Σε... πακέτο Νέα Αγορά και Μανδράκι για τους επενδυτές

Σε... πακέτο Νέα Αγορά και Μανδράκι για τους επενδυτές

Σε... πακέτο Νέα Αγορά και Μανδράκι για τους επενδυτές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1609 ΦΟΡΕΣ

Με αρκετές υποσχέσεις γύρισε από την Αθήνα ο δήμαρχος Ρόδου

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, καθώς εκτιμά ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο κάποια από τα μεγαλεπίβολα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του χθες, ενημέρωσε για τις επαφές που είχε σε Υπουργεία στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή. Αναλυτικά:

Για τη Μεσαιωνική Πόλη
Καταρχήν, ο κ. Χατζηδιάκος μετείχε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, από την Υπουργό την κα Λυδία Κονιόρδου, με επικεφαλής τον Διευθυντή του γραφείου της, τον κ. Πολίτη, στην οποία μετέχουν και άλλα στελέχη του Υπουργείου, επίσης η κα Τόνια Μοροπούλου εκ μέρους του Πολυτεχνείου και η Έφορος Αρχαιοτήτων. Αυτή η πενταμελής επιτροπή, λοιπόν, θ’ αρχίσει να επεξεργάζεται τον σχεδιασμό για τη Μεσαιωνική πόλη.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση κατά την οποία ο Δήμαρχος τους παρουσίασε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Μεσαιωνική Πόλη και αφού οι υπηρεσίες του Υπουργείου διασταυρώσουν και επαληθεύσουν όλα τα στοιχεία που τους παρέδωσαν, θα προχωρήσουν, ενδεχομένως πάλι μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση. Έτσι, πιστεύει ότι θα δρομολογηθεί αυτή η διαδικασία μια και ο ίδιος θεωρεί ότι η Υπουργός και τα στελέχη έχουν πειστεί ότι πρέπει να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού για το σύνολο της Μεσαιωνικής Πόλης. Όπως είπε ο Δήμαρχος, πρόκειται για καθαρά διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με το ΤΑΠΑ, και πιστεύει ότι από την επόμενη συνεδρίαση θ’ αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσο αφορά στη Μεσαιωνική Πόλη. Μάλιστα, αυτό το συνδυάζει με τη μεταφορά προς τα τέλη Μαρτίου του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας, με την παρουσία του πρωθυπουργού και Υπουργών, και ζήτησε ένα από τα θέματα για τα οποία θα πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις να είναι και η πρόοδος των εργασιών και οι συμφωνίες για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Για τα ΣΔΙΤ
Ακολούθως, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα και τον ειδικό γραμματέα των ΣΔΙΤ , τον κ. Νίκο Μαντζούφα και θύμισε ότι ο Δήμος Ρόδου έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για ΣΔΙΤ: Η μία αφορά στη μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων όπου πρέπει να κάνουν μία συνάντηση ακόμα με τον Υπουργό τον κ. Φάμελλο προκειμένου να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η άλλη πρόταση αφορούσε στο σύνολο του φωτισμού του νησιού με τριάντα χιλιάδες λαμπτήρες που ο Δήμος έχει προχωρήσει αρκετά της διαδικασίες. Η διαβεβαίωση, μάλιστα, του Υπουργού ήταν ότι μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να αποφασίσει η διϋπουργική για αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Χατζηδιάκος το ανακοίνωσε και στους δύο ότι, αν δεν προχωρήσει η διαδικασία της αντικατάστασης του συνόλου του φωτισμoύ με τις λάμπες LED, το προβλέπει πλέον η νομοθεσία και ο Δήμος θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού υπό μορφή σύμβασης παραχώρησης για δώδεκα χρόνια του αντικειμένου αυτού. Μάλιστα, ήδη ένας Δήμος στην Αθήνα το έχει κάνει με τη νέα διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και ενδιαφέρθηκαν μεγάλες Εταιρίες.

Έτσι, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι αν δεν έχει τη διυπουργική απόφαση τουλάχιστον μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου που θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα, θα ακολουθήσει και ο Δήμος Ρόδου τη διαδικασία της διακήρυξης με τη σύμβαση παραχώρησης του αντικειμένου του έργου για δώδεκα χρόνια, μια και έχει ολοκληρώσει όλη την προεργασία σε συνεργασία του τεχνικού συμβούλου με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Για Νέα Αγορά-μαρίνα
Στη συνέχεια, όπως είχε προαναγγείλει και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Χατζηδιάκος πραγματοποίησε τη συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ με τα στελέχη τα τεχνικά και τους νομικούς. Όπως είπε, οι νομικοί του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου βρίσκονται σε μία διαδικασία διερεύνησης του νομικού καθεστώτος και θα βρουν την καλύτερη δυνατή λύση ούτως ώστε τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, μεγάλης αξίας αλλά και αναπτυξιακής προοπτικής, η μαρίνα στο Μανδράκι και η Νέα Αγορά, να προχωρήσουν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία. Και δήλωσε ο Δήμαρχος: «Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και οι τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ και οι νομικοί σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι της Διοίκησης βλέπουν θα έλεγα πολύ θετικά αυτή τη διαδικασία που ξεκινήσαμε για τον κοινό διαγωνισμό».

Είπε, ακόμη, ότι οι λεπτομέρειες θα εξεταστούν μετά μέσα από τις συναντήσεις των νομικών, ταυτόχρονα βέβαια με τον ορισμό του τεχνικοοικονομικού συμβούλου που θα προσδιορίσει το αντικείμενο του έργου, ένα masterplan της επένδυσης και τις σχετικές λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τους όρους της σύμβασης.

Μάλιστα, ενδέχεται μέχρι και το τέλος του μήνα, στην επόμενη δηλαδή συνεδρίαση του δ.σ. που προγραμματίζεται για τις 29 του μηνός, να έχουν διαμορφώσει τις βασικές αρχές ώστε να πάρει το δ.σ. και τη σχετική απόφαση για την πρόοδο των διαδικασιών. Εάν δεν είναι έτοιμοι τότε, το θέμα θα έρθει στο δ.σ. το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες μέσα στο 2018.

Επίσης, είχε προγραμματίσει μία ακόμα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε για να δουν πως θα προχωρήσουν οι μελέτες των δύο μεγάλων έργων τις οποίες επεξεργάζεται το Υπουργείο Υποδομών, της περιμετρικής οδού και της νέας εισόδου της πόλης από το αεροδρόμιο στο νέο νοσοκομείο, οι οποίες εκκρεμούν για ολοκλήρωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο κ. Δέδες είχε κάποιο κώλυμα αλλά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο που ο Δήμαρχος θα ξαναβρεθεί στην Αθήνα πιστεύει ότι θα μπορέσουν να τα δουν όλα αυτά, όπως και την αναμονή στο ΠΔΕ του ποσού των 3,9 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για τη ΔΕΥΑΡ.
«Νομίζω ότι ξεκινάει καλά το 2018 όσο αφορά στις συναντήσεις αυτές, φθάνει να δούμε και χειροπιαστά πλέον να εκδίδονται οι αποφάσεις, να εγκρίνονται οι σχετικές πιστώσεις και να προχωράμε και εμείς στις αντίστοιχες μελέτες», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί από το Δήμο
Χθες, τέλος, ο κ. Χατζηδιάκος είχε διαδοχικές συναντήσεις με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης όπως και τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και εργολάβους καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη από τις Τ.Υ. δεκατρία έργα, ενώ είναι σε αναμονή υπογραφής μέχρι τέλος του μήνα για συμβασιοποιήσεις άλλα επτά έργα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και επίσης έχουν σε προγραμματισμό άλλα δεκατρία έργα που θα πρέπει να προχωρήσουν με τη διαδικασία του νέου συστήματος του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε γνωστό ότι προχθές ξεκίνησε ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, για ένα μικρό έργο μεν που έχει να κάνει με τα περιστύλια της Νέας Αγοράς και προχώρησε με επιτυχία, αναδείχθηκε ο ανάδοχος και πρέπει να τρέξουν οι προθεσμίες. Δηλαδή, ο Δήμος μπήκε πλέον στη διαδικασία διενέργειας των διαγωνισμών για έργα που εδώ και δύο χρόνια δεν προχωρούσαν λόγω της αλλαγής της υφιστάμενης διαδικασίας με τους διαγωνισμούς, αν και τα έργα είναι μικρά. Θέλοντας, όμως, να δείξει τη σημασία τους ανέφερε ως παράδειγμα ότι την άλλη εβδομάδα θα διεξαχθεί από τις Τ.Υ. ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη βελτίωση οδών και ασφαλτοστρώσεων, προϋπολογισμού 243 χιλιάδων ευρώ για δεκαπέντε χωριά της δυτικής πλευράς και άλλα πέντε με άλλους κωδικούς.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο