Πρωτοχρονιά του 1915 εγκαινιάσθηκε το Μουσείο της Ρόδου από τους Ιταλούς

Την Πρωτοχρονιά του 1915, το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου των Ιπποτών, εγκαινιάσθηκε από τους Ιταλούς ως το Μουσείο της Ρόδου.

Οι Ιωαννίτες Ιππότες ήταν ένα από τα πιο φημισμένα ρωμαιοκαθολικά στρατιωτικά τάγματα κατά τον Μεσαίωνα. Με τις επιτυχίες του Ισλάμ οι Ιωαννίτες εγκατέλειψαν την Ιερουσαλήμ και βρήκαν καταφύγιο αρχικά στην Κύπρο και μετέπειτα στη Ρόδο.

Το κύριο έργο τους (τουλάχιστον «στα χαρτιά») ήταν η περίθαλψη αρρώστων και απόρων χριστιανών). Έτσι το 1440 στο κάστρο της Ρόδου άρχισε να χτίζεται μεγάλο νοσοκομείο, στο τέλος του δρόμου των ιπποτών, πάνω στα ερείπια και με υλικά από παλιό ρωμαϊκό κτίριο, Ολοκληρώθηκε επί Μεγάλου Μαγίστρου d’Aubusson (1476-1503).

Οι Ιταλοί τον Ιανουάριο του 1915 το μετέτρεψαν σε μουσείο ώστε να στεγάσει αρχαιολογικά ευρήματα από τη Ρόδο αλλά και τα γύρω νησιά. Το κτίριο είναι επιβλητικό σε μεσαιωνικό γοτθικό ρυθμό με αναγεννησιακά στοιχεία με εσωτερική αυλή και γύρω- γύρω διώροφη στοά. [Αθ. Τσιλιγκούδης.]

_____________________________________

Προτεινόμενο βιβλίο: Ιστορικό Αρχείο Δωδεκανήσου (Ι.Α.Δ.), Αρχείο της Ιταλικής Διοίκησης Δωδεκανήσου 1912-1943. 1600 φάκελοι.

Εικόνα: Το αρχαιολογικό μουσείο Ρόδου

Πηγή: ellinoistorin.gr