Πρόσθετα στοιχεία από την Κυβέρνηση ζητάει η Επίτροπος για τους σεισμοπαθείς της Κω

Έγγραφη απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου της Ε.Ε κ. Κρέτσου, μετά από εντολή του Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, εστάλη χθες στο Δήμαρχο Κω κ.  Γιώργο Κυρίτση σχετικά με την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στις υποδομές και στα μνημεία του νησιού.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμαρχος, ζήτησε ενημέρωση από τις 7 Φεβρουαρίου, για την εξέλιξη της υπόθεσης μια και το αίτημα είχε υποβληθεί επισήμως από την Ελληνική κυβέρνηση στις 11 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με την απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε το αίτημα αλλά προέκυψε η ανάγκη να ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία από την Ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό της 21ης Ιουλίου στις υποδομές, στα μνημεία και στο δημόσιο χώρο της Κω.

Ο Δήμος μέχρι σήμερα δεν είχε ενημέρωση σχετικά με αυτά τα νέα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ήδη ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης κοινοποίησε αμέσως την απάντηση της κ. Κρέτσου στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χαρίτση, ζητώντας άμεση ενημέρωση σχετικά με τα στοιχεία που ζητήθηκαν και δηλώνοντας ότι ο Δήμος της Κω θα παράσχει συνδρομή στην κυβέρνηση, σε ότι απαιτηθεί, για τη συγκέντρωση και επαρκή τεκμηρίωση αυτών των στοιχείων.

Ο Δήμαρχος μάλιστα τονίζει ότι:

“Για εμάς η υπόθεση δεν έχει κλείσει ούτε προτιθέμεθα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης στις υποδομές και στα μνημεία του νησιού.” Στην απάντηση της κ. Κρέτσου, επισημαίνεται ότι μόλις η Ε.Ε λάβει τα στοιχεία από την Ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και θα ζητήσει από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης.

Προσθέτει μάλιστα ότι η ενίσχυση θα καταβληθεί στο ακέραιο και σε μία δόση.

Ο Δήμος της Κω δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια, θα συνεχίσει να πιέζει και να διεκδικεί για το νησί μας και τους ανθρώπους του.