Ανεκμετάλλευτο παραμένει το αιολικό πεδίο στο Αιγαίο και την Κρήτη

Ανεκμετάλλευτο παραμένει το αιολικό πεδίο στο Αιγαίο και την Κρήτη

Ανεκμετάλλευτο παραμένει το αιολικό πεδίο στο Αιγαίο και την Κρήτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

«Στο Αιγαίο και την Κρήτη βρίσκεται ένα από τα πιο πλούσια αιολικά πεδία στον κόσμο, το οποίο όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ενας από τους λόγους είναι η μη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Πλέον οι τεχνολογικές εξελίξεις στις ανεμογεννήτριες και στα δίκτυα επιτρέπουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την πλήρη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου και της Κρήτης» αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος.

Οπως επισημαίνει, υπάρχουν επιχειρήσεις (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΙΚΑ Κοπελούζος, ROKAS - IBERDROLA, ΕΝΤΕΚΑ, EUNICE ENERGY κ.ά.) που σχεδιάζουν αιολικά πάρκα στο Αιγαίο με την πρόβλεψη να αναλάβουν ακόμη και το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσής τους.

Αυτά τα έργα ΑΠΕ, «δεδομένου ότι μιλάμε για το Αιγαίο, έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία η οποία δεν πρέπει να παραβλέπεται» τονίζει ο κ. Λαδακάκος. Για τον λόγο αυτόν, πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ προς την Πολιτεία είναι να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τέτοιου τύπου επενδύσεις, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος των διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπονται για τις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι σχεδιαζόμενες νέες αιολικές επενδύσεις στην Κρήτη ξεπερνούν τα 1.000 MW, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εδώ και πάνω από μία δεκαετία σχεδιάζεται πακέτο αιολικών πάρκων σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο, συνολικής ισχύος 706 MW.

Στην Σκύρο αναπτύσσεται αιολικός σταθμός συνολικής ισχύος 333 MW που θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου ΚΥΤ Αλιβερίου ή της Λάρυμνας, ενώ στο κεντρικό Αιγαίο (μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων), σχεδιάζονται αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 528 MW σε 23 ακατοίκητες βραχονησίδες.

Το έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από το 2007, το 2017 αναμενόταν να ενταχθεί σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast - track) από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, όμως ακόμη βρίσκεται στη λίστα αναμονής.

Τέλος, στις Κυκλάδες σχεδιάζεται εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 220 MW σε Πάρο, Νάξο, Τήνο και Ανδρο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς