Λεξιστορείν: Ο  τραχανάς!

Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται  αρχαιότατο  φαγητό και μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. 

Πολλοί ετυμολογούν τη  λέξη από την τουρκική γλώσσα, η αλήθεια είναι όμως πως έχει ελληνική καταγωγή. 
Συγκεκριμένα προέρχεται από το επίθετο  τραγανός, μ’ επίδραση του τραχύς. 
Όντως ο τραχανάς είναι  ζύμη που απλώνεται στον ήλιο, αφυδατώνεται, ξεραίνεται μ’ αποτέλεσμα να αποκτά μια σκληρή, τραχιά υφή.