Στον Ευαγγελισμό σήμερα το σκήνωμα του μητροπολίτη Σύμης

Στον Ευαγγελισμό σήμερα το σκήνωμα του μητροπολίτη Σύμης

Στον Ευαγγελισμό σήμερα το σκήνωμα του μητροπολίτη Σύμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1228 ΦΟΡΕΣ

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Παρασκευή στη Σύμη

Από την μητρόπολη Ρόδου ανακοινώνεται στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς μας Μητροπόλεως ότι το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης κυρού Χρυσοστόμου θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την Πέμπτη (σήμερα) στις 07:00 το πρωί όπου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το σκήνωμα του μακαριστού Ιεράρχου θα παραμείνει στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης για προσκύνημα και έπειτα θα αναχωρήσει για την Σύμη.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί την Παρασκευή (12/1) στις 10.30 στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Σύμης και θα ακολουθήσει η ταφή στην ιερά Μονή Πανορμίτου Σύμης.

Τα νησιά μας πενθούν έναν χαρισματικό ιεράρχη
Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτ. Σαντορινιός αναφέρει τα εξής:
«Η είδηση της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου γέμισε πένθος και θλίψη τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο. Τα νησιά της Σύμης, της Τήλου, της Χάλκης και του Καστελλόριζου είχαν την τύχη, για δεκατέσσερα συναπτά έτη, να διαβιούν υπό τη σκέπη της φροντίδας του, του κηρύγματός του και της πνευματικότητάς του.

Ιεράρχης χαρισματικός, φιλάνθρωπος, γαλήνιος, συμπονετικός και πάντα δίπλα στους ανθρώπους- στις ανάγκες και στις αδυναμίες τους. Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, Φωτισμένος Κληρικός και ένας Ποιμένας που αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στο λαό της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Μακαριστού Χρυσοστόμου, τον οποίο διακόνεψε, όλα αυτά τα χρόνια, με ειλικρινή έγνοια και απεριόριστη καλοσύνη. Η μνήμη μας θα είναι γεμάτη με σεβασμό και αναγνώριση στον πεφωτισμένο εκείνο Κληρικό που αφοσιώθηκε στα νησιά μας και πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του στους νησιώτες μας, πληρώντας απόλυτα, για όλους όσους τον γνώρισαν από κοντά, τον τίτλο του Πνευματικού Δασκάλου».

Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
«Ο τόπος μας έγινε φτωχότερος μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου. Ο Εκλιπών, εκλεγείς πρώτος Μητροπολίτης της αρτισυστάτου Μητροπόλεως Σύμης το 2004, μετά από μακρά και λαμπρή σταδιοδρομία κυρίως στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, εκλήθη να οργανώσει μια Νησιωτική Μητρόπολη εξαρχής, έργο το οποίο επιτέλεσε με μεγάλη επιτυχία, κατορθώνοντας επίσης να αναδιοργανώσει την ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πανορμίτου. Η συνεργασία μας με τον Ποιμενάρχη υπήρξε πάντοτε άψογη και ιδιαιτέρως αποδοτική.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία, το ποίμνιο και τους οικείους του. Ας είναι αιώνια η μνήμη του».

Τριήμερο πένθος στη Σύμη
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης συνεδρίασε την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού μητροπολίτη μας, κυρού Χρυσοστόμου.
Για μας δεν είναι απλά μια δύσκολη στιγμή. Δεν είναι μόνο μια θλιβερή συγκυρία. Είναι μια ώρα πένθους και μεγάλης λύπης για όλη την ορθοδοξία.
Με τον Μακαριστό Χρυσόστομο είχαμε την μεγάλη ευλογία να έχουμε μαζί του μία άριστη, αγαστή και άκρως εποικοδομητική συνεργασία.

Για μας προσωπικά, αποτελεί τη μεγαλύτερη ευλογία από τον Θεό το γεγονός ότι συνδέσαμε την παρουσία μας στην Δημοτική Αρχή με το σπουδαίο γεγονός της μονιμοποίησης της Μητρόπολής μας, όπου πρώτος μητροπολίτης υπήρξε ο Μακαριστός, κυρός Χρυσόστομος.
Η απουσία του ποιμενάρχη μας από τα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας αποτελεί ήδη μεγάλη απώλεια και θεωρούμε δυσαναπλήρωτο το κενό που δημιουργείται.
Με αφορμή τα ως άνω, το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Προέδρου, τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 και αφού έκανε διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Να κηρυχθεί ο Δήμος Σύμης σε τριήμερο πένθος.
2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του και να καταθέσει στεφάνι στο σκήνωμά του.
3. Τις ημέρες του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Δημοτικό Κατάστημα.
4. Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής να μην λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύμης, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες να κλείσουν στις 10:00 και μέχρι το πέρας του ωραρίου, προκειμένου να παρευρεθούν οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι σ’ αυτήν. Επίσης εκφράζουν την παράκληση και την βούλησή τους να ακολουθήσουν το ίδιο ωράριο οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. την ημέρα αυτή.
5. Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ι. Μητρόπολη Σύμης και να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ο δήμος Τήλου
Η δήμαρχος Τήλου και το δημοτικό συμβούλιο Τήλου κατόπιν της Κοιμήσεως του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση και με την υπ. Αριθ. 02/2018 ομόφωνη απόφασή του αναφέρει:
«Tο δ.σ. Τήλου κατόπιν της κοιμήσεως του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου εκδίδει ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:
• Να κηρυχθεί ο δήμος Τήλου σε τριήμερο πένθος.
• Να παρευρεθεί στην κηδεία εκπρόσωπος του δήμου Τήλου
• Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμα του
• Τις ημέρες του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο δημοτικό κατάστημα.
• Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο οικουμενικό πατριαρχείο, την Ι. Μητρόπολη Σύμης και να δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συλλυπητήριο μήνυμα
Η Διεύθυνση και το Εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου Σύμης συμμετέχουν στο πένθος για τον εκλιπόντα μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια δήλωση του Στέφανου Δράκου
Με αφορμή το θλιβερό άγγελμα της κοίμησης του επί δεκατέσσερα έτη (14) Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύμης, υπέρτιμου και έξαρχου Νοτίου Αιγαίου Πελάγους Χρυσοστόμου κατά κόσμον Ιωάννη Δημητριάδη, εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στο λαό της Σύμης και της Δωδεκανήσου και εύχομαι ολόψυχα την ανάπαυση της ψυχής του.
Το έργο του και η προσφορά του προς την Ιερά Μητρόπολη Σύμης και την Εκκλησία εν γένει, ήταν διαρκές και αναγνωρισμένο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Το ΙΝΚΑ
Ο Πρόεδρος Γιώργος Ευγενικός και το ΔΣ του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ρόδου Δωδεκανήσου, εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια του Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, Χρυσόστομου. Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία και τους οικείους του.

Διαβάστε ακόμη

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024