Κορυφώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας: Διεκδικεί 152 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο

Κορυφώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας: Διεκδικεί 152 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο

Κορυφώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας: Διεκδικεί 152 νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Του Αντρέα Καρακούση

Στην πρόσφατη επίσκεψή του ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε: “Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς γείτονος χώρας”. Πράγμα που υποτίθεται πως σημαίνει ότι το θέμα των συνόρων δεν είναι ανοιχτό για την Τουρκία.

Ωστόσο, είναι έτσι τα πράγματα; Σαφώς και όχι. Η Τουρκία εποφθαλμιά τα σύνορά μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Από την άλλη πλευρά, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα δίνει τη δυνατότητα στη γείτονα να βγει από την απομόνωσή της. Μια απομόνωση στην οποία οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια όταν επέλεξε να παίξει το ρόλο του ηγέτη των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής και να προβληθεί ως μια μεγάλη δύναμη της περιοχής.

Την εποχή της Συμφωνίας του Ελσίνκι (1999), η Άγκυρα χρειαζόταν την Ελλάδα για να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αργότερα, ωστόσο, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν απέναντι σε αυτή την προοπτική και τότε ο Ερντογάν ουσιαστικά επιχείρησε να αναβιώσει την αυτοκρατορική Τουρκία του παρελθόντος.

Ήταν η εποχή που συγκρούστηκε ακόμα και με τους Αμερικανούς και συμμάχησε ακόμα και με τον Πούτιν με στόχο, μεταξύ άλλων, να μη δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Ενώ, όμως, η γειτονική χώρα έπαιξε και παίζει σε αυτό το πλαίσιο και πεδίο… σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νομίζουμε ότι παραιτήθηκε από τις διαχρονικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Θράκη.

Γι’ αυτό πρέπει να είναι σαφές για τη χώρα μας ότι αν η Τουρκία επιθυμεί ένταξη στην Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσει τις γνωστές προκλήσεις στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα οφείλει να είναι πολύ αυστηρή με τα κυριαρχικά της συμφέροντα! Η υποχωρητικότητα δεν οδηγεί ποτέ πουθενά.

Με λίγα λόγια, ως χώρα δεν πρέπει να αρκεστούμε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί στην πράξη τα σύνορα με την Ελλάδα επειδή δε θέλει να ναυαγήσει η ευρωπαϊκή της προοπτική. Πρέπει να διαθέτουμε αποφασιστική πολιτική.

Η Τουρκία θα επιδιώκει να δημιουργεί κατά καιρούς προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, ο Ερντογάν επιθυμεί να εκλέγονται και όχι να διορίζονται οι μουφτήδες. Και το θέλει αυτό σφόδρα έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να τους ελέγχει, να τους χρησιμοποιεί αφού με την προπαγάνδα τους - που υπαγορεύεται από την Άγκυρα - ελέγχουν τους πιστούς.

Ταυτόχρονα, η γειτονική χώρα διεκδικεί με φοβερό θράσος 152 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες και θα συνεχίσει να μας προκαλεί ιδιαίτερα όσο είναι στριμωγμένη με το Κουρδικό που την καίει απόλυτα. Με αυτά τα δεδομένα μάλιστα, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί τη Θράκη ως αντίβαρο για τα μεγάλα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει. Εμείς; Οφείλουμε να μην αφήνουμε αναπάντητη καμιά προκλητική και επιθετική κίνηση της Τουρκίας.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά