Ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι κ. Κώστας Τσολακίδης και κ. Πέρσα Φώκιαλη

Του
Αγαπητού Ξάνθη
αρχιτέκτονα

 

Σήμερα, δύο αγαπητοί εκπαιδευτικοί ανακηρύσσονται ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Είναι ο κ. Κώστας Τσολακίδης και η κ. Πέρσα Φώκιαλη. 

Ο πρώτος υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και η σύζυγός του κ. Πέρσα Φώκιαλη με τα ταπεινότητα και δημιουργικότητα την ίδια Σχολή, στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.  

Τους γνώρισα πριν από πολλά χρόνια, και οι δύο εργατικοί και φιλικοί, γνήσιοι εκπρόσωποι του ρόλου του Δασκάλου. Ευπροσήγοροι, φιλαλήθεις και άοκνοι εργάτες της γνώσης και της διάδοσης της. Αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή  αλλά και στον εκπαιδευτικό τομέα αποδεικνύοντας ότι το ψυχικό δέσιμο αποτελεί παρακαταθήκη για την άρτια ενάσκηση του λειτουργήματος. Απέκτησαν ένα κοριτσάκι, αρχιτέκτονα σήμερα με λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο.    

Ο πρώτος εξωστρεφής, οργανωτικός, φιλικός, άνθρωπος που συμμετέχει σε κάθε δραστηριότητα του Πανεπιστημίου, τιμώντας αξιέπαινα  τη θέση του.

Η δεύτερη, που την γνωρίζω καλύτερα από την πλευρά του πανεπιστημιακού χώρου και όχι μόνο (ήταν η πρώτη μου προϊστάμενη στην Υπηρεσία Ανάπτυξης του τότε Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας), λάμπει από οξυδέρκεια και συστηματικότητα. Γόνος μεγάλης οικογενείας του νησιού, με άριστες διδακτορικές σπουδές με το σύζυγο της στη Σκοτία και με πλήθος συγγραφικών σχετικών έργων.  Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις καλύτερες ερευνήτριες οικονομολόγους που διαθέτει ο τόπος μας. 
Και μάλιστα σε μια εποχή που η πολιτική οικονομία κατέχει δεσπόζουσα θέση στα τεκταινόμενα της χώρας και όχι μόνο, η κ. Φώκιαλη εντρυφεί σε  πολλές αναπτυξιακές προσπάθειες του τόπου μας με τρόπο τεκμηριωμένο και δημιουργικό. Μάλιστα ήταν αυτή που  συντόνισε το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο του νομού Δωδ/σου το 1987, καινοτόμο την εποχή του.  

• Πέρσα Φώκιαλη, τρείς λέξεις με (Α) κεφαλαίο μπορούν να εκφραστούν στη θύμησή της. 
• Μητέρα = Αγάπη
• Καθηγήτρια = Αγωγή και 
• Επιστήμονας =Ανάπτυξη.  

Και οι τρείς λέξεις Αγάπη-Αγωγή-Ανάπτυξη  ξεκινούν με το (Α) για να δηλώσουν την αρχή,  την αφετηρία, την έναρξη ενός δρόμου που μπορεί η κ.Φώκιαλη να χαράξει μέσα από την διεπιστημονικότητα της και των πλούτων των αξιών της.
Η ανακήρυξη και των δύο σηματοδοτεί για το Πανεπιστήμιο, την οφειλόμενη εκτίμηση που εναποθέτει στο πρόσωπο τους, η επιστημονική κοινότητα. 

Είμαι «μικρός» για να μπορέσω να προσθέσω και εγώ ένα μεγάλο Ευχαριστώ και στους δυο σκαπανείς της γνώσης και της έρευνας, της ανθρωπιστικής αλλά και κοινωνικοπολιτικής πλευράς του τόπου μας.  
Θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για αυτά που μας προσφέρατε  και για αυτά που θα μας  τροφοδοτήσετε πνευματικά…ΑΞΙΟΙ…