Στη «Ροδιακή» οι μαθητές της Δ’ τάξης του 8ου δημοτικού σχολείου

Τους μαθητές της Δ' τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου υποδέχθηκαν στα γραφεία σύνταξης και στις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι των αντίστοιχων τμημάτων προκειμένου να τους εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο μια εφημερίδα λειτουργεί.

Οι περίπου 20 μαθητές, συνοδεία της εκπαιδευτικού τους κ. Νικολέττας Ζούμπουλα, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα διάφορα τμήματα προκειμένου να καταφέρει να τυπωθεί μια καθημερινή εφημερίδα αλλά και το πως δουλεύουν οι δημοσιογράφοι προκειμένου να έχουν καθημερινά πλήθος ειδήσεων που θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα. 

Ο κ. Μαστής έκανε μια αναφορά και για τα 102 χρόνια λειτουργίας της ιστορικής αυτής εφημερίδας, αλλά και για το πως, την περίοδο της δικτατορίας και της ιταλοκρατίας η "Ροδιακή" "φιμώθηκε" από τους κατακτητές. 
Οι μαθητές, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Μαστή, δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούν ερωτήσεις.


Ο ίδιος, τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι δημοσιογράφοι, πως γίνεται το ρεπορτάζ για ένα θέμα, αλλά και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν απέναντι στο αναγνωστικό κοινό, ούτως ώστε να τους ενημερώσουν έγκυρα και έγκαιρα. Ο ίδιος, μίλησε στους μαθητές για την εφημερίδα που λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης για τον τόπο μας, ενώ τους τόνισε ότι είναι απαραίτητο ως πολίτες να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει  στο νησί τους. 

Όπως συνηθίζει, ο κ. Μαστής, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που "μαστίζει" το νησί μας και δεν είναι άλλο από τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, τονίζοντάς τους ότι είναι όλα θέμα παιδείας και ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όταν οδηγούμε φορώντας ζώνη ή και κράνος. 


Αμέσως μετά, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της "Ροδιακής", όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος, ο οποίος τους εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι εφημερίδες στα πελώρια μηχανήματα. Ο ίδιος, μίλησε για τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιούνται στις έγχρωμες σελίδες, το μέγεθος του χαρτιού που χρησιμοποιείται και φυσικά πως ένα τεράστιο ρολό χαρτί καταλήγει να πάρει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και την δασκάλα που τους συνόδευε. 

Όπως συνηθίζεται, οι μαθητές έφυγαν από τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου, με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι, αφού προηγουμένως έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Οι μαθητές που επισκέφθηκαν την "Ροδιακή":
1. Μαρία Γαλαντή
2. Νεκτάριος Γιαννουκάς
3. Μάρκεν Γιάκου
4. Ειρήνη Διακογεωργίου
5. Σωτήρης-Μιχαήλ Διακογεωργίου
6. Λούκα-Γιάννης Ζιάνου
7. Κωνσταντίνος Καλλούδας
8. Αντωνία Κοτέ
9. Παουλίνα Κοτζιόνι
10. Χριστοθέα Λιάπη
11. Ηλιάνα Μαραγκουδάκη
12. Άγγελος-Στυλιανός Μαυρουδής
13. Έντρι Μουτσμάτα
14. Κωνσταντίνος Πανούτσος
15. Κοσμάς Παπαδόπουλος
16. Κωνσταντίνος Παπατζίκης
17. Γεώργιος Σορδάκης
18. Κωνσταντίνος-Καζούλης Σουλήρας
19. Θέμις-Τσαμπίκα Στόκα
20. Άγγελος-Χρυσοβαλάντης Τριανταφύλλου