Ξεφάντωμα και φέτος την Καθαρά Δευτέρα στον Αρχάγγελο (φωτορεπορτάζ)

Ιδιαίτερα ξεχωριστός ήταν και φέτος ο εορτασμός των Αποκριών στον Αρχάγγελο της Ρόδου, ένα χωριό που κρατά τις παραδόσεις και τα έθιμα από τους περασμένους αιώνες, από γενιά σε γενιά.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες, Καθαρά Δευτέρα στα «μουζώματα» και τα «αλευρώματα», που επικράτησαν παράλληλα με το γλέντι, τις μεταμφιέσεις και την σάτυρα.
 


 


Όλοι οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες βάφουν υποχρεωτικά μαύρα τα πρόσωπα τους και  κυκλοφορούν έτσι, όλη την διάρκεια της Καθαρής Δευτέρας.

Όσοι δεν το κάνουν μόνοι τους υποχρεώνονται να το κάνουν, έστω και με το ζόρι ενώ, την ίδια τύχη έχουν και οι επισκέπτες του χωριού. Μέρος του εορτασμού είναι και τα «αλευρώματα» στα οποία επιδίδονται μεγάλοι και μικροί κάνοντας ακόμα πιο ξεχωριστό τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας στο συγκεκριμένο χωριό. Το έθιμο με τα «μουζώματα» έχει τις ρίζες του αρκετές δεκαετίες πίσω και σύμφωνα με κάποιους λαογράφους είναι κατάλοιπο των Διονυσιακών γιορτών.
 

 

 

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα "Η Ροδιακή", απο το τι επικράτησε χθες, Καθαρά Δευτέρα στον Αρχάγγελο.