Ομόφωνο ψήφισμα για την Μακεδονία εξέδωσε το Περιφερειακό συμβούλιο

Ομόφωνο ψήφισμα για την Μακεδονία εξέδωσε το Περιφερειακό συμβούλιο

Ομόφωνο ψήφισμα για την Μακεδονία εξέδωσε το Περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 243 ΦΟΡΕΣ

«Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι σε όποιο ζήτημα αφορά και εθνικό διακύβευμα, όπως το συγκεκριμένο, οι νησιώτες οι οποίοι το ζούν καθημερινά αυτό, και είναι βιωματικά εκπαιδευμένοι σε αυτό, δηλώνουν το παρών τους» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με αφορμή τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, του θέματος της ονομασίας της FYROM.

Ειδικότερα ο περιφερειάρχης εξηγώντας γιατί το θέμα συζητήθηκε και μάλιστα πρώτο στη συνεδρίαση, στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα βιώνουν σήμερα και οι νησιώτες με την εξ ανατολών απειλή, και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών από τους Τούρκους, λέγοντας ότι στέλνουμε και από τη δική μας πλευρά μήνυμα στην Ελλάδα. «Στην υπόλοιπη Ελλάδα που ορθώς κατά τη γνώμη μου σήμερα εκφράζεται με τα συλλαλητήρια, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι και αυτή η γωνιά της Ελλάδας ζει καθημερινά μέσα σε ένα καθεστώς αμφισβήτησης, σε ένα περιβάλλον που καθημερινά βιώνει το εθνικό διακύβευμα» είπε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος ζήτησε από το σώμα να καταλήξει σε ένα ομόφωνο ψήφισμα (όπως και έγινε), καθώς κάτι τέτοιο έχει μεγάλη σημασία αυτές τις στιγμές για τον τόπο μας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης επισημαίνοντας τα εξής: «Κάθε σπουδαίο Εθνικό θέμα στρέφει το βλέμμα, την σκέψη και την αγωνία των πολιτών προς αυτό και καταλαμβάνει την κεντρική του θέση στην Ελληνική κοινωνία που τοποθετείται, εκφράζοντας τη γνώμη και τη θέση της. Μέλη της κοινωνίας πέραν κάθε άλλης ιδιότητάς τους αποτελούν και όσοι μετέχουν στα κοινά και εκπροσωπούν πολίτες, περιφέρειες και περιοχές της πατρίδας μας. Αφετηρία της εισαγωγής του εθνικού θέματος της ονομασίας της FYROM προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια, η σκέψη να οδηγηθεί το σώμα στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που θα εκφράζει μια μερίδα του Σώματος ή κάποια παράταξη.

Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας ως Μέλη και αιρετοί εκπρόσωποι του σημαντικότερου Αυτοδιοικητικού Οργάνου των νησιών μας, να εκφράσουμε τη θέση μας που θα διαμορφωθεί μετά την εισήγηση και θα περιλαμβάνει και την σύνθεση των κοινώς αποδεκτών απόψεών μας για το ζήτημα της ονομασίας του βόρειου γείτονά μας.
Δεν μπορεί ολόκληρη η κοινωνία από το Καστελλόριζο έως τον Έβρο να συνταράσσεται από το ζήτημα αυτό και το Περιφερειακό μας Συμβούλιο να μην εκφράσει την θέση του. Το θέμα αφορά κι εμάς όπως αφορά την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.

Η χώρα που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας είναι μια κρατική οντότητα που πρόσφατα απέκτησε για πρώτη φορά ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση των κατοίκων της που προέρχονται από διαφορετικές εθνότητες κυρίως την σλαβική και δευτερευόντως την αλβανική και άλλες. Η έναρξη του ανεξάρτητου βίου του κράτους αυτού συνοδεύτηκε, με υιοθέτηση του ονόματος της Μακεδονίας μας και με σφετερισμό εθνικών μας συμβόλων και παγκόσμιας ακτινοβολίας ιστορικών Ελλήνων ηγετών και προσωπικοτήτων όπως ο Φίλλιπος της Μακεδονίας και ο Μέγας Αλέξανδρος. Επιτέλους δεν μπορεί να κατηγορηθεί ουδείς για εθνικισμό ή υπερπατριωτισμό εάν κατονομάσει τα πράγματα ως έχουν διότι εξ αντικειμένου αιχμή του δόρατος του κράτους αυτού για την απόκτηση ενιαίας εθνικής συνείδησης είναι ο αλυτρωτισμός εις βάρος της πατρίδας μας και η διεκδίκηση, η παραχάραξη και ιδιοποίηση των συμβόλων και της ιστορίας μας.

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων καθώς όλοι γνωρίζουμε τις εξελίξεις. Ως εκ του περισσού κατονομάζουμε με λίγες λέξεις το σοβαρότατο θέμα στις διμερείς μας σχέσεις που συνίσταται και προκύπτει από την κεντρική πολιτική και βασική εθνική επιδίωξη του κράτους αυτού να χρησιμοποιεί το Ελληνικό όνομα Μακεδονία και την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας για τον αυτοπροσδιορισμό, την ονομασία του και την έγερση συνείδησης αλυτρωτισμού. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Ποια όμως μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος; Σ’ αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσει να απαντήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου εκφράζοντας τη δική του συγκροτημένη θέση, αναζητώντας κοινή συνισταμένη των διαφορετικών απόψεων που εύλογα μπορεί να υπάρχουν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως επίσης και τη βασική στάση μας».

Το ψήφισμα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:

Εκφράζει τα αισθήματα και τον πατριωτισμό των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδος, των απανταχού της γης Ελλήνων και την καθολική αξίωση να μην δεχθεί η Ελλάς τον σφετερισμό από το γειτονικό κράτος της FYROM, της ιστορίας, του πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας μας.

Υποστηρίζει την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας της Μακεδονίας μας, με αλλαγή του Συντάγματος της FYROM και τη διαγραφή κάθε διεκδίκησης εις βάρος της Ελλάδος.
Με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, συνεργασίας, ειρήνης και φιλίας των λαών της περιοχής, τάσσεται υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων, των Συνθηκών και της αποδοχής της ιστορικής αλήθειας.

______________

Ψηφίζεται ομόφωνα από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τοποθετήσεις
Κατά τη συζήτηση του θέματος τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Δεκαβάλλας εκ μέρους της παράταξης του Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «χάσαμε τη μάχη της διπλωματίας, όταν χρησιμοποιούσαμε επί χρόνια το όνομα ΠΓΔΜ» αν και ζήτησε να αποφύγουμε τους αφορισμούς και τις ακραίες φωνές.

Εκ μέρους της παράταξης του Μπενέτου η Σπύρου η Άννα Μαυρουδή εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα και ζήτησε να αποκαλούμε το κράτος των Σκοπίων FYROM.

H Μαρία Χατζηγιάννη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε ότι οι συζητήσεις στις δύο χώρες γίνεται κάτω από την πίεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρόσθεσε ότι δεν πάμε σε λύση αλλά σε συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως όπου επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ σήμερα υπάρχουν πόλεμοι και σφαγές.

Τέλος ο Νίκος Αττιτής από την Ελληνική Αυγή για το νότιο Αιγαίο, στάθηκε ιδιαίτερα στην προκλητικότητα των Τούρκων απέναντι στα νησιά μας και αναρωτήθηκε τι απάντηση θα δώσουμε στους γείτονες για τη στάση αυτή, και αν υποχωρήσαμε στα Ίμια μετά τα όσα απαράδεκτα δήλωσαν πριν μερικές μέρες.

Ο έπαρχος Καρπάθου-Κάσου
Στη χτεσινή συνεδρίαση με αφορμή τη συζήτηση του θέματος ο έπαρχος Καρπάθου-Κάσου Γιάννης Μηνατσής αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας, και το διάβασε στο σώμα, αναφέροντας τα εξής: «Εν όψει της πραγματοποίησης του σημερινού πατριωτικού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στην Αθήνα για την υπεράσπιση του ονόματος και της ταυτότητας της Μακεδονίας μας, σας αποστέλλω τους πατριωτικούς χαιρετισμούς των ακριτών κατοίκων των νησιών της Καρπάθου και της Κάσου οι οποίοι ενώνουν τη φωνή τους με τις φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που διατρανώνουν σήμερα στην πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους μας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Τα ποτισμένα με ηρώων και μαρτύρων αίμα άγια χώματα της Μακεδονίας μας υπήρξαν πάντοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής πατρίδας και τέτοιο θα παραμείνουν εις το διηνεκές σε πείσμα όλων όσων απεργάζονται την αλλοτρίωσή της. Το όνομά της θα φέγγει ανέσπερο στο μήκος των αιώνων διαλαλώντας σε όλους τους λαούς της υφηλίου τη δόξα των Ελλήνων.

Διαβάστε ακόμη

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank