Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Ένας αγώνας που συνεχίζεται

Γράφει η Ελένη Δ. Μαυρογάλου
Δικηγόρος LL.M, Πάτμος - Δωδ/σα

Κι ενώ μία μάχη, έστω και με πολλές απώλειες, φαίνεται να έχει κερδηθεί για πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέρο – Κω – Σάμο – Χίο – Λέσβο), τόσο με τις κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων που δε δίστασαν στιγμή να υψώσουν ανάστημα, όσο με τη στήριξη την Νέας Δημοκρατίας, ο πόλεμος συνεχίζεται.

Και συνεχίζεται καθότι πρωτίστως μία αναστολή έως το καλοκαίρι, θα φέρει και πάλι τους νησιώτες μας εκτεθειμένους στο μέσο της τουριστικής σεζόν, προσπαθώντας από 1.7.2018 να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ. 

Όσο για τους υπολοίπους νησιώτες τους οδηγεί σε μία δυσμενή οικονομικη κατάσταση, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτή, αλλά θα έχει ως συνέπεια τη δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης. Κι όλα αυτά σε τουριστικούς προορισμούς που αν μη τι άλλο πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική τους οικονομία.  

Κύριοι που κυβερνάτε αυτή τη χώρα, πρέπει να λάβετε επιτέλους υπόψη σας ότι τα νησιά μας, και κυρίως τα μικρότερα, δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα, παραλία και ξαπλώστρα, αλλά μικρές κοινωνίες που υποφέρουν από προσβασιμότητα, ανεργία, ελλειπείς παροχές υγείας και εκπαίδευσης. 

Η νησιωτικότητα που προστατεύεται από το ίδιο το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί αντισταθμιστικό μέτρο κι όχι προνόμιο, όπως θέλετε να το παρουσιάζετε. Σε καμία περίπτωση δε θα παραδοθεί αμαχητί, διότι εδώ δε διακυβεύεται μόνο η οικονομική ευημερία των νησιών μας, αλλά και η κοινωνική τους ισορροπία. Και οι νησιώτες μας δεν είναι προνομιούχοι, αλλά καθημερινοί ήρωες.