Πονοκέφαλος  για τις παραλίες της Ρόδου

...«Πονοκέφαλο» για τη Δημοτική Αρχή Ρόδου φαίνεται ότι αποτελεί το θέμα της άσκησης του προτιμησιακού δικαιώματος στις παραλίες για τη φετινή και την επόμενη σεζόν για το οποίο οι πληροφορίες λένε ότι διχάζεται, ενώ η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα που έρχεται στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι η «εξέταση αιτήσεων για την παραχώρηση απευθείας μισθώσεων (προτιμησιακά) αιγιαλού, παραλίας Δήμου Ρόδου για τα έτη 2018-2019». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μέχρι και χθες, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, οπότε και ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για το προτιμησιακό, κατατέθηκαν πάνω από 100 αιτήσεις για όλο το νησί.

Ο προβληματισμός εστιάζεται στην πλέον κοσμική παραλία, αυτήν του «Έλλη»  η οποία εκτείνεται μέχρι το “Belvedere”. Μάλιστα, το θέμα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ήταν και το κυρίαρχο κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής πλειοψηφίας που πραγματοποιήθηκε νωρίς χθες το απόγευμα.

Κατά τη συζήτηση που έγινε, λοιπόν, και η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, η Δημοτική Αρχή φέρεται εκτός από προβληματισμένη να είναι και διχασμένη για την πολιτική απόφαση που θα πάρει για το θέμα αυτό.

Ο λόγος είναι ότι εάν κάνουν χρήση του δικαιώματος οι όμορες με τον αιγιαλό επιχειρήσεις πάνω από την παραλία τότε τι θα γίνει με τους δραστηριοποιούμενους ομπρελάδες που είναι επί χρόνια εκεί. Η Δημοτική Αρχή, δηλαδή, καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην εξέλιξη των πραγμάτων και το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος να δώσει τα προτιμησιακά και από την άλλη να εξετάσει την κοινωνική διάσταση που υπάρχει.

Σημειώνεται ότι, στη συγκεκριμένη παραλία, δραστηριοποιείται η κοινοπραξία των ομπρελάδων, η οποία περιλαμβάνει και τους δραστηριοποιούμενους στο Sunwing και αποτελείται συνολικά από περίπου 70 άτομα. Έτσι, χθες, κάποια μέλη της Δημοτικής Αρχής εμφανίστηκαν υπέρ του να γίνουν διαγωνισμοί και ορισμένα υπέρ του να δοθεί το προτιμησιακό, εννοείται σε όσους από τους ενδιαφερόμενους πληρούν τα κριτήρια.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η τιμή που δίνει η ΚΥΔ για τη συγκεκριμένη παραλία είναι 40 ευρώ το τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι η τιμή εκκίνησης ανεβαίνει στα 15.000-20.000 ευρώ ενώ ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να δώσει μπροστά το 30% στο δημόσιο και με την υπογραφή της σύμβασης το 70% στο Δήμο. 

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι τιμές αυτές και μάλιστα για να δοθούν στην έναρξη της σεζόν, μπορεί να είναι απαγορευτικές.

Εάν ο Δήμος δώσει το προτιμησιακό, η αίτηση πρέπει να εγκριθεί από τον ίδιο και την ΚΥΔ ενώ π.χ. για ένα ξενοδοχείο η τιμή προκύπτει από τον αριθμό των κλινών με βάση την επίσημη τιμή που δίνει ο ΕΟΤ.

Όπως και να ‘χει, πάντως, πρόκειται για μία απόφαση που, όπως λένε οι πληροφορίες, η Δημοτική Αρχή θα λάβει συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, τα θετικά και τα αρνητικά, και κάθε άλλο παρά ελαφρά τη καρδία και αναμένεται να γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες.