Σχέδιο κατά της Περιφέρειας κατήγγειλε ο Γ. Χατζημάρκος

Συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της Fraport Greece θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη λειτουργία των αεροδρομίων της περιφέρειας τα οποία διαχειρίζεται η κοινοπραξία.

Όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης, η συζήτηση θα αφορά συνολικά τέσσερα αεροδρόμια, και συγκεκριμένα δύο της Δωδεκανήσου αυτά της Ρόδου και της Κω και δύο των Κυκλάδων και συγκεκριμένα της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Πάντως ο κ. Χατζημάρκος στο πλαίσιο δηλώσεών του στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί ειδικά στο αεροδρόμιο της Ρόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει δει τα αντανακλαστικά που περίμενε από τον ιδιώτη.  

Πάντως ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Μυκόνου υπήρξε άμεση παρέμβαση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης λέγοντας τα εξής: «Το μεγαλύτερο έργο και ως κύρια προτεραιότητα ήταν ο διάδρομος στη Μύκονο καθώς ήταν επικίνδυνος και υπήρχαν εκεί θέματα ασφάλειας. Τώρα τελειώνει. Εκεί είμαι ικανοποιημένος αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος για τη Ρόδο, και τις παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει. Ελάχιστα έχουν γίνει. Η απάντηση της Fraport είναι ότι έγιναν πράγματα που δε φαίνονται… Το δέχομαι γιατί έγινε μία μεγάλη διοικητική αλλαγή που δεν ήταν και εύκολη, το καταλαβαίνουμε αλλά λέω το εξής γιατί θέλω να είμαι δίκαιος: τα αντανακλαστικά του ιδιώτη, δεν τα είδα στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

Εκδήλωση για τα νησιά μας στο Παρίσι
Παράλληλα ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της περιφέρειας να προωθήσει και να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας και ειδικά την άυλη, μέσω της  UNESCO, μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την Κω με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι το Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την έδρα της UNESCO δράση για όλα τα νησιά της περιφέρειας, με ιδιαίτερο βάρος στη διατροφή του Αιγαίου.

Για το θέμα ο περιφερειάρχης, δήλωσε χτες τα εξής: «υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική εθνική επιτροπή της UNESCO που αφορά την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Συμβολικά έγινε η επιλογή της Κω για την κληρονομιά του Ιπποκράτη, που είναι αναξιοποίητη. Είναι μία πρόκληση που ισχύει για όλα τα νησιά. Τώρα πρέπει να επενδύσουμε και στην άυλη κληρονομιά. Πρέπει και εμείς να αρχίσουμε εντατικά πάνω σε αυτό.

Έχουμε ήδη κάνει επαφή και με την UNESCO στη Γαλλία, στο Παρίσι και τον άλλο μήνα θα είμαστε εκεί σε μία πρώτη κοινή δράση με την UNESCO. Το Φεβρουάριο λοιπόν στην έδρα της στο Παρίσι θα έχουμε μία κοινή δράση η οποία θα αφορά όλα μας τα νησιά. Παίρνουμε πρωτοβουλίες με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, λέγοντας : «Ας πάμε όμως στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Θα δώσω κάποια παραδείγματα. Το ένα είναι η διατροφή. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από όλες τις χώρες να περάσουν τα στοιχεία η κάθε μια της δικής της διατροφής μέσα στον κατάλογο των μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί θεωρείστε δεδομένη τη δική μας παρουσία με τη δική μας πρόταση, η οποία είναι η Αιγαιακή διατροφή, η συνέχεια της πρωτοβουλίας του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (Aegean cuisine).
Η πρωτοβουλία αυτή ωρίμασε και φτάνει στο σήμερα στο επόμενο στάδιο που είναι η προστασία της διατροφής του Αιγαίου. Γιατί έχουμε και χώρες που έχουν στο μυαλό τους να… κλέψουν λίγο από τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά και αυτό θα το προστατεύσουμε σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης ο όρκος του Ιπποκράτη. Παρατηρήθηκε το εξής: πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές έχουν κάνει παρεμβάσεις και έχουν αλλοιώσει το περιεχόμενό του. Επειδή όμως ο όρκος δεν είναι κτίσμα, αλλά ζει και αναπνέει και επειδή έχουν γίνει κάποιες αλλαγές πρέπει να προλάβουμε και να παρέμβουμε τώρα, να το προλάβουμε. Μάλιστα ετοιμάζουμε μία επίπονη διαδικασία επικοινωνίας με όλες τις ιατρικές σχολές και ανταλλαγή επισκέψεων, και κάλεσμα σπουδαστών και καθηγητών στην περιοχή για να το προστατεύσουμε πριν το χάσουμε…

Επίσης πολιτιστική κληρονομιά είναι οι τέχνες μας σε πολλά νησιά μας. Έχουμε μεγάλο πλούτο σε αυτές. Μάλιστα σύντομα η έκθεση με τα κεραμικά Ίκαρος θα μεταφερθεί από το μουσείο Μπενάκη στη Ρόδο με πρωτοβουλία της περιφέρειας. Τώρα σχεδιάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και γίνονται συνεννοήσεις με το συλλέκτη καθώς είναι ιδιωτική συλλογή και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες».

Στοχεύουν στο έργο για  το οδικό δίκτυο
Στο πλαίσιο δηλώσεών του ο περιφερειάρχης μίλησε και για σχέδιο πολιτικών και ιδιωτικών δυνάμεων του τόπου να πλήξουν την περιφέρεια, σε ότι αφορά το έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου που θα υλοποιήσει.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι οι ίδιοι ακριβώς που δημιούργησαν το πρόβλημα με το νερό πέρσι στο νησί, αλλά όπως είπε «έχουν γνώση οι φύλακες». Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τα εξής: «Το καλοκαίρι του 2017 περάσαμε μία κρίση στο νησί που είχε να κάνει με το νερό. Οι ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν τότε αυτό, οργανώνονται ξανά.

Σύντομα θα έχετε τα νέα. Αλλά έχουν και οι φύλακες γνώση.  
Οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις, πολιτικές και ιδιωτικές συνεργάζονται ξανά απροκάλυπτα χωρίς να ντρέπονται καθόλου και ετοιμάζουν το επόμενο σχέδιό τους.  Πάντα είναι στο επίκεντρο η περιφέρεια γιατί αυτός είναι ο φορέας που ενοχλεί σήμερα και αφορά τη δράση της και τη λειτουργία της. Αφορά το τεχνικό μας πρόγραμμα. Έχει σχέση με το οδικό δίκτυο. Εμείς είμαστε εδώ ψύχραιμα, ήρεμα, και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αυτή είναι η δική μας απάντηση και τα υπόλοιπα θα εξελιχθούν όλα ομαλά».

Χρηματοδότηση για διάβρωση των ακτών
Τέλος όπως ανακοίνωσε χτες ο περιφερειάρχης μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα αφορούν την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στο νησί μας ένα σοβαρό και γενικευμένο πρόβλημα. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε και το θέμα της διάβρωσης των ακτών. Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και να … κεντρίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Θα ανοίξουμε μία πρόσκληση με χρηματοδότηση συγκεκριμένη.

Γιατί καταλαβαίνω ότι με την κουβέντα δεν φτάνουμε κάπου.  Πρέπει να πιέσουμε όλο το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Θα ανοίξουμε μία χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τις επόμενες μέρες που να αφορά τη διάβρωση των ακτών ώστε όλη η δημόσια διοίκηση να στρέψει εκεί την προσοχή της και αυτό θα φέρει στην επιφάνεια πολλά ζητήματα γιατί είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Μακάρι να βρεθούν προτάσεις και να αυξήσουμε και τη χρηματοδότηση».