Καταδικάστηκε ο κτηνοτρόφος που είχε σκορπίσει φόλες

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Ρόδου 43χρονος κτηνοτρόφος που συνελήφθη για τις φόλες που είχε βάλει περιμετρικά από το μαντρί του στον Έμπωνα, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν δύο γεράκια!

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή στον 43χρονο, ενώ δεν του αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό!

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε τη πράξη του ότι δηλαδή είχε τοποθετήσει τα δηλητηριασμένα κρέατα περιμετρικά της μάντρας που διαθέτει σε δασώδη περιοχή του Έμπωνα προκειμένου όπως είπε να προφυλάξει τα αιγοπρόβατά του από τις αλεπούδες.

Ο ίδιος ερωτηθείς από το δικαστήριο είπε ότι είχε σκύλο πριν από δύο χρόνια, δεν έχει όμως πλέον και πως σε ότι αφορά το θάνατο των δύο γερακιών, ήταν τυχαίο γεγονός.

Η συνήγορος υπεράσπισης του 43χρονου κα Παναγιώτα Καραμάριου, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση του πελάτη της ο οποίος έχει οικογένεια να φροντίσει και ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών.
 

Το δικαστήριο με πρόταση και της Εισαγγελέως της έδρας απέρριψε τον ισχυρισμό και έκρινε ένοχο όπως κατηγορείται τον 43χρονο επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.

Για τον κατηγορούμενο όλα ξεκίνησαν όταν οι θηροφύλακες της Ρόδου, σε συνεργασία με δασοφύλακα της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου, πραγματοποίησαν, στις 22 Ιανουαρίου 2018, αυτοψία σε τοποθεσία στην περιοχή του Έμπωνα.

Είχε προηγηθεί καταγγελία μέλους του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, του οποίου το σκυλί είχε καταναλώσει εκεί δηλητηριασμένο δόλωμα.
 

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας ήταν 10 τεμάχια λίπους, εμποτισμένα με δραστική ουσία (προφανώς τύπου lannate) και όλα ήταν τοποθετημένα περιμετρικά περίφραξης μαντριού. Κοντά στο πρώτο εύρημα βρέθηκαν νεκρά και 2 αρπακτικά πτηνά.

Συνελήφθη ο κτηνοτρόφος-κάτοχος του μαντριού, ο οποίος ομολόγησε την πράξη και κρατήθηκε για να δικαστεί με την κατηγορία φόνευσης ειδών ορνιθοπανίδας με χρήση δηλητηρίων.