Τραγικό θάνατο βρήκαν 79 ελάφια τα τελευταία δύο χρόνια στη Ρόδο

Μεγάλος είναι αριθμός των ελαφιών που έχασαν τη ζωή τους στο νησί τις Ρόδου τους τελευταίους 26 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του Δασαρχείου της περιοχής μας.

Μέχρι και χθες, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΡΟΔΙΑΚΗ δείχνουν ότι ο αριθμός των ελαφιών τα οποία αποτελούν προστατευόμενο και σπάνιο είδος σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία βρέθηκαν νεκρά, ήταν συνολικά 79!

Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα επιτελικά στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς εκτός του ότι χάνεται ένας σημαντικός αριθμός αγρίων ζώων του νησιού μας προκαλούνται επικίνδυνα δεδομένα για την πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος.

Το 2016 ο αριθμός των νεκρών ελαφιών σε τροχαία ατυχήματα και αυτά που εγκλωβίστηκαν σε περιφράξεις σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου έφθασε τα 42! Τα περισσότερα από αυτά (περίπου 30)  βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από σύγκρουση που είχαν με διερχόμενο όχημα. Τα υπόλοιπα 12 εγκλωβίστηκαν μέσα σε ελαιόδιχτα ή περιφράξεις  και βρήκαν επίσης τραγικό θάνατο.

Το 2017 συνολικά 34 ήταν τα ελάφια που βρέθηκαν νεκρά σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Τα περισσότερα από αυτά (25) τραυματίστηκαν θανάσιμα και ξεψύχησαν είτε επιτόπου είτε λίγες μέρες αργότερα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητα.  Διασώθηκαν έπειτα από φροντίδα των στελεχών του Δασαρχείου Ρόδου και αρμοδίων κτηνιάτρων τα δύο από αυτά. Σε περιφράξεις ή δίχτυα θανατώθηκαν άλλα 9 ελαφάκια μέσα στο 2017. Διασώθηκαν έπειτα από παρέμβαση αρμοδίων στελεχών του δασαρχείου 2.

Το 2018 τραγικό θάνατο βρήκαν μετά από σύγκρουση με διερχόμενα οχήματα 3 ελαφάκια, τα δύο από αυτά στην περιοχή του Αγίου Σουλά.

Η σήμανση μείωσε τα ατυχήματα
Από τα στατιστικά στοιχεία αλλά και από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες αρχές, προκύπτει ότι από την χρονιά που τοποθετήθηκαν στο νησί της Ρόδου οι προειδοποιητικές πινακίδες σήμανσης κοντά στα «περάσματα» των ελαφιών τόσο στη Νότια Ρόδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή από Ψίνθο – Σορωνή – Απόλλωνα, τα τροχαία ατυχήματα με ελάφια έχουν μειωθεί αλλά ωστόσο ο αριθμός τους κυμαίνεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Οι αρμόδιοι του Δασαρχείου της περιοχής μας, πάντως συνιστούν στους οδηγούς που κινούνται στις περιοχές αυτές όπου υπάρχει σήμανση, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τις πρώτες πρωϊνές ώρες και το βράδυ και αργά το απόγευμα.