Πήρε πίσω τα πρόστιμα στις καμαριέρες ξενοδοχειακός όμιλος στην Κω

Μετά από καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω και παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επιχείρηση στην Κω απέσυρε ατομικές συμβάσεις εργασίας που είχε παρουσιάσει προς υπογραφή στους εργαζόμενους.

Οι συμβάσεις αυτές περιελάμβαναν όρους που αντέβαιναν στην εργατική νομοθεσία, καθώς προέβλεπαν ποινές και πρόστιμα εις βάρος των εργαζομένων σε περίπτωση δυσαρέσκειας πελατών της επιχείρησης.
Η απόσυρση των συμβάσεων προήλθε μετά από την εργατική διαφορά που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω και των εκπροσώπων της επιχείρησης.

Ζητούσαν πρόστιμο  30 ευρώ σε  καμαριέρες  αν γίνονταν παράπονο
Όπως είναι γνωστό,  η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από ένα δεκαήμερο, έπειτα από  καταγγελία  του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και σερβιτόρων της Κω, όταν ξενοδοχειακό  συγκρότημα του νησιού, απαίτησε  από τους εργαζόμενους που υποβάλλουν αιτήσεις πρόσληψης, να υπογράφουν σύμβαση που προβλέπει ότι αν υπάρχουν παράπονα από πελάτες για την καθαριότητα του δωματίου, θα περικόπτεται το ποσό των 30 ευρώ για κάθε φορά!

Όπως υποστήριξε μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ η πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω κ. Ιωάννα Λάμπρου, το ζήτημα ήταν  ιδιαίτερα σοβαρό, αφού αν εγκρίνονταν οι συμβάσεις θα δημιουργούσαν  νέα δεδομένα στον εργατικό και ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο του νησιού, με συνέπειες που είναι πραγματικά απρόβλεπτες. 
Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος, να προσέρχεται μια καμαριέρα στην εργασία της και μετά από ένα εξοντωτικό ωράριο να κινδυνεύει όχι μόνο να χάνει το μεροκάματό της αλλά και να χρωστά κι από πάνω στον εργοδότη!
«Τέτοιου είδους πρακτικές κι ενέργειες, είναι άκρως καταδικασμένες στη συνείδηση της κοινωνίας μας και να είναι σίγουροι αυτοί που τις μεθοδεύουν ότι δεν πρόκειται να τις επιτρέψουμε» - επισήμανε η ίδια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και σερβιτόρων της Κω αναφέρονταν  μεταξύ άλλων:
«Νέα, ολοκαίνουργη και πολυδιαφημισμένη, τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω στο πλαίσιο νέων και παλιών αντεργατικών μέτρων, πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν απαράδεκτη και άθλια ατομική σύμβαση.
Πέρα από τους μισθολογικούς όρους πείνας της σύμβασης, η επιχείρηση προχωράει ακόμα ένα βήμα και προσθέτει όρους τιμωρίας και χρηματικών προστίμων σε εργαζόμενους που τυχόν παραβούν τους κανόνες.

Κανόνας 1ος :
Εάν κάποιος πελάτης παραπονεθεί για την καθαριότητα του δωματίου, η εργαζόμενη καμαριέρα θα έχει πρόστιμο 30€, το παράπονο!
Κανόνας 2ος :
Εάν κάποιος εργαζόμενος αργήσει στη δουλειά του θα έχει πρόστιμο 10€.!
Κανόνας 3ος:
Κατά την έξοδο από την επιχείρηση οι τσάντες των εργαζομένων θα ψαχουλεύονται κατ’ εντολή της Διεύθυνσης από τον φύλακα της πύλης.

Η εργοδοσία θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε πιο εύκολα να υποκύπτουν στις ορέξεις της, για συνθήκες γαλέρας και μισθούς ψίχουλα.
Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα για την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, για το αντεργατικό πλαίσιο, για την ισχύ των ατομικών συμβάσεων, για την επαναφορά των ΣΣΕ ,που δεν έκανε τίποτα για την επαναφορά και αναπλήρωση των απωλειών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιες πρακτικές, θα γίνονται εσαεί αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο θα προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, για να μείνει αυτή η κατάπτυστη σύμβαση στα χαρτιά.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους και να ρίξουν στο κάλαθο των αχρήστων, τα σκουπίδια που τους σερβίρονται για ανάπτυξη και αποδεδειγμένα πλέον η δυσοσμία που αναδύεται πνίγει τις ζωές μας.»