Σε κίνδυνο η υγεία στ’ Αφάντου από τις παραλείψεις της ΔΕΥΑΡ

Την ίδια ώρα που οι συνάδελφοί του αιρετοί στέλνουν ευχετήριες κάρτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αφάντου κ. Μανώλης Λόγγος κοινοποίησε μια ιδιαίτερα «καυστική» επιστολή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, στο Δήμαρχο Ρόδου, καθώς και στους Δημοτικούς Συμβούλους του οικισμού. 

Σε αυτή στηλιτεύει τα σοβαρά λάθη, τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις της Δημοτικής Επιχείρησης που «απειλούν» την δημόσια υγεία της περιοχής, επισημαίνοντας παράλληλα ένα προς ένα τα προβλήματα που «βαλτώνουν» εδώ και καιρό και θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Η ευχή του Μανώλη Λόγγου για το 2018;  «Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες λόγω αρμοδιότητας χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αναβολές», όπως καταλήγει στην επιστολή του…

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην έγγραφη διαμαρτυρία του:
“Κύριε πρόεδρε της ΔΕΥΑΡ, κυρίες και κύριοι μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, 
Με το παρόν έγγραφο θα ήθελα να σας επισημάνω ορισμένα –ήδη γνωστά, αλλά δυστυχώς έως σήμερα άλυτα- προβλήματα που σχετίζονται με την επιχείρησή σας και που προκαλούν αρκετή ταλαιπωρία στην τοπική κοινωνία, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

1. Η επισκευή των βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης τις περισσότερες φορές γίνεται πλημμελώς, χωρίς τα κατάλληλα υλικά και προσωπικό, με αποτέλεσμα το ίδιο σημείο να χρειάζεται αρκετές φορές παρεμβάσεις, αλλά και όταν η βλάβη τελικά επιδιορθωθεί, στο οδόστρωμα να παραμένουν κακοτεχνίες που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την ασφάλεια της οδού. 

2. Στο αντλιοστάσιο της δεξαμενής στον οικισμό Αφάντου (θέση Άγιος Λουκάς) οι πόρτες δεν είναι κλειδωμένες, καθιστώντας την πρόσβαση εντός αυτού ελεύθερη σε όποιον το επιχειρήσει, με όποιους πρόδηλους κινδύνους αυτό συνεπάγεται…

3. Οι βάνες του δικτύου ύδρευσης εντός του οικισμού, λόγω κακοτεχνιών, παλαιότητας υλικών, κακής στεγανότητας κλπ, σε αρκετές περιπτώσεις είναι πλημμυρισμένες από νερό. Σε αυτές συρρέουν όμβρια που παρασύρουν και ξεπλένουν ρύπους και παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και απόνερα από οικιακή χρήση, που μπορούν υπό προϋποθέσεις να εισέλθουν στο δίκτυο με πολύ επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.

4. Έργα απορροής ομβρίων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας δεν εκτελούνται αλλά ακόμη χειρότερα ούτε προγραμματίζονται. Η συμπλήρωση του αγωγού από την πλατεία έως και την αρχή του ήδη υπάρχοντος πλακοσκεπή (περίπτερο «Πραματευτής») είναι ένα από τα αιτήματα που καιρό σας επισημάναμε αλλά έως σήμερα δεν έχουν γίνει ενέργειες. Ο δήμος από πλευράς του εκτελεί ορισμένα τέτοιου είδους έργα, αλλά τα δίκτυα ομβρίων είναι έργα που οφείλετε ως εταιρεία να πραγματοποιείτε μιας και εισπράττετε το αντίστοιχο κονδύλι μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης. 

Έως και σήμερα έχουν γίνει από μέρους μας αλλεπάλληλες επισημάνσεις, προφορικές και γραπτές, χωρίς ωστόσο ανάλογο αποτέλεσμα. 

Παρακαλούμε αυτή τη φορά να ασχοληθείτε με τα θέματα με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα. Ως τοπική κοινωνία γινόμαστε καθημερινά δέκτες παραπόνων συμπολιτών μας για κακοτεχνίες, καθυστερήσεις αποκαταστάσεων βλαβών και κατ’ επέκταση σπατάλης μεγάλων ποσοτήτων που χάνονται αλλά και άκρως σοβαρών ζητημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα του νερού ύδρευσης (οσμή, θολότητα). Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες λόγω αρμοδιότητας χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αναβολές.

Ο πρόεδρος 
Τοπικής Κοινότητας Αφάντου
Εμμανουήλ Λόγγος”