Μεταφέρονται σήμερα στη Ρόδο τα οστά του Λευτέρη Φερεντίνου

Μεταφέρονται σήμερα στη Ρόδο τα οστά του Λευτέρη Φερεντίνου

Μεταφέρονται σήμερα στη Ρόδο τα οστά του Λευτέρη Φερεντίνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4321 ΦΟΡΕΣ

Θα ταφεί στο νησί μας έπειτα από 16 χρόνια

Στο νησί της Ρόδου μεταφέρονται σήμερα, δημοσία δαπάνη, με την άμεση συνδρομή του δήμου της Ρόδου, τα οστά του αδικοχαμένου διασώστη του ΕΚΑΒ Λευτέρη Φερεντίνου, ο οποίος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της 1ης Ιουνίου 2002 στην Ανάφη, στην διάρκεια διακομιδής 62χρονης γυναίκας η οποία παρουσίασε πρόβλημα υγείας.

Ο Λευτέρης Φερεντίνος, είχε ταφεί στην Χαλκιδική απ’ όπου και κατάγονταν, αλλά η σύζυγος και τα παιδιά του ζήτησαν στη συνέχεια και κατάφεραν στη συνέχεια να μεταφερθούν τα οστά του και να ταφούν στη Ρόδο.

Μάλιστα, η σύζυγός του Βούλα, μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ευχαρίστησε από την καρδιά της όπως δήλωσε, όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια και ειδικά τον Δήμο της Ρόδου που από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό της, τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που μερίμνησε για όλα όσα απαιτούνται να γίνει σήμερα η μεταφορά.
Στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη επίσης, ο δήμος έχει παραχωρήσει μνήμα για την ταφή των οστών του Λευτέρη Φερεντίνου.

Η τραγωδία πριν από 16 χρόνια
Το μοιραίο εκείνο βράδυ της 17ης Ιουνίου 2002, η πτώση του ελικοπτέρου ΕΚΑΒ κόστισε τη ζωή σε συνολικά πέντε άτομα.
Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί τα μεσάνυχτα από το αεροδρόμιο της Ρόδου για να μεταφέρει από την Ανάφη, μια 62χρονη γυναίκα που παρουσίασε πρόβλημα υγείας.

Λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το ελικοδρόμιο της Ανάφης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες κατέπεσε σε ορεινή περιοχή του νησιού, οδηγώντας έτσι στον θάνατο όλους τους επιβαίνοντες.
Τον κυβερνήτη Βασίλη Χαμτζίδη, τον Ελβετό συγκυβερνήτη Στέφαν Μάγιερ, τον συνοδό γιατρό του ΕΚΑΒ Χρήστο Αντύπα, τον νοσηλευτή του ΕΚΑΒ Λευτέρη Φερεντίνο και την 62χρονη ασθενή Άννα Δαμίγου.

Ο νοσηλευτής του ΕΚΑΒ, Λευτέρης Φερεντίνος 35 τότε ετών, πατέρας ενός αγοριού 4 ετών είχε αναλάβει πρόσφατα νυχτερινές βάρδιες και ήταν ένας από τους δύο ιπτάμενους νοσηλευτές που υπηρετούσαν στη Ρόδο.

Η σύζυγος του Φερεντίνου επίσης, η οποία κατάγονταν από την Χαλκιδική και διαμένει μόνιμα από τότε στη Ρόδο τα, ήταν έγκυος και σε λίγους μήνες έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, το οποίο δυστυχώς δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του.

Από το ρεπορτάζ της Ροδιακής, το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, που κατέπεσε στα ορεινά της Ανάφης δεν είχε παρουσιάσει το παραμικρό μηχανικό πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, όπου πετούσε κανονικά εκτελώντας αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά του Αιγαίου προς τα νοσοκομεία της Αττικής ή της Κρήτης αντίστοιχα.

Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, απογειώθηκε για τελευταία φορά από τη Ρόδο στις 12.50 της Δευτέρας, έπειτα από εντολή που έλαβε για να μεταβεί στην Ανάφη και να μεταφέρει από κει ένα επείγον περιστατικό 62χρονης γυναίκας που παρουσίασε θρόμβωση. Αρχικά το ΕΚΑΒ ζήτησε διαθέσιμο ελικόπτερο από άλλες περιοχές, αλλά εξαιτίας των κακών δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν σε Κρήτη και Αττική, δόθηκε εντολή στο ελικόπτερο της Ρόδου να εκτελέσει την αποστολή αυτή.

Το ελικόπτερο, που αξίζει να σημειωθεί ότι διέθετε υπερσύγχρονα για την εποχή μέσα πλοήγησης, είχε την δυνατότητα να πετάξει σε ακραίες καιρικές συνθήκες και μάλιστα σε απόλυτο σκοτάδι. Η πτήση για την Ανάφη, έγινε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και ο κυβερνήτης δεν ανέφερε το παραμικρό στον Πύργο Ελέγχου της Ρόδου και της Σαντορίνης με τους οποίους επικοινώνησε.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε τότε ο αερολιμενάρχης Ρόδου κ. Δημήτρης Σταυριανός, η τελευταία επικοινωνία που είχε ο πιλότος του ελικοπτέρου ήταν όταν το ελικόπτερο πετούσε κοντά από την Αστυπάλαια χωρίς ωστόσο να αναφέρει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το ελικόπτερο, προσγειώθηκε κανονικά στο ελικοδρόμιο της Ανάφης, και μέσα σε 20 περίπου λεπτά ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιβίβασης της 62χρονης. Επειδή το ελικοδρόμιο δεν παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και επικοινωνίας, την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ενημερώνοντας έτσι τον πλησιέστερο Πύργο ελέγχου, για τον εκτιμώμενο χρόνο που υπολογίζει ότι απαιτείται μέχρι να φθάσει στον προορισμό του.

Όμως, μετά την απογείωση από το ελικοδρόμιο της Ανάφης, δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Πύργο ελέγχου της Ρόδου ή της Σαντορίνης, αφού το ελικόπτερο συνετρίβη ελάχιστα λεπτά αργότερα, στο όρος Βίγλα του νησιού.

Ήταν ο άνθρωπος με το χαμόγελο
Ως ιδιαίτερα αγαπητός, καλοσυνάτος και πράος άνθρωπος που με κάθε τρόπο επεδίωκε να προσφέρει στους συμπολίτες μας ότι μπορούσε, περιγράφονταν από τους γνωστούς και τους φίλους του, ο 35χρονος νοσηλευτής με το χαμόγελο που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επέλεξε να εργαστεί ως ιπτάμενος τραυματιοφορέας στα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ.

Ο Ελευθέριος Φερεντίνος, που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, είχε αποδεχθεί πριν από δύο περίπου εβδομάδες, να εκτελεί νυχτερινές βάρδιες. Συνάδελφοί του, τον περιέγραφαν χθες ως πράο και ήρεμο άνθρωπο, ευαίσθητο και άκρως υπεύθυνο στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που είχε επωμισθεί.

Επικοινώνησε τελευταία φορά με την σύζυγό του, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, για να την ενημερώσει ότι επρόκειτο να μεταβεί με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Ανάφη.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις