Συναισθήματα και Μουσική (βίντεο)

Γράφει ο Γιώργος Σακελλαρίδης
Μουσικοπαιδαγωγός


Συναισθηματική Νοημοσύνη
Είναι η νοημοσύνη της καρδιάς…

 Συχνά σκέφτομαι πως οι μουσικές ομάδες (Χορωδίες ή οργανικά σύνολα ), πολύ περισσότερο αν απαρτίζονται από παιδιά, εκτός από το να αναπτύξουν την μουσικότητα των παιδιών, πρέπει να έχουν ως έξω μουσικούς στόχους τους, την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των μελών τους και την ευαισθητοποίηση τους στην ουσία των ανθρώπινων αξιών. (Είναι γνωστό πως τις ανθρώπινες αξίες τις ενστερνίζονται με περισσότερη έμφαση εκείνα τα άτομα που έχουν ανεπτυγμένη Συναισθηματική Νοημοσύνη).

Αξίζει τον κόπο λοιπόν σε μια ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ή σε μια ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ, να λειτουργούμε με τρόπους που θα αποβλέπουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μελών της.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα άτομο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης διακρίνεται από στοιχεία συμπεριφοράς όπως: Υπομονή, επιμονή, δυνατότητα προσαρμογής, έλεγχο παρορμήσεων, αισιοδοξία, ελπίδα.

Γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε προετοιμασμένοι για να σταθούμε με όσο γίνεται πιο σωστό τρόπο απέναντι στα συναισθήματα των παιδιών μας, και κυρίως απέναντι στα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα;     

Το παιδικό τραγούδι στο σπίτι,  στο σχολείο, στη Χορωδία, στην «άτυπη» Παιδική «Ορχήστρα», μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης της καρδιάς,   έτσι που αυτή να λειτουργήσει άρρηκτα δεμένη με τη νοημοσύνη του νου;

Ήταν και είναι ένα ερώτημα. Για πολλούς μουσικοπαιδαγωγούς έχει θετική απάντηση. Γι αυτό το λόγο εξ’ άλλου γράψαμε με την σύζυγο μου, σύμβουλο ψυχικής υγείας, το βιβλίο: «Παιδικό Τραγούδι και Συναισθηματική Αγωγή», που από το 2012 κυκλοφορεί (με Cd) από τις εκδόσεις «ΠΕΔΙΟ».

Απ ‘ αυτό το βιβλίο θα παρουσιάσουμε αμέσως παρακάτω τους στίχους του τραγουδιού με τίτλο! «Το δέντρο των συναισθημάτων»

Το δέντρο των συναισθημάτων
(Στίχοι: Γ. Σακελλαρίδης. Μουσική: Π.Λ. Μπέλλος.

 Πιάνο: Β. Μάνδηλας. Τραγούδι: Δ. Παππούλη. Κρουστά: Α. Νικητιάδη)
Δέντρο των συναισθημάτων
Δέντρο με πολλούς καρπούς.

Ίδιοι δυο καρποί δεν είναι
Κοίτα τους κι εσύ και κρίνε!

Και η χαρά εκεί καρπίζει   
Κι η αγάπη κι η φιλία κι ο θυμός,

Και ο φόβος και η λύπη
Τίποτα απ’ αυτό δε λείπει.

Δέντρο των συναισθημάτων
Με καρπούς χωρίς χυμό,

Έχει ρίζες στη ψυχή μας
«Χρωματίζει» τη ζωή μας.

Γράφοντας στο You Tube τον τίτλο του τραγουδιού, βλέπουμε και ακούμε σχετικό video.