Χτυπάει νέο ρεκόρ ο τουρισμός στη γερμανική αγορά

Του Π. Υφαντή από το euro2day.gr

Νέα άνοδο της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία στην Ελλάδα αναμένουν για το 2018 κορυφαίοι παράγοντες της γερμανικής ταξιδιωτικής αγοράς.

Ισπανία και Ελλάδα θα είναι, όπως και πέρυσι, οι δύο δημοφιλέστεροι προορισμοί διακοπών των Γερμανών στη Μεσόγειο το 2018, σύμφωνα με τον Norbert Fiebig, πρόεδρο της ένωσης γερμανικών ταξιδιωτικών γραφείων DRV.

Το 2017, μάλιστα, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο πωλήσεων της τάξης του 30% στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να προσπεράσει την Τουρκία και να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση της γερμανικής αγοράς. Την πρώτη θέση κατέχει, ούτως ή άλλως, σταθερά η Ισπανία.

Ο επικεφαλής της DRV εκτιμά, ταυτόχρονα, πως στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, Αίγυπτος και Τυνησία αναμένεται να κινηθούν και πάλι στους ισχυρά ανοδικούς ρυθμούς του 2017 (+55% η Αίγυπτος). Για την Τουρκία ανέφερε πως κινείται ανοδικά για το ερχόμενο καλοκαίρι, σημειώνοντας πως το 2017 κατέγραψε και πάλι μείωση Γερμανών επισκεπτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις του προέδρου της DRV κινούνται τα στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο γερμανικός βραχίονας του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook (Thomas Cook Germany).
Σύμφωνα με αυτά, υψηλά επίπεδα κρατήσεων για το καλοκαίρι καταγράφουν η Ισπανία (ιδιαίτερα η Μαγιόρκα), η Ελλάδα, αλλά και η Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εμφανίζεται να καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης κρατήσεων στα προγράμματα του Γερμανού τουρ οπερέιτορ.

Νέα άνοδο αναμένει ο Ν. Fiebig της DRV στις πωλήσεις κρουαζιέρας στη γερμανική αγορά. Δυναμική από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν κυρίως η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο στη χώρα μας, όπου, μεταξύ άλλων, ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους τα κρουαζιερόπλοια του ομίλου TUI.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ αναμένουν νέα αύξηση μεγεθών το 2018. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gfk, η υψηλή ζήτηση για προορισμούς όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, η ανάκαμψη προορισμών όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο και η άνοδος των πωλήσεων κρουαζιέρας είχαν ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Γερμανίας να καταγράψουν το καλοκαίρι του 2017 αύξηση εσόδων 4% και άνοδο τουλάχιστον 2% στο σύνολο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.