Θα παρουσιαστεί η καταγραφή της βιομηχανικής κληρονομιάς Δωδεκανήσου

Την παρουσίαση του έργου που πραγματοποίησαν μέλη του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και αφορούσε τη Συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της Δωδεκανήσου, προγραμματίζουν η διοίκηση του επιμελητηρίου σε συνεργασία με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Η ομάδα εργασίας έχει ολοκληρώσει εδώ και αρκετό καιρό την καταγραφή περισσότερων από εκατό κτιρίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά, κατάλοιπα κυρίως από την εποχή της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Το έργο υλοποίησαν μέσα στο χρόνο ρεκόρ των έξι μηνών περίπου 60 επιστήμονες του ΤΕΕ, και απομένει η παρουσίασή του στην τοπική κοινωνία, τις αρχές και τους φορείς, ενώ στο μέλλον το έργο θα αποτυπωθεί και σε βιβλίο.

Για το θέμα είχαν συνεργασία και συζήτηση ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα βιομηχανίας και χωροταξικού σχεδιασμού Γιάννης Φλεβάρης , ο πρόεδρος το ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Γιαννικουρής.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα δηλώνοντας ότι συγκεντρώθηκε σπουδαίο υλικό που αφορά τη βιομηχανική κληρονομιά της Δωδεκανήσου.

«Κατά την προηγούμενη διοίκηση του ΤΕΕ είχε ολοκληρωθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και του ΤΕΕ και με ακατάπαυστη εργασία επί έξι μήνες κατόρθωσαν περίπου 60 μηχανικοί, μέλη του μετακινούμενοι και ταξιδεύοντας σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου να καταγράψουν τα κτίρια-μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό το υλικό πλέον υπάρχει» δήλωσε χτες ο κ. Φλεβάρης προσθέτοντας και τα εξής:

«Μία σπουδαία περίοδος κατά την οποία δημιουργήθηκαν πολλές δράσεις βιομηχανίας και βιοτεχνίας στη Δωδεκάνησο είναι αυτή της περιόδου της ιταλοκρατίας. Κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και μετά την απελευθέρωση υπήρξε μεγάλη ακμή και όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα χάνονταν στη διάρκεια του χρόνου, έχουν καταγραφεί. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι έχουμε σήμερα μία πηγή. 

Πάνω από 100 μοναδικά κτίρια έχουν καταγραφεί και όλο αυτό το υλικό μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο έκδοσης σε δεύτερο χρόνο ενός βιβλίου για τη βιομηχανική ιστορία της Δωδεκανήσου και για τα συγκεκριμένα κτίρια. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι ήταν στοχευμένες οι εργασίες καθώς όλοι μαζί η τότε διοίκηση, μηχανικοί κλπ είχαν εντοπίσει όλα τα κτίρια αυτά και μπόρεσαν μέσα στο χρόνο της σύμβασης να τα καταγράψουν και αυτό είναι μία σημαντική επιτυχία.

Και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος μου εξέφρασαν τις σκέψεις τους τις οποίες θα μεταφέρω στον περιφερειάρχη καθώς εκείνος αποτέλεσε έναν ισχυρό μοχλό για να προχωρήσει αυτή η δράση στηρίζοντάς την, ώστε να γίνει μία παρουσίαση της δουλειάς αυτής, για να μπορέσει ο επιστημονικός κόσμος, η αυτοδιοίκηση και όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί γι’ αυτό το μνημειώδες έργο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».