Οργιάζει η παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού

Οργιάζει η παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού

Οργιάζει η παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2820 ΦΟΡΕΣ

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Σωτρίλλη είχαν χθες οι εκπρόσωποι του κλάδου

…«Πρωταθλήτρια» φαίνεται να είναι η περιοχή μας όσον αφορά στην παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του αισθητικού, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο!

Συγκεκριμένα, αυτό το θέμα έθεσε στον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας-Πρόνοιας κ. Θωμά Σωτρίλλη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων επαγγελματιών αισθητικών Ελλάδος κα Λένα Τσικούρη, η οποία ήρθε στη Ρόδο από την Αθήνα με αφορμή την εκδήλωση για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου αισθητικών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Με την ευκαιρία αυτή, λοιπόν, η ίδια, συνοδευόμενη από την κα Κατερίνα Παπασάββα η οποία είναι αντιπρόσωπος του Συλλόγου της περιοχής μας στην Ομοσπονδία καθώς και μέλος του Δ.Σ., είχε μία συνάντηση, χθες, με τον κ. Σωτρίλλη καθώς, όπως δήλωσε χθες στη «Ρ», εδώ αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά θέματα με την παράνομη άσκηση επαγγέλματος αισθητικού.

Ερωτηθείσα, μάλιστα, απ’ ότι γνωρίζουν, πόσο έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή μας, η κα Τσικούρη είπε ότι σε όλη την Ελλάδα το πρόβλημα είναι έντονο αλλά ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα και, μάλιστα, η Ρόδος είναι…το πικ της προβληματικότητας ως προς την παράνομη άσκηση του επαγγέλματος.

Αυτό το αποδίδουν στο ότι υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία τα οποία κάνουν αισθητική μέσα στα spa και τα περισσότερα από αυτά είναι χωρίς άδειες. Όπως είπε, επειδή υπάρχει γενικότερα μία τάση προς την παρανομία, μιας και το Κράτος δεν λειτουργεί πάρα πολύ καλά, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι, δηλαδή το Τμήμα Υγείας της Περιφέρειας πρέπει να εντείνει τους ελέγχους και να είναι πιο αυστηρό.

Μάλιστα, ανέφερε ότι και η ίδια είχε την ευκαιρία να πάει σε μερικά εργαστήρια αισθητικής, σε νυχάδικα, τα οποία κάνουν πράξεις αισθητικής μέσα ωστόσο δεν βρήκε αισθητικό, και είπε ακόμη ότι κάνουν τα πάντα και τα κομμωτήρια και κάποια άλλα κέντρα και δεν υπάρχει έλεγχος.

Σύμφωνα με την κα Τσικούρη, ο Αντιπεριφερειάρχης, από την πλευρά του, τους είπε ότι προσπαθούν για το καλύτερο και ότι θέλει πάρα πολύ τη συνεργασία τους, όπως βέβαια και του τοπικού Συλλόγου, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι το κύριο θέμα για την επίσκεψή της εδώ είναι ότι υπάρχουν οι Επιτροπές Ελέγχου του Υγειονομείου στις οποίες προβλέπεται να μετέχει και ένας πτυχιούχος αισθητικός από τον τοπικό σύλλογο. Η Δωδεκάνησος, όμως, σύμφωνα με την ίδια, είναι η μόνη περιοχή σε όλη τη χώρα που δεν καλείται αισθητικός να συμμετέχει σ’ αυτή την ομάδα. Αυτό που τους είπε ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ότι θα το εξετάσουν και αυτό και θα τους απαντήσουν.

Ωστόσο, η ίδια λέει ότι παίρνουν την αισθητικό μόνο για να δώσουν άδειες και όταν πάνε για παράνομα δεν την παίρνουν μαζί ενώ είναι η μόνη που μπορεί να βεβαιώσει αν ο χώρος χρησιμοποιείται σαν αισθητικός γιατί αυτή μπορεί να γνωρίζει τα μηχανήματα κτλ. Ωστόσο, οι αρμόδιοι προτιμούν να πηγαίνουν μόνοι τους λόγο ευελιξίας, όπως είπε.

Εκεί που εστιάζουν, πάντως, είναι σ’ αυτούς τους χώρους μέσα στα ξενοδοχεία και τα spa αφού όπως λέει η κα Τσικούρα δεν μπορεί ένα spa να λειτουργεί με μία άδεια που δεν είναι κανένας μέσα ποτέ αφού ο αισθητικός οφείλει να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του spa. Αυτό, όπως εξηγεί, εγείρει θέματα διότι ένα ινστιτούτο έχει πάρει έναν υπάλληλο που έχει την άδειά του και δουλεύει δώδεκα ώρες ενώ η αισθητικός είναι μόνο το τετράωρο ή το οκτάωρο που εργάζεται. Έτσι, τις υπόλοιπες ώρες προφανώς κάποιος παρέχει αισθητικές υπηρεσίες χωρίς να είναι ο επιβλέπων αισθητικός εκεί, κάτι το οποίο είναι παράνομο και ο επιχειρηματίας θα πρέπει να προσλάβει και δεύτερη αισθητικό.

Σημειώνεται ότι σε όλη την Περιφέρεια υπάρχουν εξήντα μέλη του Συλλόγου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την κα Παπασάββα, η οποία μέχρι τον Ιούνιο ήταν πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου επί δώδεκα χρόνια, το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι χρόνιο.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, αυτό που λέει ότι, δηλαδή, είναι ανεξέλεγκτος ο αριθμός των παρανόμως ασκούντων την αισθητική γιατί γίνεται όχι μόνο σε κομμωτήρια και σε χώρους που δεν έχουν άδεια αλλά και στα σπίτια».

Όπως λέει, τελειώνει μία κοπέλα ένα ΙΕΚ ή μία σχολή του ΟΑΕΔ και πηγαίνει και κάνει στο σπίτι της… ό,τι θέλει από υπηρεσίες αισθητικής. Υπάρχουν, μάλιστα, και πολλά κέντρα με ταμπέλες απ’ έξω που παραπλανούν το κοινό διότι δεν έχουν άδεια με πτυχιούχο αισθητικό και κάνουν αισθητικές περιποιήσεις με κίνδυνο της δημόσιας υγείας και αυτά ζητάνε να ελεγχθούν.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο