Ροδίτης θα δικαστεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Κατηγορούμενος για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας θα βρεθεί 68χρονος στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω.

Ο 68χρονος είχε συλληφθεί πριν από έξι χρόνια στην Ρόδο όπου διαμένει,  από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ήρθαν στο νησί μας, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «GRIDLOCK», για την καταπολέμηση του φαινόμενου της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας και συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα, ένα εκ των οποίων στη Ρόδο.

Πρόκειται για τον 68χρονο ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της 21ης Νοεμβρίου 2012 έχοντας στη κατοχή του δέκα φωτογραφίες γυμνών κοριτσιών ηλικίας 12 έως 16 ετών, τις οποίες ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε «κατεβάσει» από το διαδίκτυο.

Μετά την απολογία του ο 68χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ η δίκη του προσδιορίστηκε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου 2018 στην Κω. Η ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Gridlock», πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Δράμα, Χαλκίδα, Ικαρία και Ρόδο), από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου. 

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την αστυνομία, στη διάρκεια της επιχείρησης, σχηματίστηκαν δέκα (10) αυτοτελείς δικογραφίες και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία οκτώ (8) ημεδαποί, ηλικίας από 25 έως 71 ετών, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου. Τέσσερις συνελήφθησαν στην Αττική και από ένας σε Δράμα, Χαλκίδα, Ικαρία και Ρόδο.  

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομική διαδικτυακή ψηφιακή έρευνα στον παγκόσμιο ιστό, που πραγματοποιήθηκε μέσω του ειδικού προγράμματος TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά ίχνη ημεδαπών χρηστών του διαδικτύου, που διακινούσαν «σκληρό» υλικό παιδικής πορνογραφίας.  Παράλληλα, διαμοίραζαν αυτό το υλικό σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, μέσω ειδικών προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer).