Ευρεία σύσκεψη για την επιμήκυνση της σεζόν

Ευρεία σύσκεψη για την επιμήκυνση της σεζόν

Ευρεία σύσκεψη για την επιμήκυνση της σεζόν

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 573 ΦΟΡΕΣ

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας

Η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Χονδροματίδου θα βρίσκεται σήμερα στη Ρόδο για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με θέμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί μας στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου τουρισμού και του ΕΟΤ για «Τουρισμό 365 μέρες το χρόνο».

Πρόκειται για συνάντηση εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος των εστιατόρων Γιάννης Κλούβας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων Παναγιώτης Τοκούζης, και ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης.

Αντικείμενο θα είναι ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των δράσεων του επιχειρηματικού master plan ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει το υπουργείο τουρισμού. Προηγήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο τουρισμού με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού Μαριέττας Παπαβασιλείου.

Πρόκειται στην ουσία να προχωρήσουν στην πράξη οι διαδικασίες για την επιμήκυνση της σαιζόν, με στόχο να «γεμίσουν» και οι νεκροί μήνες από το Νοέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο. Αρκεί όπως τόνισε χτες σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης να υπάρχει στήριξη από την τοπική αγορά, καθώς είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

Στόχος για 365 μέρες το χρόνο
«Έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μία συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού πάνω στον κεντρικό σχεδιασμό που η υπουργός και οι συνεργάτες της έχουν σε ότι αφορά, το να γίνει η χώρα ένας προορισμός για 365 μέρες το χρόνο.

Είναι ένα κεντρικό σχέδιο του υπουργείου , το οποίο περνά σε μία φάση ωρίμανσης. Πήγαμε στο υπουργείο τουρισμού μαζί με την αντιπεριφερειάρχη κα Παπαβασιλείου και είχαμε μία μακρά συνεργασία και αύριο θα έχουμε στο γραφείο μου την επίσκεψη της αντιπροέδρου του ΕΟΤ, προκειμένου να περάσουμε σε τεχνικό επίπεδο υλοποίησης» δήλωσε χτες στα μέσα ενημέρωσης ο περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι ο δωδεκάμηνος τουρισμός και η επιμήκυνση είναι … χιλιοειπωμένες φράσεις.

Η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Χονδροματίδου
Η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Χονδροματίδου


Πάντως υπογράμμισε ότι η επιμήκυνση ( σε ένα βαθμό) έχει επιτευχθεί και είναι μία πραγματικότητα στις δύο τελευταίες σαιζόν του 2016 και 2017. Παρεμπιπτόντως δήλωσε ότι για το 2018 τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά. «Μάλιστα κάποια νούμερα φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Περιμένουμε μία καλή περίοδο και ωριμάζουμε πολλά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζημάρκος αντιλαμβανόμενος το βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος είπε ότι δε χρειάζονται μεγαλοστομίες, και εξαγγελίες που θα καλλιεργήσουν προσδοκίες. «Όμως θα ήθελα να πω ότι ακόμα και το καλύτερο σχέδιο αν δεν αγκαλιαστεί από την κοινωνία δεν έχει ελπίδα επιτυχίας. Τώρα έχουμε σύμπτωση στόχων, βούλησης, προτάσεων και σχεδίων σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, και πρέπει να προσθέσουμε την τοπική κοινωνία και την αγορά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αύριο θα είναι μαζί μας άνθρωποι της αγοράς, του τουρισμού και οι εργαζόμενοι σε ένα πρώτο στάδιο για να βάλουμε τις βάσεις στο σχέδιο. Στόχος μας είναι αν προχωρήσουμε καλά, να ξεκινήσουμε το 2018.

Στο υπουργείο έχουν αποτυπωθεί συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν και αύριο θα τις παρουσιάσει η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ στους ανθρώπους της αγοράς για να έχουν μία εικόνα και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Στη συνέχεια πρέπει να πειστούν τα οικονομικά υπουργεία, καθώς υπάρχει εποπτεία και δημοσιονομικές δεσμεύσεις».

Οι πτήσεις
Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι οι πτήσεις, των αεροπορικών εταιριών όπως παραδέχτηκε και ο περιφερειάρχης. Δήλωσε όμως ότι οι συζητήσεις για χειμερινές πτήσεις πάνε καλά, και γίνονται όπως είπε με πολλές εταιρίες, τέσσερις μέχρι στιγμής, ενώ χτες θα γινόταν μία ακόμα σύσκεψη στο γραφείο του για ένα πλάνο συνδέσεων με ανθρώπους της αεροπορικής αγοράς που ήρθαν από το εξωτερικό. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό στάδιο. Θέλουμε πτήσεις το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο. Θέλουμε όμως την αγορά, τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και γι’ αυτό πρέπει να το αγκαλιάσει όλη η κοινωνία.

Τότε που ήμουν στο επιμελητήριο ήμουν ο τελευταίος που έκανε ένα τέτοιο εγχείρημα. Τότε παρατηρήσαμε ότι έδειξε η αγορά τοπικά κάποια αντανακλαστικά. Περίπου 40 εστιατόρια έμειναν ανοιχτά και το χειμώνα, και μικρά ξενοδοχεία της πόλης…» ανέφερε.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορεί αναπτυχθεί σε όλο το νησί, καθώς για να ξεκινήσει όπως είπε πρέπει να είναι στοχευμένο και προφανώς προτεραιότητα έχει η πόλη της Ρόδου. Επανέλαβε ότι πρέπει να το αγκαλιάσει όλη η κοινωνία και να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να το στηρίξουμε και με δράσεις πολιτισμού αθλητισμού και με άλλες δράσεις για να δείξουμε ότι είμαστε ένας ζωντανός τόπος. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι ένα μεγάλο στοίχημα, όπως τόνισε.

Για το αεροδρόμιο
Ο προβληματισμός σε ότι αφορά το αεροδρόμιο και τη λειτουργία του όμως παραμένει κυρίως σε ότι αφορά τη σωστή εξυπηρέτηση των επιβατών που αναμένεται φέτος να αυξηθούν. Σε σχετική ερώτηση ο περιφερειάρχης απάντησε ότι «στο αεροδρόμιο της Ρόδου γίνονται εργασίες για τεχνικά θέματα απολύτως απαραίτητες. Κατανοούμε ότι τα μεγάλα τεχνικά έργα θέλουν χρόνο ωρίμανσης και προετοιμασίας. Στόχος μας είναι σε επίπεδο λειτουργικό και σε επίπεδο αισθητικό και υπηρεσίας για το χρήστη του αεροδρομίου να είναι έτοιμο. Σε αυτό το επίπεδο εξακολουθούμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι.

Όταν βλέπω την έλλειψη αντανακλαστικών, την επισημαίνω και τη στηλιτεύω γιατί θέλω από τον ιδιωτικό τομέα να έχει τα αντανακλαστικά αυτά που τον καθιστούν διαφορετικό από το δημόσιο τομέα και αυτό δεν το είδα στη Fraport μέχρι σήμερα. Περιμένω το πλάνο τους το επόμενο διάστημα που να αποδεικνύει ότι έχει τα αντανακλαστικά να μπούμε στο 2018 με την εικόνα όπως πρέπει να είναι».

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης