Στο εδώλιο 31χρονος για την πυρκαγιά του 2016 στη Νότια Ρόδο

Στο εδώλιο 31χρονος για την πυρκαγιά του 2016 στη Νότια Ρόδο

Στο εδώλιο 31χρονος για την πυρκαγιά του 2016 στη Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1086 ΦΟΡΕΣ

Προκλήθηκε από σπινθήρα μηχανήματος στη διάρκεια εργασιών στην Απολακκιά

Η μεγάλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το καλοκαίρι του 2016 στο Φράγμα της Απολακκιάς και είχε ως αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν περίπου 15.000 στρέμματα, θα αναβιώσει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα καθίσει 31χρονος κάτοικος της περιοχής κατηγορούμενος για εμπρησμό σε δάσος από αμέλεια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στις 18 Ιουνίου 2016 στη περιοχή «Πυλά» στην Απολακκιά της Ρόδου, περιοχή κοντά στο Φράγμα της περιοχής από σπινθήρα που προκλήθηκε από γεωργικό μηχάνημα κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών που φέρεται να εκτελούσε ο 31χρονος.

Η πυρκαγιά κατάφερε να «ξεφύγει» μέσα σε λίγη ώρα εξαιτίας κυρίως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έντασης μέχρι και 7 μποφόρ. Το μέτωπο της φωτιάς πήρε τεράστιες διαστάσεις και αργά το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Ιουνίου είχε κυκλώσει την Απολακκιά, δημιουργώντας ένα πύρινο κλοιό γύρω από το χωριό!

Οι ελάχιστοι κάτοικοι που παρέμειναν εκεί προσπαθούσαν να περισώσουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο, αφού εστίες φωτιάς εμφανίζονταν ακόμη και στις αυλές τους!

Δεκάδες περιβόλια, κτήματα και χωράφια αποτεφρώθηκαν και αρκετοί που ασχολούνται την γεωργία είδαν τους κόπους τους να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια!

Εκτός από την Απολακκιά και η Ίστριος εκκενώθηκε, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, η συνεργασία επίγειων και εναέριων μέσων επέφερε αποτελέσματα και έτσι τα τρία μέτωπα, της φωτιάς τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, εθελοντές, κάτοικοι των περιοχών, αλλά και χειριστές βαρέων μηχανημάτων και βυτίων, καθώς και περίπου 100 άνδρες των ΕΚΑΜ που ήρθαν στο νησί μας, συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως , ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος απέστειλε έγγραφο το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2016 με α.π. 75503/279 προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, με το οποίο και ενημέρωσε για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 18ης Ιουνίου 2016 και έπνιγε τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου (Απολακκιά, Αρνίθα, Ίστριο) και Ατταβύρου (Μονόλιθος, Σιάνα) και λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που δημιούργησε σε περιουσίες σε δασικό πλούτο και υποδομές, ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.

Ο τελικός απολογισμός
Σύμφωνα με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου η πυρκαγιά τελικά έκαψε δασική έκταση επτά (7) χιλιάδων στρεμμάτων, δάσος δυόμιση (2,5) χιλιάδων στρεμμάτων και γεωργικές εκτάσεις τεσσερισήμισι (4,5) χιλιάδων στρεμμάτων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έφτασε στον τόπο του συμβάντος με το πρώτο όχημα της στις 11:27 και ανέλαβε αμέσως το έργο της κατάσβεσης, επενέβη στο συμβάν με πενήντα πέντε (55) μόνιμους υπαλλήλους, δεκατέσσερις (14) εποχικούς υπαλλήλους, δεκαπέντε (15) εθελοντές υπαλλήλους, πεζοπόρο τμήμα ογδόντα πέντε (85) υπαλλήλων, 34 πυροσβεστικά οχήματα και συνολικά εννέα (9) αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Οι Πυροσβέστες έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις με μοναδικό σκοπό την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς όπως και έγινε από τις πρώτες πρωινές ώρες τις 19-06-2016.

Αρνείται την κατηγορία
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά από έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά σχημάτισε δικογραφία για εμπρησμό από αμέλεια σε βάρος του 31χρονου, ο οποίος φέρεται ως ο χειριστής του μηχανήματος.

Η δικογραφία παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω και ο 31χρονος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις συνοδευόμενος από τη συνήγορο του κα. Σοφία Προύσαλη όπου και αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή ο 31χρονος τονίζει πως υπήρχαν αφενός πολλά μέτωπα στη φωτιά και μάλιστα μακριά από το σημείο όπου εργαζόταν ο ίδιος, και αφετέρου όταν εκδηλώθηκε η φωτιά δεν φυσούσε στην περιοχή.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για αυτούς που θα αναπτύξει ενώπιον του δικαστηρίου μεθαύριο δια των δικηγόρων του κ.κ. Σοφίας Προύσαλη και Στέλιου Κιουρτζή, ο 31χρονος δηλώνει αθώος.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου