Θετικά μηνύματα για τις προκρατήσεις της φετινής χρονιάς

Θετικά μηνύματα για τις προκρατήσεις της φετινής χρονιάς

Θετικά μηνύματα για τις προκρατήσεις της φετινής χρονιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 313 ΦΟΡΕΣ

Θετική είναι η εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα για την πορεία των τουριστικών προκρατήσεων σε ορισμένες από τις βασικές αγορές για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σήμερα αλλά και τις εκτιμήσεις που γίνονται στην αγορά, η αύξηση των προκρατήσεων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε ποσοστό άνω του 10%.

Στη Μεγάλη Βρετανία, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο τους προηγούμενους μήνες, εξαιτίας του Brexit και των συνεπειών αυτού, φαίνεται ότι η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με το 2017, όταν και ο αριθμός των διεθνών αφίξεων ξεπέρασε τα 3,2 εκατ. επιβάτες. Για τη φετινή χρονιά ήδη έχουν ενταχθεί στα προγράμματα και νέοι προορισμοί αλλά και νέα απευθείας αεροπορικά δρομολόγια.

Στη Γερμανία η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μετά τον Μάρτιο, και τη διεθνή τουριστική έκθεση Βερολίνου. Ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν στην Ελλάδα από τους tour operators είναι ότι η δυναμική που παρουσιάστηκε το 2017 σε επίπεδο προσέλευσης τουριστών συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά. Στις ΗΠΑ η εικόνα είναι εξαιρετικά καλή μετά την αύξηση που καταγράφηκε το 2017 (υπολογίζεται διψήφια ποσοστιαία αύξηση).

Οι θετικές εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα μεν της δυναμικής που έδειξε να έχει η απευθείας σύνδεση Αθήνας - Νέας Υόρκης από πέρσι, αλλά στηρίζονται και στο γεγονός ότι η Αμερικανική Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων (ASTA) θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριό της. Γεγονός που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Σε διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, κινούνται και οι προκρατήσεις από Ισπανία. Οι Ισπανοί τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει πολύ το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας, κάτι που φάνηκε και στην τελευταία έκθεση FITUR που έκλεισε τις πύλες της πριν από λίγες ημέρες στη Μαδρίτη. Σημειώνεται ότι για το 2017 η άνοδος στις αφίξεις από τη μεσογειακή χώρα υπολογίζεται στο 20% περίπου.

Για την Ολλανδία φέτος ο ρυθμός των προκρατήσεων δείχνει άνοδο πάνω από το 20%. Σημειώνεται ότι το 2017 οι αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα έφτασαν τις 800.000 περίπου, αύξηση πάνω από 15%, σε σχέση με το 2016.

Για την αγορά της Ρωσίας το 2017 ήταν μια καλή χρονιά, αφού καταγράφηκε εκ νέου αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Τα σημάδια δείχνουν ότι η μεγάλη πτώση των περασμένων ετών σταμάτησε και οι ενδείξεις για το 2018 δείχνουν εκ νέου άνοδο. Οι δύο χώρες μάλιστα έχουν εγκαινιάσει για τη φετινή χρονιά και το έτος τουρισμού, και με κοινές δράσεις στοχεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι για το 2017 υπολογίζεται από τη Ρωσία ότι μας επισκέφτηκαν περισσότεροι από 850.000 τουρίστες.

Πολύ ισχυρή παρουσιάζεται η χώρα μας, ως τουριστικός προορισμός, στην Αυστρία. Ο μεγαλύτερος τουριστικός φορέας της χώρας, η RUEFA, πραγματοποίησε έρευνα, η οποία δείχνει ότι η χώρα μας είναι πρώτη και με διαφορά στην αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2017 (32%), ενώ και οι μεγάλοι tour operators προγραμματίζουν να αυξήσουν σημαντικά τις πτήσεις προς τη χώρα μας.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και η ζήτηση από την πολωνική αγορά.
Τα στοιχεία από τη διεθνή έκθεση TTWarsaw 2017, στα τέλη της περσινής χρονιάς, δείχνουν ότι η δυναμική της θα συνεχιστεί και φέτος με αύξηση της κίνησης περίπου 15%.

H Αθήνα είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός που επιθυμούν να επισκεφθούν στην Ευρώπη οι Κινέζοι για το 2018, με ποσοστό 4%, μετά το Παρίσι (ποσοστό 18%) και το Λονδίνο (ποσοστό 5%), σύμφωνα με έρευνα ταξιδιωτικού βαρόμετρου για την Κίνα της Hotel.com. Οι αφίξεις Κινέζων στην Ελλάδα το 2017 υπολογίζεται από το υπουργείο Τουρισμού, με βάση εκτιμήσεις του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και επίσημων στοιχείων των προξενικών αρχών στην Κίνα, ότι έφτασαν τις 170.000-180.000 περίπου.

Στην προσέλευση περισσότερων Κινέζων τουριστών στη χώρα μας αναμένεται να συντελέσει και η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που προσελκύει περισσότερους Κινέζους για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά.

Από την Ινδία, που είναι μια νέα αγορά για τη χώρα μας, περιμένουμε εκ νέου αύξηση κρατήσεων σε διψήφιο ποσοστό, ανάλογο με την περσινή χρονιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με στελέχη της EasyJet

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών 14,3%

O Όμιλος Mitsis προσθέτει νέο προορισμό στο χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Αύξηση 5% σημειώθηκε τον Απρίλιο στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ

Jobmatch: Το νέο «εργαλείο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό

Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων