εμφάνισή του, τονίζοντας παράλληλα τη συνέπεια και συνέχεια της περιοδικής αυτής έκδοσης, που αποτελεί γραπτή αποτύπωση του πνευματικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι στο νησί της Καλύμνου ανά διετία.


Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη βράβευση και απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Καλύμνιους φοιτητές που εισήχθησαν στις Ανώτατες Σχολές των Αθηνών το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε γενικής επιδοκιμασίας και χαιρετίστηκε απ΄όλους, όσοι πήραν μέρος στην εορταστική αυτή βραδιά.

Στους συμπατριώτες μας προσφέρθηκε τσάι και καλοφτιαγμένοι λουκουμάδες.

Το Αναγνωστήριο «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» έθεσε στη διάθεση του Δ.Σ. της Ένωσης Καλυμνίων 100 αντίτυπα του βιβλίου του Γιάννη Πατέλλη και ευάριθμα των ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ.

Ήταν μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση του Δ. Σ. της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνται ενεργά στην υπηρέτηση των στόχων του Συλλόγου, με υπευθυνότητα και συλλογική δουλειά.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Θάνατος 76χρονου αλλοδαπού, επιβάτη ημερόπλοιου, στην παραλία Αλμύρες στο Βαθύ Καλύμνου

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»