­Καταδικάστηκε τσιγγάνος για κλοπές και διαρρήξεις

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάθισε για να δικαστεί για δεύτερη φορά 27χρονος ΡΟΜΑ ο οποίος, μαζί με νεαρό ομόφυλό του διέπραξαν πριν από έξι χρόνια, 18 κλοπές και διαρρήξεις από τις οποίες αποκόμισαν χρυσά κοσμήματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 81.000 ευρώ!

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 27χρονο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο ίδιος τον Ιούνιο του 2015 είχε καταδικαστεί ερήμην για την υπόθεση αυτή σε κάθειρξη 8 ετών, και κατά της απόφασης κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, η οποία έγινε δεκτή και έτσι χθες ο 27χρονος δικάστηκε εκ νέου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, μειώνοντας την αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί κατά δύο χρόνια.
Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε η κα. Κατερίνα Βολονάκη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και μία 44χρονη Ροδίτισσα η οποία φέρονταν ότι μαζί με αλλοδαπό Πακιστανικής καταγωγής, έπαιρνε τα κοσμήματα και τα εξαργύρωνε σε χρήματα. Το δικαστήριο που έγινε το 2015 απάλλαξε από κάθε κατηγορία την Ροδίτισσα. Σε ότι αφορά τον νεαρό ΡΟΜΑ που επίσης κατηγορείται στην ίδια υπόθεση, επειδή το διάστημα που έγιναν οι πράξεις ήταν ανήλικος, η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς αυτόν. Πάντως και αυτός έχει πλέον ενηλικιωθεί και βρίσκεται στην φυλακή όπου εκτίει ποινή κάθειρξης για άλλη υπόθεση.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου βάση των «ευρημάτων» από την «έφοδο» που είχε γίνει στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Κορακόνερο στα μέσα Οκτωβρίου του 2012.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως οι κλοπές και διαρρήξεις έγιναν σε διάφορες περιοχές της πόλης της Ρόδου, στις περιοχές Ασγούρου και Ιαλυσού όπου σε πέντε περιπτώσεις (από τις 18) ο 16χρονος τότε ΡΟΜΑ έδρασε μόνος του, μπαίνοντας σε σπίτια είτε πρωινές είτε απογευματινές ώρες κατά τις οποίες απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους, από ανασφάλιστα – συνήθως- παράθυρα και αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που έβρισκε.

Με την ίδια μέθοδο, διέπραξε και τις υπόλοιπες κλοπές με τη βοήθεια του 27χρονου ομόφυλου του, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είχε το ρόλο «τσιλιαδόρου», ενώ ακόμη και σε σπίτια που δεν ήταν ανοικτά, κατάφερναν να μπουν αφού προηγουμένως παραβίαζαν τη πόρτα ή το παράθυρο!

Τα χρυσά κοσμήματα που αποκόμιζαν από τη «δράση» τους αυτή, οι δύο αθίγγανοι τα έδιναν στην Ροδίτισσα και στον Πακιστανό (τα στοιχεία του οποίου ερευνούσαν οι αστυνομικοί) για να πάρουν χρήματα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ο 16χρονος είχε ομολογήσει τις πράξεις τους, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε πλήρη περιγραφή του τρόπου «δράσης» του στους αστυνομικούς, στους οποίους και δήλωσε πως με τα χρήματα που έπαιρνε αγόραζε ναρκωτικές ουσίες για δική του χρήση.