Στεφάνι έριξε ο Καμμένος στα Ίμια - Σκηνικό έντασης από τους Τούρκους

Ρίψη στεφάνου στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, τιμώντας τους πεσόντες Έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό.

Ο κ. Καμμένος έριξε το στεφάνι στη θάλασσα από το κατάστρωμα της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

 Μάλιστα, η Hurriyet δημοσίευσε φωτογραφία από το περιστατικό. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό περιπολικό και η ελληνική κανονιοφόρος έχουν αποχωρήσει από την περιοχή όπου παραμένουν τα σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής: «Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

 Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

 Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».

Πηγές: in.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ανακοίνωση του Δήμου Καλύμνου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Καλύμνου για την επιμνημόσυνη δέηση αναφέρει τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/1/2018 το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των αξιωματικών, που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα στην κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996.

Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από τον Δήμαρχο κο Ιωάννη Γαλουζή, η οποία έγινε αποδεκτή, στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Πάνος Καμμένος καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κος Νικόλαος Τσούνης.

 

 

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής μουσικής και Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» κος Γ. Χατζηθεοδώρου. Ακολούθησε στο χώρο του μνημείου κατάθεση στεφάνων, τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών από τμήματα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων και έγινε ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου.

Πριν την μετάβασή του στην Κάλυμνο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στη ρίψη στεφάνου στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι 3 Αξιωματικοί, επιβαίνοντας στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, που έπλευσε προς την θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Σε σχετικές δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής μνήμης και απόδοσης τιμών προς τους πεσόντες, ο κος Π. Καμμένος ανέφερε ότι εκ μέρους του Ελληνικού λαού αποδίδονται τιμές προς εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα καθώς και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αξιωματικούς υπαξιωματικούς, στρατεύσιμους και εθνοφύλακες οι οποίοι αποτελούν συνέχεια των ηρώων.

 

 

Τόνισε δε με έμφαση, ότι η Ελλάδα δεν έχει επεκτατικές τάσεις, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό από την Εθνική της κυριαρχία. Στέλνουμε –όπως σημείωσε- μήνυμα ειρήνης αλλά και αποτροπής σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα.

Ο κος Π. Καμμένος μετά από την ολιγόωρη παραμονή του στο νησί μας, αναχώρησε από την Κάλυμνο το μεσημέρι της Κυριακής.