Δέκα σύγχρονα σχολεία και ένα κλειστό γυμναστήριο στη Ρόδο

Η παρουσίαση της μεγαλεπήβολης πρότασης που θα υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Δήμος της Ρόδου για την ένταξη δέκα υπερσύγχρονων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και ενός κλειστού γυμναστηρίου που σχετίζεται με μία από αυτές, στα έργα που εκτελούνται με ΣΔΙΤ, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας στο νησί σε βάθος χρόνου, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, πριν από την παρουσίαση και του σχετικού powerpoint, είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην ουσία είναι μία χρηματοδότηση έμμεσος δανεισμός του αναδόχου προς το Κράτος ο οποίος αναλαμβάνει να εκτελέσει το έργο, να το συντηρεί για 25 χρόνια, πριν την εκπνοή τους να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ούτως ώστε να παραμένει λειτουργικό και να έχει την ευθύνη της λειτουργίας των σχολικών κτιρίων με την επίβλεψη του Διευθυντή του σχολείου και του Δήμου.

Αυτό το μοντέλο είχε υλοποιηθεί κατεξοχήν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και οι παρουσιάσεις κάποιων κτιρίων έδειξαν ότι αυτά είναι υπερσύγχρονα, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του βιοκλιματικού με εξοικονόμηση ενέργειας και με τις πλέον σύγχρονες δομές και σύγχρονα υλικά, δεδομένου ότι ο εργολάβος έχει την ευθύνη της συντήρησης των σχολικών αυτών κτιρίων με 25 χρόνια.

Είπε, ακόμη, ότι, στην ενημέρωση που του έκαναν στο Υπουργείο, πληροφορήθηκε ότι ήδη δύο Δήμοι, αυτοί των Χανίων και της Κέρκυρας, ενδιαφέρονταν να υποβάλουν πρόταση με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και δεν ήθελε να χάσουμε και εμείς αυτή τη μοναδική δυνατότητα, όπως είπε, αφού αυτή την περίοδο της ύφεσης είναι αυτονόητο ότι, πλην κάποιων ποσών που διατίθενται στο μειωμένο ΕΣΠΑ του Νοτίου Αιγαίου, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη ευκαιρία.

Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι, καλώς ή κακώς, τα σχολεία που έχουμε κυρίως στην πόλη της Ρόδου είχαν άλλη χρήση όπως το Βενετόκλειο που ήταν Στρατώνας, η Καπνοβιομηχανία κτλ. και επίσης τα κτίρια αυτά είναι υπέργηρα, 80 ετών και άνω. Εξήγησε, επίσης, ότι για τα υφιστάμενα δεν υπάρχει δυνατότητα  να ενταχθούν στα ΣΔΙΤ παρά μόνο εάν βγει πρόγραμμα για τη συντήρηση, την ενεργειακή αναβάθμισή τους κτλ. Επίσης, στην εισήγηση υπάρχει η βεβαίωση από την Α’ βάθμια και Β’ βαθμια Επιτροπή για την κατασκευή αυτών των σχολικών κτιρίων, όχι μόνο για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα σχολικά κτίρια που έχουμε αλλά και για να συμπληρώσουν.

Οι άλλες προϋποθέσεις για να υποβάλει ο Δήμος την πρόταση ήταν να υπάρχουν τα οικόπεδα αφού χωρίς αυτά δεν υπάρχει χρηματοδότηση γι’ αυτό και τα περισσότερα κτίρια προτείνονται στον ιστό της πόλης, στ’ Αφάντου και την Παστίδα και δυστυχώς στην Κρεμαστή όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη αφού καταργήθηκε το δεύτερο δημοτικό, δεν βρίσκουν ακίνητο ούτε καν του δημοσίου.

Επίσης, για να καταθέσουν πρόταση έπρεπε αυτή να ξεπερνάει τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ.  Όσο αφορά στις διαδικασίες, ανέφερε ότι προσπαθούν να πετύχουν την έγκριση της διυπουργικής και θα χρειαστούν επτά μήνες για να δουν τους χώρους, τα ακίνητα, τους όρους δόμησης κτλ. ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει τη σύνταξη μελετών.

Τα μέλη του δ.σ. τοποθετήθηκαν θετικά σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για σχολικά κτίρια. Όσο αφορά στη μειοψηφία, καταρχήν ο επικεφαλής της «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης, είπε ότι εκείνο που λείπει από την πρόταση είναι μία μελέτη για το πως θα αξιοποιηθούν οι χώροι που θα εγκαταλειφθούν. Πάντως, ανέφερε ότι, ως παράταξη, συμφωνούν με εξαίρεση την κα Ευαγγελία Παναή η οποία, κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει στο δ.σ. την αντίθεσή της απέναντι στα ΣΔΙΤ λόγω ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης. Μάλιστα, τοποθετούμενη η ίδια αναφέρθηκε και στην ανάγκη για επαγγελματικό λύκειο στο Παραδείσι.

Με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου κ. Γιάννης Γιαννακάκης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, ξεκίνησε λέγοντας ότι συμφωνούν σε δύο πράγματα: Ότι το ζήτημα της παιδείας δεν πρέπει να το βλέπουμε επιφανειακά και στην τεράστια αναγκαιότητα που υφίσταται στο νησί για νέες σχολικές μονάδες σε όλα τα επίπεδα. Το αποτέλεσμα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι το Υπουργείο και το Κράτος αποποιούνται τις ευθύνες τους και πετάνε το μπαλάκι στους Δήμους.

Στην ουσία, είπε ο κ. Πότσος, πρόκειται για απελευθέρωση του πεδίου για επενδύσεις και στο χώρο της παιδείας. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ο ιδιώτης θα έχει λόγο στη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολείων.

Τελικά, η πρόταση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δ.σ. με τον κ. Πότσο και την κα Παναή να την καταψηφίζουν.

Το σχέδιο
Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στο δ.σ.:
Το έργο αφορά στην κατασκευή δέκα σχολικών μονάδων και ενός κλειστού γυμναστηρίου, συνολικής επιφάνειας 17.695,34 τμ., τα κτίρια θα ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού-ενεργειακού σχεδιασμού.

Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα παρέχει συνεχή συντήρηση του συνόλου των εγκαταστάσεων και συστημάτων του έργου καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του έργου. Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα παρέχει τον εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στα τεύχη της διακήρυξης, το κόστος του οποίου έχει ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό του έργου. Οι προδιαγραφές βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί το σύνολο του έργου είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία και αφορούν στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τη μορφή των κτιρίων, την ακουστική και κυρίως τις απαιτήσεις για ΑμΕΑ.

Στοιχεία κόστους: Μέσο κόστος κατασκευής 21 εκατ. 234 χιλιάδες ευρώ, ο εξοπλισμός 1 εκατ. 300 χιλιάδες ευρώ. Κόστος κύκλου ζωής του έργου ως ποσοστό του αρχικού κόστους 30%.
Χρήσιμα στοιχεία: Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση των 11 σχολικών μονάδων αλλά για άλλο τρόπο παραγωγής δημοσίου έργου που κινητοποιεί ιδιωτικά κεφάλαια. Όπως έχει δείξει η πράξη, έχουμε ποιότητα σχολικών υπηρεσιών σε βάθος χρόνου.

Το Δημόσιο αποπληρώνει τον ιδιώτη μόνο αν τηρεί τις υποχρεώσεις του αλλιώς υφίσταται περικοπές του τιμήματος. Ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει λόγο και άμεση επίβλεψη στις υποχρεώσεις του ιδιώτη αναδόχου, μαζί με τον Δήμο. Το Δημόσιο πληρώνει χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου.

Τα σχολικά κτίρια
2ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΑΣ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                    1.348,22τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                            588τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                               705.600 €

-12ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      2.384,50τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                    2.270,80τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                          2.724.960 €
-ΓΥΜΝΑΣΙΟ– ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΦΑΝΤΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      19.280,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                       2.884τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                          3.460.800 €

-ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΦΑΝΤΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      19.280,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ:                1.498τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                          1.797.600 €

-2ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΓΟΥΡΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      3.335,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                            588τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                                 705.600 €

-2ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΟΔΙΝΙΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      1.866,75τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                            588τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                                 705.600 €

-2ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΣΤΙΔΑΣ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                  3.670,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                        588τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                          705.600 €

-6ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:               1.918,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ
ΜΟΝΑΔΑΣ:                                        1.745,80τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                      2.094.960 €

-ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΑΣ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      1.492,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                       928,20τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                           1.113.840 €

ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΑΣ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                          1.492,00τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                2.191τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                2.629.200 €
(Σ.Σ. Θα ανεγερθεί στο ίδιο οικόπεδο με του Ειδικού Νηπιαγωγείου)

-ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΡΟΔΙΝΙΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ:                                      2.042,30τμ
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ:                    3.825,54τμ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:                                          4.590.648 €