Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στη Ρόδο, χωρίς επίδομα ανεργίας

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας κα. Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για το πρόβλημα της μη καταβολής επιδόματος ανεργίας στη Ρόδο.

Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής:

Ερώτηση

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Σε απόγνωση χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στη Ρόδο, χωρίς επίδομα ανεργίας

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εποχικοί εργαζόμενοι στη Ρόδο, χωρίς επίδομα ανεργίας εδώ και τρεις μήνες, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα τους καταβληθεί.

Όσοι άνεργοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους μέσα στο Δεκέμβριο και παρ’ όλο που έχουν προγραμματισμένη παρουσία μέσα στον Ιανουάριο, η υπηρεσία του ΟΑΕΔ τους διώχνει και τους λέει να επιστρέψουν τον Φλεβάρη, που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Την ίδια απαράδεκτη κατάσταση καθυστέρησης, αντιμετώπισαν και πέρσι οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του τόπου, που αποδίδει εκατομμύρια κέρδη στις «βιομηχανίες» του τουρισμού και για τους εργαζόμενους ξεζούμισμα το καλοκαίρι και πείνα τον χειμώνα.

Στο Υπουργείο είναι γνωστή η υποστελέχωση του ΟΑΕΔ, την οποία βρίσκει κάθε φορά πρόφαση για τη καθυστέρηση της καταβολής των επιδομάτων, αλλά αδιαφορεί πλήρως και συνειδητά για τη λύση του προβλήματος.

Είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους να δημοσιεύετε λίστες τουριστικών μονάδων, που επιδοτούνται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους -ενώ έχουν θησαυρίσει από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων τους- και αντίστοιχα στους εργαζόμενους να στερείτε τη δυνατότητα επιβίωσης των οικογενειών τους, καθυστερώντας και τα τελευταία ψίχουλα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση να καταβληθούν τα επιδόματα των ανέργων.

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος