Θεματικός τουρισμός

Θεματικός τουρισμός

Θεματικός τουρισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 241 ΦΟΡΕΣ

Των Δημήτρη Προκοπίου - Αλεξάνδρας Φαρμάκη

Το τουριστικό προϊόν είναι σύνθετο και χαρακτηρίζεται συχνά ως compack (σύνθετο πακέτο). Η τουριστική υπηρεσία θεωρείται υπηρεσία μικτού χαρακτήρα.

Οι παράγοντες του τουριστικού προϊόντος διακρίνονται σε παράγοντες έλξης, παράγοντες παραγωγής και παράγοντες τουριστικών υπηρεσιών.

Η τυπολογία των τουριστικών προϊόντων είναι πολυποίκιλη και απηχεί την εγγενή τους ετερογένεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν εμφανίζει οριζόντια ή κάθετη διάταξη στο πλαίσιο λειτουργίας ενός μοναδικού οργανισμού. Το τουριστικό προϊόν αποτελεί συνισταμένη μιας βιωματικής εμπειρίας του τουρίστα.
Κύρια χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος είναι οι φυσικοί πόροι, οι πολιτιστικοί πόροι, ο πληθυσμός υποδοχής, η αισθητική υποδοχή και η animation (διασκέδαση και δημιουργία ευφορίας), οι συμπληρωματικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές μεταφορικών μέσων.

Η ανάγκη για βελτιστοποίηση του τουρισμού προϊόντος είναι απαραίτητη για την προσέλκυση τουριστών με ενδιαφέροντα αλλά και για τον εμπλουτισμό των τουριστικών πακέτων.

Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί τμήμα των ειδικών μορφών τουρισμού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενός ειδικού κινήτρου και από την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης ειδικής υποδομής (ζήτηση - προσφορά).

Οι μορφές θεματικού τουρισμού είναι Αγροτουρισμός-Τουρισμός Υπαίθρου, Αρχαιολογικός τουρισμός, Αρχιτεκτονικός τουρισμός, Γαστρονομικός τουρισμός, Εκπαιδευτικός τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός, Θρησκευτικός τουρισμός, Ιαματικός τουρισμός, Ιατρικός τουρισμός, Τουρισμός υγείας και ευεξίας, Οικοτουρισμός, Οινοτουρισμός Πολιτιστικός τουρισμός.

Με τον θεματικό τουρισμό, οι άνθρωποι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο αναψυχής, ο οποίος συνδέεται με την διατήρηση της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών μαζικού τουρισμού.


Οι δραστηριότητες του θεματικού τουρισμού είναι Canyoning, Caving (εξερεύνηση σπηλαίων), Kayak, Parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς), Rafting, River trekking, Wind surfing, Αναρρίχηση, Θαλάσσιο σκι και Θαλασσοθεραπεία.

Ανταποκρινόμενη στην διεθνή τάση για διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού της προϊόντος, η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, προσφέρει ελκυστικά πακέτα και υπηρεσίες θεματικού τουρισμού.
Με την βοήθεια σημαντικών κρατικών επενδυτικών κινήτρων οι επιχειρηματίες δημιουργούν υποδομές και υπηρεσίες σχετικές με τον τουρισμό υγείας, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας, τον οικοτουρισμό αλλά και τον αγροτοτουρισμό.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Τα ψυχαγωγικά τουριστικά πάρκα είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής οι οποίες βρίσκονται σε οριοθετημένες εκτάσεις γης μέσα ή έξω από κατοικημένες περιοχές και στις οποίες προσφέρονται ποικίλες ψυχαγωγικές υπηρεσίες στους επισκέπτες γύρω από έναν ή περισσότερους θεματικούς άξονες.

Τα θεματικά πάρκα παρέχουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών ψυχαγωγίας στους επισκέπτες . Μπορούν να οργανώνονται με άξονα ένα κεντρικό θέμα ή περισσότερα θέματα, από τα πεδία της ψυχαγωγία, του θεάματος, της ιστορίας ιδίως της τοπικής ιστορικής παράδοσης ή οικονομικής ιστορίας, της μυθολογίας, της παράδοσης ή της σύγχρονης μυθοπλασίας, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των τεχνών, του πολιτισμού και γενικότερα των επιστημών, της τεχνολογίας ή της οικολογίας. Η αρχιτεκτονική, ο σχεδιασμός και η εσωτερική διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων πρέπει να διακρίνεται από υψηλή αισθητική και πολιτισμική ποιότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον μπορεί δε να συνδέεται με το κεντρικό θέμα ή τα επιμέρους θέματα του πάρκου. Στην έννοια των θεματικών πάρκων εμπίπτουν και τα υδροψυχαγωγικά πάρκα, υπό τον όρο ότι αυτά πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές των θεματικών πάρκων.

Πριν παραθέσουμε γνωστά θεματικά πάρκα παγκοσμίως πρέπει να κάνουμε αναφορά στο Λας Βέγκας που είναι η πόλη θεματικό πάρκο. Εκεί βρίσκονται ξενοδοχεία με κτίρια απομιμήσεις του Πύργου του ¨Άιφελ, των Πυραμίδων της Αιγύπτου, των καναλιών της Βενετίας, χαρακτηριστικών κτιρίων της Νέας Υόρκης και του Κολοσσαίου και του παλατιού του καίσαρα της Ρώμης, του μουσείου Μαντάμ Τισό του Λονδίνου.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
• Disneyland Γαλλία
• Το χωριό του Asterix Γαλλία
• Las Vegas
• Legoland Γερμανία
• Cinecitta Ιταλία
• Hollywood
• Movie Park Γερμανία
• Santa Park Φινλανδία

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...