Πόλεμο λάσπης με ψέματα και συκοφαντίες κατήγγειλε ο περιφερειάρχης

Εκτενής συζήτηση για το έργο αντικατάστασης του δικτύου φωτισμού στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού της Ρόδου, έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στο πλαίσιο ενημέρωσης του σώματος από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο περιφερειάρχης, ο διαγωνισμός για το έργο έχει σταματήσει λόγω προσφυγής που κατέθεσε εταιρία η οποία όμως δε συμμετείχε στην ηλεκτρονική διαδικασία.

Πρόκειται για την εταιρία ΣΤΗΡΙΞΙΣ, η οποία όπως είπε δεν περιλαμβάνεται σε αυτές που κατέθεσαν προσφορές στο διαγωνισμό για το έργο, και είναι η εταιρία η οποία είχε καταθέσει και την προσφυγή για το έργο του φράγματος Γαδουρά.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο της προσφυγής, κάνοντας λόγο για συκοφαντία, και για πόλεμο λάσπης, ενώ όπως πρόσθεσε με την αξιοπρέπεια της περιφερειακής αρχής δεν θα παίζει κανένας, γι΄αυτό και δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με την ενημέρωση του περιφερειάρχη στο σώμα, απαντήθηκαν και τα ερωτήματα που είχαν καταθέσει εγγράφως για το διαγωνισμό του έργου ο αντιπεριφερειάρχης Χαρ. Κόκκινος και ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Κουνάκης. Συγκεκριμένα στην ενημέρωση ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Με αυτό τον τρόπο απαντάμε και στις δύο γραπτές επιστολές στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους συμβούλους Χαράλαμπο Κόκκινο και Παναγιώτη Κουνάκη.

Πριν από περίπου δύο χρόνια είχαμε πει να ξεκινήσουμε τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που έχουν να κάνουν και με την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας, δηλαδή να προσθέσουμε στύλους ηλεκτροφωτισμού επεκτείνοντας το δίκτυο και να προχωρήσουμε και στην αντικατάσταση των λαμπτήρων.

Το ένα έργο δημοπρατήθηκε το 2017, ένα έργο με το οποίο προσθέτουμε στύλους ηλεκτροφωτισμού στο κομμάτι από Ρόδου-Λίνδου έως Κολύμπια και από εκεί και μέχρι τη Λίνδο προστίθεται δίκτυο. Στην άλλη πλευρά του νησιού προστίθεται δίκτυο ώστε να είναι ο δρόμος φωτισμένος μέχρι τα Καλαβάρδα.

Αυτό το έργο δημοπρατήθηκε και βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων καθώς έχουν γίνει προσφυγές. Αμέσως μετά ετοιμάσαμε τη μελέτη για το φωτισμό δηλαδή τα led. Ετοιμάσαμε τη Ρόδο και ακολουθεί η Κως , καθώς το νησί είναι έτοιμο μελετητικά.

Οι ΟΤΑ σύμφωνα με όσα ισχύουν μπορούν να πάνε στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για να προχωρήσουν στη βελτίωση του δικτύου τους σε ότι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό με προνομιακό επιτόκιο. Αυτά λέει το σχέδιο και το σχέδιο έχει κανόνες. Προϋπόθεση είναι η μελέτη του έργου να έχει γίνει με κανόνες του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να είναι θεωρημένη από αυτό. 

Το έργο το μελετούσε η διεύθυνση τεχνικών έργων, και είπαμε ασχέτως αν πάρουμε ή δεν πάρουμε δάνειο από το ταμείο που στην προκειμένη περίπτωση δεν θα πάρουμε, να πάμε με τους κανόνες που θα πάει όλη η Ελλάδα.

Βγαίνει ο διαγωνισμός με μελέτη θεωρημένη από το ΚΑΠΕ, ζητήσαμε να είναι σύμβουλοί μας, ενώ η μελέτη διορθώθηκε από το ΚΑΠΕ. Το έργο βγήκε στον αέρα ως έργο προμήθειας σύμφωνα με το πρότυπο διαγωνισμό για τις συμβάσεις προμηθειών που έβγαλε το 2016 η ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων.

Αφού βγήκε στον αέρα δεχθήκαμε μία βαριά προσφυγή, από τεχνική εταιρία που δεν είχε καταθέσει προσφορά, στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο διαγωνισμός είναι τώρα σταματημένος λόγω της προσφυγής. Να επισημάνω ότι από φέτος οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς εξετάζονται όχι από εμάς αλλά στην Αθήνα από επιτροπή του υπουργείου υποδομών.

Λέει λοιπόν ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου κινήθηκε με στόχο να περιορίσει ακόμα και σε έναν τους συμμετέχοντες. Έχει δώσει ήδη απαντήσεις το παρακαταθηκών και δανείων καθώς ο πρώτος μεγάλος πόλεμος πανελλαδικά ήταν αν είναι έργα ή προμήθεια. Εμείς αν μας πει η κυβέρνηση ότι θα τα βγάζουμε ως τεχνικά έργα θα τα βγάζουμε έτσι. Θα το εφαρμόσουμε. Δεν είναι δική σου απόφαση να πας ως έργο ή ως προμήθεια. Απαντώ λοιπόν στον κ. Κουνάκη γιατί το έργο δημοπρατήθηκε ως προμήθεια και γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές. Όσο για τις τιμές, αυτές περιγράφονται στο ΦΕΚ και μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του έργου.

Έρχεται λοιπόν η τεχνική εταιρία ΣΤΗΡΙΞΙΣ η ίδια εταιρία που είχε δικαστικά προσβάλει το διαγωνισμό για το φράγμα Γαδουρά. Αυτή η εταιρία που προσφεύγει κατά του δικού μας διαγωνισμού ήταν ανάδοχος του διαγωνισμού που αφορούσε την καθαριότητα στο δήμο Ρόδου.

Έχουμε περάσει πια στα όρια της συκοφαντίας. Όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορούν να κάνουν κάποιοι την κάνουν. Το μόνο που μπορούν όμως να κάνουν είναι να το καθυστερήσουν. Ζημιά, θόρυβος, λάσπη αλλά τώρα ξεφύγαμε και άρχισαν και γίνονται λάθη τα οποία αφήνουν αποτυπώματα και όσοι τα αφήνουν και όπου τα αφήνουν όλα θα απαντηθούν όπως πρέπει, για να τελειώνουμε. Με την αξιοπρέπειά μας δεν θα παίζει κανένας ούτε πολιτικός αντίπαλος ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Σε αυτό τον πόλεμο της λάσπης πίσω από την κουρτίνα, με ψέματα με συκοφαντίες και φρικτές ανακρίβειες δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Αρκετά πια».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Κουνάκης που πήρε το λόγο εξηγώντας τη στάση του δήλωσε τα εξής, αναφορικά με τα ερωτήματα που κατέθεσε στην οικονομική επιτροπή για το έργο. «Δε στήριξα κάποια εταιρία, πήρα το χαρτί ενός συνδέσμου και απλά κατέθεσα αυτές τις ερωτήσεις. Θεωρώ καλύτερο να βγει σαν έργο γιατί προφανώς θα έχουμε καλύτερες εκπτώσεις. Άκουσα πολύ προσεκτικά τον κ. περιφερειάρχη. Δεν έχω καμία ανάμειξη με κανέναν. Δεν πήγα δημόσια να εκθέσω κανέναν, αναγνωρίζω ότι προσφυγές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά το ΚΑΠΕ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και θα πρέπει να πάμε και εκεί».