Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι δημοπρασίες των παραλιών στη Ρόδο

Τον Φεβρουάριο θα γίνουν  οι δημοπρασίες των παραλιών στη Ρόδο

Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι δημοπρασίες των παραλιών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 914 ΦΟΡΕΣ

Όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σ. Διακοσταματίου

Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο Ρόδου μέσα στο Φεβρουάριο, πιθανότατα στις 19, οι δημοπρασίες για τις παραλίες της ΕΤΑΔ ενώ η 26η Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος από όσους το δικαιούνται, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, ο οποίος, χθες, ενημέρωσε αναλυτικά για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος.

Καταρχήν, είπε ότι, από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ολοκλήρωση της παραχώρησης των παραλιών αυτών στο Δήμο και ανακοίνωσε ότι η άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου 2018, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία.

Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, αυτούς δηλαδή που έχουν προτιμησιακό δικαίωμα, να προσέλθουν και να το ασκήσουν. Ο κ. Διακοσταματίου, θέλησε να υπενθυμίσει ότι αυτό έχει να κάνει με το αν οι επιχειρήσεις είναι όμορες στον αιγιαλό ή όχι.

Δηλαδή, μία ξενοδοχειακή επιχείρηση ή υγειονομικού ενδιαφέροντος εν γένει, η οποία συνορεύει με τον αιγιαλό μπορεί να ασκήσει προτιμησιακό δικαίωμα. Επίσης, θεωρείται ότι συνορεύει και όταν μεσολαβεί δρόμος ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως δημόσιος (σ.σ. όχι αγροτικός).

Ο Αντιδήμαρχος, λοιπόν, κάλεσε όσους έχουν προτιμησιακό δικαίωμα (σ.σ. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταστήματα αναψυχής, εν γένει υγειονομικού ενδιαφέροντος), να προσέλθουν για να καταθέσουν το αίτημά τους μέχρι τις 26 Ιανουαρίου αφού μετά από αυτή την ημερομηνία δεν θα γίνεται πλέον καμία αίτηση δεκτή και ο χώρος αυτός θα δημοπρατηθεί, θα μπει δηλαδή στις δημοπρασίες.

Σημείωσε, ακόμη, ότι…για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Δήμος υπολογίζει να διεξάγει τις δημοπρασίες για τις παραλίες αυτές γύρω στις 19 Φεβρουαρίου (σ.σ. πάντως μετά τις 15 του επόμενου μήνα) ώστε να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Μάλιστα, στην προγραμματισμένη συνεδρίασή της για σήμερα το μεσημέρι, η Οικονομική Επιτροπή θα πάρει την απόφαση για τις 26 Ιανουαρίου και προς τα τέλη του τρέχοντος μηνός θα ψηφίσει και το σχέδιο διακήρυξης των δημοπρασιών ώστε να μεσολαβήσουν οι δέκα μέρες που απαιτείται για τη δημοσίευση και να φθάσει ο Δήμος στο επιθυμητό που είναι να πλειστηριάσουν στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο Αντιδήμαρχος, θύμισε, στη συνέχεια, ότι, φέτος, ο Δήμος θα πλειστηριάσει και τις παραλίες που ανήκαν στην ΕΤΑΔ καθώς έχει έρθει η σχετική αλληλογραφία από την ΚΥΔ που τις παραχωρεί στο Δήμο. Αυτές υπενθυμίζεται ότι είναι η παραλία της Τσαμπίκας, εκείνη μπροστά από το Καζίνο, το Έλλη, από το Ενυδρείο μέχρι τις Κάτω Πέτρες και η παραλία Ιαλυσού.

Φέτος, υπάρχει ένα ερώτημα όσο αφορά στην παραλία Αφάντου σε σχέση με την εκμετάλλευσή της από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά ο Αντιδήμαρχος εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα το λύσουν τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι τα πόστα στη συγκεκριμένη παραλία, μαζί με το προτιμησιακό του ξενοδοχείου είναι γύρω στα δέκα.

Το μίσθωμα σ’ αυτά που πλειστηριάζει ο Δήμος είναι 70% υπέρ του Δήμου και 30% υπέρ του Δημοσίου. Σ’ αυτά που θα πλειστηριάσει το ίδιο το Κράτος, δηλαδή η ΚΥΔ, με τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών που δεν έγιναν πέρυσι με αποτέλεσμα να μπουν πρόστιμα αλλά ο Δήμος δεν εισέπραξε κάτι απ’ αυτό είναι 50% ο Δήμος και 50% η ΚΥΔ.

Όσο για την ανάπλαση των παραλιών, στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει ένα αίτημα που θα καταθέσει ο Δήμος για ένταξη σε πρόγραμμα για την πρόσβαση ΑμΕΑ στις παραλίες, ενώ τα υπόλοιπα, καθαρισμοί κτλ. θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους. Μάλιστα, πάνω σ’ αυτό δεν παρέλειψε να πει ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε, δηλαδή αυτοί που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Σημειώνεται ότι η παραχώρησή τους είναι για δύο χρόνια.

Επίσης, το ενδιαφέρον για την άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος φαίνεται ότι είναι αυξημένο αφού, μέχρι στιγμής, στο Δήμο έχουν κατατεθεί σαράντα αιτήσεις. Στο σημείο αυτό, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να διευκρινίσει, επειδή κατατέθηκε και αίτηση από ενδιαφερόμενο που η επιχείρησή του δεν είναι όμορη και δεν δικαιούται, ότι όλα τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράδειγμα πέριξ τις παραλίας του Έλλη θεωρούνται όμορες και μπορούν να ζητήσουν προτιμησιακό. Αν δεν ζητήσουν, τότε αυτό το πόστο βγαίνει σε δημοπρασία.

Για τον λόγο αυτό, λένε ότι μέχρι τις 26 του μηνός πρέπει να γνωρίζουν ποιοι επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, ώστε στη συνέχεια να βγάλουν τα υπόλοιπα πόστα σε δημοπρασία. Αυτό σημαίνει ότι, όποιος δεν έρθει μέχρι τις 26 του μηνός, θα εξαιρεθεί της διαδικασίας του προτιμησιακού και αυτό το κομμάτι θα μπει μαζί με τα υπόλοιπα πόστα στις δημοπρασίες που θα διενεργήσει ο Δήμος.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Διακοσταματίου, δεν συμμερίζεται τους φόβους ότι θα χαθούν πόστα με την άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος αφού, όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια ήταν γύρω στις εκατό επιχειρήσεις που έκαναν χρήση αυτού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μία παραλία ενδέχεται να υπάρξει θέμα στην οποία ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να τα πάρουν τα προτιμησιακά, ανεξάρτητα μετά πως θα δουλέψουν. Διότι, όπως εξήγησε, μεγάλες παραλίες, όπως τ’ Αφάντου, η Τσαμπίκα, η Ιαλυσός, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού είναι μεγάλη η έκταση και μπορεί να υπάρξει εκατό μέτρα απόσταση από πόστο σε πόστο όπως ορίζει ο νόμος, αλλά σε παραλίες που είναι μικρές εκεί υπάρχει θέμα. Γι’ αυτό, όπως είπε, καλό είναι να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες