Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας επιδιώκει η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου

Το σημαντικότερο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας στα νησιά μας, αποτελεί η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου η οποία, από μία προπαρασκευστική χρονιά που ήταν το 2017 περνάει σε μία χρονιά γεμάτη προσδοκίες για την αξιοποίηση πόρων ύψους 10 εκατομμυρίων 150 χιλιάδων ευρώ που κατάφερε και πήρε από το καινούργιο πρόγραμμα LEADER, το CLLD.

Τα παραπάνω είναι εκείνα που αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΑΝ.ΔΩ., στα γραφεία της, όπου παραδοσιακά συνοδεύεται και από έναν μίνι απολογισμό. Παρόντες ήταν αρκετοί εκπρόσωποι από την Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρόεδρος της ΑΝ.ΔΩ., και ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η Αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμαστινού, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Χαρούλα Γιασιράνη και κ. Δημήτρης Τσοπανάκης, εκπρόσωποι από τα νησιά κ.α. Αφού ευλόγησε την πίτα ο πάτερ Μανόλης, η Πρόεδρος της ΑΝ.ΔΩ., Αντιδήμαρχος, κα Βάσω Ξεπαπαδάκη, εξειδίκευσε το νέο πρόγραμμα. Αρχικά είπε ότι το 2017 ήταν ένα έτος προπαρασκευαστικό για την ΑΝ.ΔΩ. αφού δεν υπήρχε κανένα ανοιχτό πρόγραμμα και έπρεπε να υποβάλουν την πρόταση για να δικαιούται η ΑΝ.ΔΩ. το καινούργιο LEADER, κάτι που κατάφεραν και με αξιώσεις η ΑΝ.ΔΩ. έχει αυτή τη στιγμή ένα μπάτζετ στο συνολικό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 10 εκατ. 150 χιλιάδες ευρώ και τα οποία οπωσδήποτε αποτελούν ένα μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου μας και της κοινωνίας μας και την προαγωγή του πολιτισμού μας.  

Στη συνέχεια, παρουσίασε όχι τους γενικούς στόχους του προγράμματος αλλά πιο συγκεκριμένες πληροφορίες: Οι προσκλήσεις για το νέο πρόγραμμα θα βγουν μέσα στο Μάρτιο και η πρώτη φάση θα αφορά τα έργα δημοσίου χαρακτήρα. Με αυτό στοχεύουν, βέβαια, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για έργα δημοσίου χαρακτήρα, επίσης υπάρχουν διατοπικές-διακρατικές συνεργασίες και φυσικά τεχνική υποστήριξη.

Οι διατοπικές-διακρατικές συνεργασίες έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους φακέλους που κατέθεσαν και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα οριστικοποιηθούν οι ενέργειες και οι προϋπολογισμοί τους. Όσο αφορά στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, εκεί θα έχουμε επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικής παραγωγής, επενδύσεις στις βιοτεχνίες, στον τομέα του τουρισμού, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά, ανέφερε ως παράδειγμα ότι ενισχύονται επενδύσεις για ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, σε τομείς φυτικής και ζωικής παραγωγής. Το ποσοστό της επιδότησης εδώ ανέρχεται μέχρι το 75% της επένδυσης.

Επίσης, στηρίζουν επενδύσεις, ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις  κτλ. σε επιχειρήσεις ζυθοποιίας, επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης, παραγωγής αιθέριων ελαίων, παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά, παραγωγής γεωργικών προϊόντων, παραγωγής κλωστικών ινών κτλ.

Στον τομέα των επενδύσεων στις βιοτεχνίες, ενδεικτικά θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, χειροτεχνίας, τα εργαστήρια αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, παραγωγής διακοσμητικών ειδών, κοσμημάτων κλπ. Το ποσοστό ενίσχυσης εδώ ανέρχεται μέχρι το 65%.
Επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού: Στο πλαίσιο της υπο-δράσης θα ενισχυθούν οι εξής ομάδες ενεργειών: α) Η ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων από μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων μόνο στα νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους

β) Ο εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων, μόνο στα νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.

γ) Η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός /επέκταση /μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στον εναλλακτικό τουρισμό -εκτός αυτών που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία - και ιδιαίτερα στον τουρισμό εμπειρίας (π.χ φυσιολατρικός, γαστρονομικός, αγροτουρισμός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, καλλιτεχνικός τουρισμός κ.α), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτεί μια μοναδική ταυτότητα για κάθε νησί ή ομάδα νησιών, που θα προσελκύσει οικολογικά ευαίσθητους τουρίστες.

δ) Ο εκσυγχρονισμός των χώρων εστίασης (όχι αναψυχής) και η ποιοτική αναβάθμιση των εστιατορίων μόνο στα νησιά με λιγότερους από 3.000 κατοίκους, βάσει των κριτηρίων -προδιαγραφών της Αegean Cuisine, για την ένταξή τους ή την διατήρησή τους στο εν λόγω δίκτυο. Η εισαγωγή, η καθιέρωση και η διατήρηση των ειδικών αυτών προδιαγραφών (έχει εκδοθεί πρότυπο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης TUV HELLAS) στα εστιατόρια, θα αναβαθμίσει ποιοτικά το γαστρονομικό «προϊόν» της περιοχής και θα ενισχύσει την ελκυστικότητά της, συμβάλλοντας στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Το ποσοστό ενίσχυσης για νέες επιχειρήσεις υπό προϋποθέσεις ανέρχεται μέχρι το 65%. Επενδύσεις παροχής υπηρεσιών: Ενισχύουν και στηρίζουν επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης (π.χ. φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μουσικοδιδασκαλείο, εκμάθησης Η/Υ), ευεξίας και αισθητικής (π.χ. φυσικοθεραπευτήριο, spa, κομμωτήριο κλπ), παιδικών σταθμών, παιδότοπων, θεαμάτων (π.χ. κινηματογράφος), καλλιτεχνών (ζωγράφοι, γλύπτες, συγγραφείς), αθλητισμού (π.χ. γυμναστήριο), κλπ. Εδώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται μέχρι 40% κι υπό προϋποθέσεις στο 65% για νέες επιχειρήσεις, με έμφαση στη νεανική και τη γυναίκεια επιχειρηματικότητα.
Έργα Δημοσίου χαρακτήρα: Δικαιούχοι είναι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού και διάφοροι πολιτιστικοί, αθλητικοί φορείς, η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 100%.

Η φιλοσοφία
Τη φιλοσοφία αυτού που κάνει η ΑΝ.ΔΩ., ανέλυσε στη συνέχεια η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής κα Ρένα Παυλάκη, λέγοντας ότι ξεκινούν μία κατεξοχήν  δημιουργική χρονιά αφού είναι και η χρονιά έναρξης, ουσιαστικά, του νέου προγράμματος.
Καταρχήν, στάθηκε στη φιλοσοφία της ΑΝ.ΔΩ. λέγοντας ότι είναι ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο και στα τόσα πολλά χρόνια της επιτυχημένης δράσης της έχει αποδείξει ότι μπορεί να έχει αμέριστη την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της τοπικής κοινωνίας ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που καταφέρνει να έχει στα χέρια της, προάγοντας με τον τρόπο αυτό την τοπική οικονομία και μάλιστα σε τομείς που χρειάζονται περισσότερο αυτή τη στήριξη.

Ανέφερε και η ίδια ότι το 2017 ήταν μία χρονιά προετοιμασίας και το προσωπικό της Αναπτυξιακής εργάστηκε με αυτοθυσία και κατάφερε να φτιάξει μία πρόταση που χάρισε στην ΑΝ.ΔΩ. και τα Δωδεκάνησα ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα σε πανελλαδική κλίμακα. Η πρόταση αυτή, λοιπόν, κινήθηκε στους βασικούς άξονες που έχουν αυτά τα προγράμματα αλλά για να είναι χρήσιμοι οι πόροι αυτοί για τον τόπο, προσπάθησαν να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση του προγράμματος στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και έγινε μία πολύ καλή δουλειά. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, έχει ξεκινήσει η διάχυση της πληροφόρησης αφού είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν στη διάθεσή του, όπως και ότι έχουν έναν συνεργάτη που μπορούν να τον εμπιστευθούν και μπορεί να τους βοηθήσει στη σύνταξη του φακέλου τους ώστε να έχουν την πιθανότητα να ενταχθούν και ν’ αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι πολλοί δεν γνώριζαν ότι μπορούν να απευθυνθούν στην ΑΝ.ΔΩ.

«Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι το θέμα της επικοινωνίας και της διάχυσης της πληροφόρησης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε ακόμη η κα Παυλάκη ενώ για το 2018 ανέφερε ότι θα είναι μία χρονιά πολύ σκληρής και αποδοτικής δουλειάς, κάτι όμως που εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που θα δείξει ο κόσμος στην ΑΝ.ΔΩ., γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει ενημερωτικές συναντήσεις. Χαιρετισμούς απηύθυναν, στη συνέχεια, η κα Γιασιράνη ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, η κα Κρεμαστινού ως εκπρόσωπος του Δήμου της Ρόδου και ο κ. Πόκιας και όλοι εξήραν το έργο της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και συνεχάρησαν Διοίκηση και προσωπικό.