Λεξιστορείν: Ο τραχανάς!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 393 ΦΟΡΕΣ
Ο τραχανάς είναι βασικό ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας. Θεωρείται αρχαιότατο φαγητό και μαγειρεύεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Πολλοί ετυμολογούν τη λέξη από την τουρκική γλώσσα, η αλήθεια είναι όμως πως έχει ελληνική καταγωγή.
Συγκεκριμένα προέρχεται από το επίθετο τραγανός, μ’ επίδραση του τραχύς.
Όντως ο τραχανάς είναι ζύμη που απλώνεται στον ήλιο, αφυδατώνεται, ξεραίνεται μ’ αποτέλεσμα να αποκτά μια σκληρή, τραχιά υφή.