Βραδιά γλυκιάς νοσταλγίας και διδαγμάτων στη Ρόδο

Ένα όμορφο, διδακτικό και γλυκά νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν απόλαυσαν οι δεκάδες, κυρίως παλιοί, άνθρωποι  του ποδοσφαίρου, οι οποίοι γέμισαν, το βράδυ της Δευτέρας, την αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Πλάζα» προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το ποδόσφαιρο», του ιστορικού παράγοντα της Ρόδου, Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος πραγματεύεται την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, κυρίως της πόλης, από το 1960 έως το 2000. 

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσοπανάκης και Μιχάλης Μπαριανάκης, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης (χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας), ο γενικός γραμματέας της ΕΠΣΔ Γιώργος Παυλίδης, ο πρόεδρος της Ρόδου Αυγουστίνος Γιακάι, παλιοί παράγοντές της όπως οι Μάκης Ντουρουτλής, Νίκος Διακίδης, Βασίλης Κατσαράς και Γιάννης Μαρίνος, ο πρόεδρος των Βετεράνων Ρόδου-Διαγόρα Μιχάλης Δράκος, ο πρόεδρος του ΣΔΠΔ Νίκος Χρυσανθής, το μέλος του ΤΟΔ Μπάμπης Λάμπρου και ο παρατηρητής διαιτησίας Μιχάλης Καλαθενός, ο παλιός προπονητής της Ρόδου Πασχάλης Γκογκίδης και πολλές σπουδαίες προσωπικότητες των παλιών καλών εποχών του ροδίτικου ποδοσφαίρου,  μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Παυλίδης, Γιάννης Εγγλέζος, Λευτέρης Μαυρουδής, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Βασίλης Μελιδώνης, Γιάννης Χατζηνικήτας (ο γνωστός «Προφήτης»), Νικήτας Γεροντούδης και Δημήτρης Σαμπάνης. Επίσης, το παρών έδωσε ο παλαίμαχος του Ολυμπιακού Γιώτης Τσαλουχίδης.  
 


Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχθηκαν οι παραβρισκόμενοι τον «αρχιτέκτονα» των μεγάλων επιτυχιών της Ρόδου, τον μεγάλο Μιχάλη Μπέλη, τον ιστορικό παράγοντα και πρόεδρο του Κολοσσού Μιχάλη Κόκκινο, καθώς και την Ειρήνη Λαμπάδη, κόρη του αείμνηστου προέδρου της Ρόδου, Γιώργου Λαμπάδη. 

Το βιβλίο προλόγισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης (την εκδήλωση συντόνισε ο αθλητικός συντάκτης Γιώργος Αθανασίου), ο οποίος συνεπήρε τους ακροατές του με τον λόγο του και τη ζωηρή περιγραφή των εικόνων του χθες μέσα από την ιστορική αναδρομή που επιχείρησε, ενώ η συζήτηση «άναψε» όταν ήρθε η κουβέντα στο σήμερα και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ποδόσφαιρο του νησιού. 

Μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου και του περιφερειακού συμβούλου Δημήτρη Τσοπανάκη, οι περισσότεροι από τους ομιλητές (Μιχάλης Κόκκινος, Γιάννης Παυλίδης, Πασχάλης Γκογκίδης, Λευτέρης Μαυρουδής), με πρώτο τον Μιχάλη Μπέλη, μίλησαν για την ανάγκη οι ομάδες μας να εμπιστευτούν το ταλέντο του Ροδίτη και τον Δωδεκανήσιου ποδοσφαιριστή, όπως και να επενδύσουν στις υποδομές τους.  
 


Η βραδιά έκλεισε με την ομιλία του ίδιου του συγγραφέα Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος προσφέρει το πολύτιμο «απόσταγμα» των πλούσιων εμπειριών του και της τριετούς προσπάθειάς του όχι μόνο στους παλιούς για να θυμηθούν, αλλά κυρίως στους νέους για να διδαχθούν και να παραδειγματιστούν. Το αφιερώνει δε στη μνήμη του φίλου του, αείμνηστου Σταύρου Ηρακλείδη, στον οποίο το είχε υποσχεθεί. 

Σημειώνεται, πως την αναδρομή στήριξε οπτικά πλούσιο αρχειακό υλικό της εποχής, το οποίο προβλήθηκε με μέριμνα της κόρης του συγγραφέα, της αρχιτέκτωνος πολιτικού μηχανικού Τίνας Παπαβασιλείου. 
 Το βιβλίο «Ιδού η Ρόδος, Ιδού και το ποδόσφαιρο», διατίθεται μέχρι νεωτέρας, από τον ίδιο τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6939847347. 

Σε λίγες μέρες και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, θα διοργανωθεί ανάλογη εκδήλωση στην καφετέρεια «El Gusto» στον Αρχάγγελο.