Αγκυλωμένη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Αγκυλωμένη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Αγκυλωμένη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 217 ΦΟΡΕΣ

Εδώ και 40 χρόνια, όπως τόνισε ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης

Τη θέση του ότι η Τουρκία αποτελεί μία δύναμη που με τις κινήσεις της απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, επανέλαβε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του σεμιναρίου για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο που διοργανώθηκε από την περιφέρεια και το πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ομιλητής στο χτεσινό σεμινάριο ήταν ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης, με μία τεράστια πείρα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς έχει υπηρετήσει σε διάφορα καίρια πόστα εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα ο περιφερειάρχης τον χαρακτήρισε «πολύπειρο υπηρέτη της χώρας μας από θέσεις πολύ σημαντικές» και στάθηκε ιδιαίτερα στην θέση που είχε ως εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας ο κ. Χατζημάρκος για την επικαιρότητα και τη σύνδεσή της με τα σεμινάρια δήλωσε «Έχουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα εδώ μόλις μερικές μέρες μετά το επεισόδιο που είχαμε με τη γείτονα Τουρκία. Για εμάς που ζούμε στα νησιά αυτά, η Τουρκία δεν είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος. Είναι μία δύναμη ενάντια στην ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η λειτουργία της επηρεάζει την καθημερινότητα , την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιωτών μας. Ζούμε με αυτό χρόνια και σε πολύ μικρά νησιά έχουμε την ευτυχία να έχουμε συμπατριώτες μας που το έχουν κάνει σκοπό ζωής.

Αυτή η περίοδος που είναι μία περίοδος ιστορική λόγω ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη δική μας γειτονιά. Είναι μία περίοδος που θέλουμε τη μέγιστη εγρήγορση ως χώρα αλλά θέλουμε και πολίτες που να έχουν γνώση αυτών των θεμάτων και να μπορούν να αντιληφθούν τις διαστάσεις που έχουν αυτά τα ζητήματα».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε το ίδιο πρωί με τη μοναδική κάτοικο της νησίδας Κίναρος την Ειρήνη Κατσοτούρχη, η οποία μεταξύ άλλων του δήλωσε ότι ενώ είναι εύκολο να φύγει από το νησί, καθώς τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα δεν το κάνει γιατί όπως αναρωτήθηκε «τι θα γίνει το νησί όταν φύγω εγώ; Ποιος θα προσέχει την Κίναρό μας;»

Μιλώντας στο χτεσινό σεμινάριο ο κ. Κασκαρέλης αναφέρθηκε σε όσα έζησε όταν βρέθηκε στο ΝΑΤΟ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το ΝΑΤΟ προσπάθησε να καλύψει την απραξία της Ευρώπης να αναλάβει πρωτοβουλία για τα ανοιχτά ζητήματα που υπήρχαν δεκαετίες τώρα και παρέμενε σε πολλές περιπτώσεις θεατής. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα θέματα που ζούμε σήμερα ήταν από χρόνια ανοιχτά αλλά όχι σε έξαρση όπως σήμερα, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούμε να τα λύσουμε.

Κατά την ομιλία του στο σεμινάριο είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τα θέματα αυτά δεν άνοιξαν ξαφνικά. Όταν μας δόθηκε η ευκαιρία που ήταν ένας καταιγισμός εξελίξεων στα βαλκάνια εμείς τι κάναμε; Παραλύσαμε και γιατί παραλύσαμε; Γιατί είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 40 χρόνια να είναι αγκυλωμένη. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις η Ελλάδα δεν έβαλε καμία πρόταση πάνω στο τραπέζι, για οτιδήποτε, να συζητηθεί να τη διαπραγματευτεί ή να την αποσύρει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ποτέ. Τρέχουμε από πίσω και μπαλώνουμε… τρύπες.


Το ίδιο κάνουμε με τους Τούρκους, το ίδιο κάνουμε με τους Σκοπιανούς το ίδιο κάνουμε με όλους. Καθόμαστε τώρα με την πλάτη στον τοίχο και κοιτάμε και λέμε τώρα τι να κάνουμε;
Έχεις μία χώρα δίπλα σου την οποία έχεις αναγνωρίσει 60 χρόνια ως Μακεδονία. Ξυπνάς μία μέρα και λες: δε μου αρέσει η Μακεδονία. Κάντην ότι σου αρέσει αλλά βρες μία λύση. Τότε που είχαμε τη δυνατότητα να τους… αγοράσουμε, δίκτυα, υποδομές, μεταφορές κλπ αυτό μπλόκαρε. Θα είχαμε σήμερα έναν ζωτικό χώρο…

Είσαι η μόνη χώρα στην περιοχή μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ με καλύτερη οικονομία ακόμα και με τα σημερινά χάλια και δεν παίζεις κανένα ρόλο. Αν ο Τούρκος κάνει αυτά που κάνει σήμερα τα οποία τα βρίσκουμε περίεργα, τρελά, ξέρετε γιατί τα κάνει σύμφωνα με τη δική μου άποψη; Γιατί θέλει ο συνομιλητής του να έχει μπέσα. Όσο και αν σας φαίνεται αυτό περίεργο.
Πρέπει να πούμε «εγώ για εσωτερικούς λόγους πρέπει να κάνω αυτό, σε προειδοποιώ, προετοιμάσου να τα βρούμε». Έτσι ξεπερνάς κρίσεις, οι οποίες μας στοιχίζουν αφόρητα.

Τώρα αυτή η κατάσταση γιατί γίνεται; Γίνεται γιατί τη μέρα του πραξικοπήματος που έφυγαν οι 8 με το στρατιωτικό ελικόπτερο και πήγαν στην Αλεξανδρούπολη, αντί να τους… μαζέψουν και να τους ξαναστείλουν πίσω, δεν παρενέβη λόγω κακής οργάνωσης η ΕΥΠ, τους πιάνει η αστυνομία και μετά πάνε στο δικαστήριο. Βγαίνει ο πρωθυπουργός μιλά με τον Ερντογάν και του λέει «σου υπόσχομαι ότι σε 15 με 20 μέρες θα τους έχεις πίσω κάτι που δε γίνεται. Ο Ερντογάν που τον ξέρω προσωπικά και τον έχω ζήσει, δεν το δέχεται αυτό.

Και από εκείνη την ημέρα λέει «έτσι είστε; Ότι κάνεις θα αντιδρώ». Και αν δείτε τις κρίσεις που δημιουργούνται τον τελευταίο χρόνο ακόμα και προχτές με τα καράβια η πρόκληση του επεισοδίου στο 70% των περιπτώσεων ξεκινά από εμάς. Ξέρω ότι θα αντιδράσει και όμως το κάνω χωρίς να έχω και τα μέσα να το αντιμετωπίσω».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο