Άγονος ο διαγωνισμός για τα Λουτρά στη Μεσαιωνική Πόλη

Άγονος απέβη ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των δημοτικών παραδοσιακών Λουτρών στη Μεσαιωνική Πόλη, αφού χθες δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος για να καταθέσει προσφορά, με τους αρμοδίους της Δημοτικής Αρχής να διαμηνύουν πάντως ότι οι όροι της διακήρυξης, όσο «σκληροί» και αν φαίνονται, δεν πρόκειται να αλλάξουν προκειμένου να διασφαλιστεί η ιστορία και η προστασία του μοναδικού αυτού ακινήτου.

Συγκεκριμένα, στις 9:00 χθες το πρωί είχε προγραμματιστεί να διενεργηθεί η δημοπρασία του ακινήτου και μέχρι τις 10:00 π.μ. ήταν το χρονικό περιθώριο για να κατατεθούν προσφορές, ωστόσο δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για να διενεργήσει τη δημοπρασία, το θέμα θα εισαχθεί στην Οικονομική Επιτροπή μαζί με τους διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν προχθές για τα δύο καταστήματα στους Αγίους Αποστόλους για τα οποία υπήρξαν πλειοδότες, προκειμένου να τους επικυρώσει όπως και το άγονο του διαγωνισμού για τα Λουτρά. Από εκεί και πέρα, το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό θα αποφασίσει.

Όσο για το που αποδίδει το γεγονός ότι ο διαγωνισμός απέβη άγονος, ο κ. Διακοσταματίου είπε ότι ενδέχεται να έχει να κάνει με τη φύση της δραστηριότητας και ότι, προφανώς για να μην έρθει κάποιος, ίσως κάποιοι όροι να είναι αυστηροί.

Έκανε, μάλιστα, γνωστό, ότι κατατέθηκε επιστολή στην Επιτροπή δημοπρασιών από κάποιον εν δυνάμει ενδιαφερόμενο ο οποίος σημειώνει κάποιες δυσχέρειες  που εμποδίζουν κατά την άποψή του τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.  Είπε, πάντως, ότι το γεγονός ότι ο διαγωνισμός απέβη άγονος πρέπει να δημιουργήσει έναν προβληματισμό.

Ο κ. Μουτάφης
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος για τη δημοτική ακίνητη περιουσία, κ. Δήμος Μουτάφης, σε δηλώσεις του χθες, σχολίασε καταρχήν ότι μπορεί να θεωρήθηκε ότι οι όροι που είχαν θέσει ήταν ιδιαίτερα σκληροί, ιδιαίτερα προστατευτικοί για τα συμφέροντα του Δήμου και γι’ αυτό το λόγο δεν προσήλθε κάποιος ενδιαφερόμενος.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Μουτάφης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Βέβαια, εμείς δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σε κανέναν από τους όρους που έχουμε βάλει-θεωρούνται όλοι αδιαπραγμάτευτοι-και αυτό γιατί συζητάμε για ένα ακίνητο το οποίο έχει πολύ μεγάλη οικονομική αλλά και ιστορική σημασία και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να το προασπίσουμε στο έπακρο, τόσο κατά τον τρόπο της εκμετάλλευσής του όσο όμως και κατά την αρχαιολογική-ιστορική του φύση. Επομένως, ακόμα και αν ειπωθεί οτιδήποτε για τους όρους της δημοπρασίας, δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε ή να τους τροποποιήσουμε εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου και της προστασίας του ακινήτου».

Έτσι, ήδη δόθηκε εντολή για επαναδημοπράτηση, δηλαδή στην ουσία για καινούργια δημοσίευση της νέας ημερομηνίας που θα οριστεί άμεσα, από τους πρώτους μήνες του καινούργιου έτους και επιπλέον θα κάνουν είναι μία κρούση στους τοπικούς φορείς με στόχο να βρουν έναν επενδυτή ή ένα σχήμα επενδυτών από τη Ρόδο που να θέλει να έρθει να επενδύσει σ’ αυτό το ακίνητο και σ’ αυτή στη δραστηριότητα. 

Μάλιστα, προτίθενται άμεσα να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και όλους τους φορείς που μπορούν να έχουν μία οργανωμένη δράση στην επιχειρηματικότητα του νησιού, πάντα όμως με τους ίδιους όρους.

Κλείνοντας, ο κ. Μουτάφης ξεκαθάρισε ότι δεν τους ενδιαφέρει το οικονομικό όφελος που  θα έχει ο Δήμος από την αξιοποίηση των Λουτρών, αφού αυτό θα είναι μηδαμινό, αλλά αυτό που θα γίνει να είναι καλό για την περιοχή και το δημότη της Ρόδου. «Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αυτό το πράγμα, δεν θα προχωρήσουμε», κατέληξε.