Συζήτηση για το Σκοπιανό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συζήτηση για το Σκοπιανό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Συζήτηση για το Σκοπιανό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 255 ΦΟΡΕΣ

Συζήτηση για το φλέγον θέμα των ημερών που αφορά τις διαπραγματεύσεις επί της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα γίνει την Τετάρτη στο πλαίσιο συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα μετά τη συζήτηση από το σώμα θα εκδοθεί και σχετικό ψήφισμα. Το θέμα με τον τίτλο «ψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» θα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος δήλωσε στη «Ρ» ότι, πρόκειται για ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα στο οποίο το περιφερειακό συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί.
Μάλιστα κατά την εισήγησή του θα επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα αλυτρωτισμού που θέτουν οι Σκοπιανοί, και ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν βλέψεις επεκτατισμού.

«Ο αλυτρωτισμός που υποβόσκει πρέπει να ενταφιαστεί» υπογράμμισε ο κ. Φλεβάρης, που τόνισε ότι είναι εύλογοι οι φόβοι όλων για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε περίπτωση που δεν κλείσουν αυτά τα ζητήματα.
Άλλωστε όπως πρόσθεσε προκαλούν ανησυχία τόσο οι ανιστόρητες αναφορές τους όσο και η προκλητική στάση που υπάρχει γι΄αυτό και στα θέματα αυτά πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.
Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε και σε συνεδριάσεις άλλων περιφερειακών συμβουλίων όπως αυτά της Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας αν και στο πρώτο λόγω διαφωνιών δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν σε ψήφισμα.

Από την άλλη έκκληση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση μίας λύσης που δεν θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κράτους απευθύνει, με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι «η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας».

Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα, επίσημα από τον ΟΗΕ, την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμις από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας και χαιρετίζει τα ψηφίσματα των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των θεσμών και φορέων της χώρας, καθώς και της ομογένειας υπέρ της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»