Γ. Γαλουζής: Γροθιά στους νησιώτες και στις τοπικές οικονομίες

Για γροθιά στους νησιώτες και στις τοπικές οικονομίες έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής μιλώντας στο “Ράδιο Πρώτο”. 

Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα νησιά πλέον γίνονται μη ανταγωνιστικά απέναντι στην Τουρκία που προσφέρει φθηνότερες παροχές και πρόβλεψε αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Σε ότι αφορά την Κω και την Λέρο που πήραν παράταση για 6 μήνες ο κύριος Γαλουζής ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη είναι ακόμη χειρότερη καθώς θα πρέπει χιλιάδες επιχειρήσεις να αλλάξουν καταλόγους και τιμές στην μέση της τουριστικής περιόδου, που ίσως είναι και μία μορφή δυσφήμησης για τις παροχές των επαγγελματιών.

Το μειωμένο Φ.Π.Α. ήταν κατάκτηση και δεν πρόκειται να εξισωθεί με κανένα μεταφορικό ισοδύναμο δήλωσε ο δήμαρχος Καλύμνου. Σε ότι αφορά το κοινωνικό αντιστάθμισμα που ακούγεται ότι θα δοθεί και θα είναι οικονομικής φύσεως ο κύριος Γαλουζής εξέφρασε απορίες, καθώς ουδείς γνωρίζει ούτε πόσα χρήματα θα δοθούν, ούτε ποια θα είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους ούτε για πόσο χρονικό διάστημα.
 

Τέλος, ο κύριος Γαλουζής αναφέρθηκε στην απόφαση της ΠΕΔ να προσφύγει στην δικαιοσύνη για το θέμα αυτό, όπου οι νησιώτες δήμαρχοι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν την απόφαση που καταργεί αυτό που δικαίως ο Δωδεκανησιακός λαός είχε κατακτήσει.
 

Στην πρωινή εκπομπή του “Ράδιο Πρώτο” φιλοξενήθηκε και ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για διάφορα ζητήματα του νησιού. Θυμίζουμε ότι από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει μέτρα νησιωτικότητας που μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί.
 

Ο κύριος Κορωναίος δεν υποδέχτηκε με χαρά την είδηση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. καθώς όπως είπε θα έχει αρνητική επίπτωση στα νησιά. Όμως περιμένει να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες περί οικονομικού κοινωνικού βοηθήματος καθώς και εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, που ίσως ελαφρύνει την ήδη επιβαρυμένη τσέπη των ακριτών.