Β. Στηροκλέας: Θέλουμε να φύγουμε, αλλά να πάμε σε χώρο με υποδομές

Β. Στηροκλέας: Θέλουμε να φύγουμε,  αλλά  να πάμε σε χώρο με υποδομές

Β. Στηροκλέας: Θέλουμε να φύγουμε, αλλά να πάμε σε χώρο με υποδομές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 960 ΦΟΡΕΣ

Αυτό τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων της Ρόδου

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ρομά, δεν μπορεί να διαλυθεί ο καταυλισμός στο Καρακόνερο και να μεταφερθούν οι κάτοικοί του σε άλλο χώρο, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπός τους Βασίλης Στηροκλέας, με αφορμή τη συνάντηση που είχε προηγηθεί με την αντιδήμαρχο προγραμματισμού Βάσω Ξεπαπαδάκη και στελέχη του δήμου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στα μέσα ενημέρωσης, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνει επίσκεψη την επόμενη μέρα ( σ.σ. την Τετάρτη) στην περιοχή που προτείνει ο δήμος Ρόδου για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, δηλαδή στα Ασγούρου, όμως αυτή ακυρώθηκε για άγνωστους λόγους.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στηροκλέα ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει υπομονετικά να γίνουν οι συνεννοήσεις με το δήμο και να λυθεί το θέμα, ενώ παρουσίασε και το περιεχόμενο του πρόσφατου ΦΕΚ με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου, στο οποίο γίνεται μακροσκελής αναφορά στα ζητήματα μεταστέγασης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των Ρομά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ μόνος αρμόδιος για να εξασφαλίσει οργανωμένο χώρο μετεγκατάστασης είναι ο οικείος δήμος ο οποίος παράλληλα πρέπει να φροντίσει να δημιουργηθούν επιτροπή συντονισμού και ομάδα διαχείρισης του χώρου μετεγκατάστασης.

Για το θέμα μεταξύ άλλων ο κ. Στηροκλέας δήλωσε τα εξής: «Είχαμε ραντεβού με την κα Ξεπαπαδάκη με την κα Καραγιάννη, και με εκπροσώπους μας, και συνεννοηθήκαμε να πάμε σήμερα να μου δείξουν το χώρο στον οποίο έχουν σκοπό να στεγάσουν τους Ρομά.

Όμως σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Το λόγο δεν τον ξέρω. Για μένα είναι απαράδεκτο. Εγώ δεν είμαι σε καθημερινή βάση εδώ, πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα καθώς έχουμε και αλλού προβλήματα» ενώ το Άρθρο 5 του συγκεκριμένου ΦΕΚ αναφέρει ότι :

Φορείς διαχείρισης και λειτουργίας των οργανωμένων χώρων προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων είναι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν οι χώροι προσωρινής μετεγκατάστασης. Ο δήμος συστήνει επιτροπή συντονισμού και ομάδα διαχείρισης οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης.

Η επιτροπή συντονισμού έχει την ευθύνη για το γενικό συντονισμό την εποπτεία την αντιμετώπιση όλων των διοικητικών και οικονομικών ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση και λειτουργία του οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης. Παράλληλα φροντίζει και για την επίλυση ζητημάτων που θα προκύπτουν στους οργανωμένους χώρους αυτούς.

Η ομάδα διαχείρισης εδρεύει στο χώρο προσωρινής μετεγκατάστασης και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και με το κέντρο κοινότητας και άλλες κοινωνικές δομές του δήμου.

Παράλληλα ο κ. Στηροκλέας με δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής: «Εμείς θέλουμε να φύγουμε για το καλό όλων μας, αλλά να δημιουργηθεί ένας χώρος με όλες τις υποδομές. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να απομακρυνθούμε από το χώρο αυτό στον οποίο διαμένουμε 40 ολόκληρα χρόνια, αν δε συμφωνούμε. Αν είναι κατάλληλος ο χώρος που προτείνουν θα χαρώ πάρα πολύ.

Το λόγο που δεν πήγαμε σήμερα τον γνωρίζουν οι ίδιοι και το γιατί δεν έγινε η επίσκεψη. Από εκεί και πέρα καθιστώ υπεύθυνους τους ίδιους για να αντιμετωπίσουν το θέμα. Χωρίς σύμφωνη γνώμη των Ρομά δεν μπορεί να απομακρυνθεί κανένας από τον καταυλισμό και να πάει σε άλλο χώρο όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο χώρος για τον οποίο μου είπαν προφορικά βρίσκεται στα παλιά σκουπίδια στα Ασγούρου στο βάθος. Πρέπει όμως να σκεφτώ για να αποφασίσω. Το λέω δημόσια. Πάντα ήμουν πρόθυμος αλλά οι πρόεδροι των χωριών γύρω από την πόλη δε μας θέλουν. Αυτό που λένε είναι δική τους πρόταση, δική τους πρωτοβουλία, και δεν έχουμε συμφωνήσει εμείς σε τίποτα. Μου είπαν να δούμε το χώρο σήμερα και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πήγαμε». Σημειώνεται ότι στο Καρακόνερο ζουν σήμερα 55 οικογένειες και ο πληθυσμός του καταυλισμού ανέρχεται σε συνολικά 240 άτομα.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς