Σεφ από τη Ρόδο κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Σεφ από τη Ρόδο κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Σεφ από τη Ρόδο κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2561 ΦΟΡΕΣ

Αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του

Της Βίκυς Βετουλάκη από το gargalianoionline.gr

Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάσθηκε το Μάρτιο του 2014 στην Κυπαρισσία, με εμπλεκόμενους έναν 47χρονο σεφ από τη Ρόδο, έναν 59χρονο εργολάβο έργων από την Καλαμάτα και έναν 45χρονο Αλβανό, ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Στη δίκη παρίστανται οι δύο Έλληνες ενώ ο Αλβανός διώκεται καθώς έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί και στη δίκη χθες εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Είναι και ο μόνος που είχε ομολογήσει, ενώ οι άλλοι δύο αρνούνται κατηγορηματικά.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες, αλλά λόγω του προχωρημένου της ώρας, η απόφαση θα εκδοθεί στις 12 Μαρτίου.

Κλιμάκιο από Αθήνα
Στις αρχές Μαρτίου του 2014 και μετά από πληροφορίες, ότι στην Κυπαρισσία επίκειται διακίνηση αρχαίων αντικειμένων, κλιμάκιο του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφαλείας Αττικής, βρέθηκε στην περιοχή και ξεκίνησε την παρακολούθηση του 59χρονου Καλαματιανού.

Εκεί τον είδαν αρχικά να συναντιέται σε μια παραλιακή καφετέρια της πόλης με τον Ροδίτη και τον Αλβανό

Συνέχισαν την φυσική παρακολούθηση και 3 ημέρες μετά είδαν τον 59χρονο να οδηγεί το τζιπ του Αλβανού και να έχει σταθμεύσει στον αύλειο χώρο σούπερ μάρκετ στην Κυπαρισσία.

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο ανήκε σε γυναίκα συγγενή του Αλβανού, ενώ μέσα σε αυτό βρήκαν ένα σακ βουαγιάζ που είχε:

- Μία πήλινη υδρία ακέραιη με ελαφρά απόκρουση στη μια πλευρά της βάσης με μέγιστο ύψος 0,40 μ και διάμετρο χείλους 0,12 μ.

- Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής, ελληνιστικών χρόνων μέγιστου ύψους 0,09 μ. που έχει οπή στο μέσο του λαιμού.

- Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής, όπου στο ύψος των μαλλιών φέρει οπές για τη στερέωση ενδεχομένως διαδήματος με μέγιστο ύψος 0,11 μ. ελληνιστικών χρόνων (4ος – 3ος π.Χ).

- Ένα μαρμάρινο κεφάλι ενδεχομένως παιδικής μορφής. Γύρω από τα μαλλιά υπάρχει ταινία με μέγιστο ύψος 0,07 μ., ελληνιστικών χρόνων.

- Ένα γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα, όπου λείπει το κάτω μέρος του σώματος και φέρει χτυπήματα στο λαιμό και στο στήθος. Επίσης η μορφή είναι ενδεδυμένη περιόδου ελληνιστικών χρόνων με μέγιστο ύψος 0,30 μ..

- Ένα μελαμβαφές ακέραιο πινάκιο (πιάτο) ελληνιστικών χρόνων με διάμετρο βάσης 0,035 μ., ύψους 0,03 μ και διάμετρο χείλους 0,08 μ.

- Ένα γυναικείο άγαλμα σπασμένο στο ύψος του κεφαλιού το οποίο στηρίζεται σε κολλημένη βάση.

Επίσης, στο αυτοκίνητο βρέθηκε μια απόδειξη ξενοδοχείου της Κυπαρισσίας κι άλλη μία από ξενοδοχείο της Καλαμάτας στο όνομα του 45χρονου κατηγορούμενου Αλβανού, το διαβατήριό του και μια άδεια οδήγησης στο όνομα Αλβανού, συζύγου της ιδιοκτήτριας του αυτοκινήτου.

Από τη Ρόδο
Επίσης, στον 59χρονο Καλαματιανό, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής βρήκαν:

-Ένα χάλκινο ομοίωμα πτηνού.

-Ένα χάλκινο ομοίωμα τετραπόδου.

-Ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνής αντρικής μορφής.

-Ένα ακέραιο αγαλματίδιο αιγυπτιάζουσας τέχνης.

-Θραύσματα πήλινου αγαλματιδίου αιγυπτιάζουσας τέχνης.

- Το ποσό των 570 ευρώ. Ένα φύλλο χαρτιού με τυπωμένες φωτογραφίες 2 αρχαίων αντικειμένων. Ένα DVD με 25 φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξω από ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία τον 45χρονο Αλβανό, ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο του 59χρονου Καλαματιανού και μέσα σε αυτό βρέθηκε η ταυτότητα του 47χρονου από την Ρόδο.

Ο Αλβανός, τότε είχε καταθέσει ότι τα αρχαία είχε βρει σε κτήμα στη Ρόδο ο 47χρονος σεφ και μαζί με τον 59χρονο Καλαματιανό θα τα πουλούσαν αντί του ποσού των 50.000 ευρώ και αυτός θα έπαιρνε ως αμοιβή το 10%

Απολογίες
Στην απολογία του, ο 47χρονος σεφ είπε ότι ο Αλβανός πήγαινε στη Ρόδο και έτρωγε στο εστιατόριο που εργαζόταν, ενώ είχε συστηθεί ως εργοδηγός κατασκευαστικής εταιρίας στην Καλαμάτα και ήταν πάντα ακριβά ντυμένος και με ακριβά αυτοκίνητα.

Το 2014, έχοντας τελειώσει ,όπως είπε, τη σεζόν στη Ρόδο και ταξίδευε με το καράβι για την Αθήνα, για να να δει την οικογένειά του, συνάντησε μέσα στο πλοίο τον Αλβανό. Έκατσαν μαζί και τον άκουσε να τσακώνεται τηλεφωνικά με συνεργάτη του γιατί δεν θα πήγαινε στην Καλαμάτα που είχαν κανονίσει να κάνουν συναντήσεις για εξαγωγή ελαιολάδου.

Του ζήτησε το τηλέφωνό του και λίγες ημέρες μετά ο Αλβανός του τηλεφώνησε και του ζήτησε να κατέβει Καλαμάτα για να δοκιμάσει ελαιόλαδα καθώς ήταν γνώστης και θα του έδινε 600 ευρώ για δύο ημέρες και τα έξοδα. Ο κατηγορούμενος σεφ ισχυρίσθηκε ότι κατέβηκε στην Καλαμάτα με το λεωφορείο και τον παρέλαβε με ένα τζιπ ο Αλβανός.

Μετέβησαν στην Κυπαρισσία και έμειναν σε ξενοδοχείο, ενώ το απόγευμα πήγαν στην καφετέρια, αλλά έφυγαν γρήγορα. Αρνήθηκε ότι συνάντησαν τον 59χρονο Καλαματιανό και είπε ότι πρώτη φορά τον βλέπει στο Δικαστήριο.

Συνεχίζοντας την απολογία του ο σεφ είπε, ότι την επόμενη ημέρα με τον Αλβανό πήγαν στην Πύλο, όπου και εκεί έμειναν σε ξενοδοχείο, ενώ το βράδυ τσακώθηκαν άσχημα μεταξύ τους, γιατί του ζήτησε τα λεφτά που του είχε υποσχεθεί. Μάλιστα, όπως είπε ήρθαν στα χέρια και αυτός κατέληξε στο Κέντρο Υγείας.

Όταν επέστρεψε δεν τον άφησαν να μπει στο δωμάτιο και άλλαξε ξενοδοχείο, ενώ το πρωί τον ειδοποίησαν από τη ρεσεψιόν ότι τον περίμενε ο Αλβανός. Ο 47χρονος κατηγορούμενος είπε ότι ο Αλβανός του ζήτησε συγνώμη, του είπε ότι θα τον επιστρέψει στην Καλαμάτα και θα του δώσει τα λεφτά. Πράγματι ,όπως είπε, επέστρεψαν μαζί, αλλά δεν του έδωσε χρήματα, ενώ ξέχασε όπως υποστήριξε να πάρει πίσω την ταυτότητά του, την οποία είχε πάρει ο Αλβανός όταν πλήρωσε το δωμάτιο και έτσι βρέθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαινε, όταν συνελήφθη.

Κλείνοντας, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με τα αρχαία, εκτιμώντας ότι ο Αλβανός τον ονόμασε στους αστυνομικούς πιστεύοντας ότι αυτός τον είχε καρφώσει.

Ο 59χρονος υποστήριξε ότι βρέθηκε μπλεγμένος χωρίς να φταίει και εξήγησε ότι τον Αλβανό τον ήξερε πολλά χρόνια καθώς δούλευε σε έργα. Κατά καιρούς αγόραζε ελαιόλαδο από αυτόν και εκείνη τη χρονιά του ζήτησε 6 τενεκέδες.

Ήρθε, όπως περιέγραψε Καλαμάτα με το τζιπ, το οποίο πήρε ο 59χρονος και πήγε στη Βαλύρα να βάλει στους τενεκέδες λάδι, ενώ ο Αλβανός πήρε το δικό του αυτοκίνητο. Ισχυρίσθηκε ότι θα συναντιόντουσαν στην Κυπαρισσία, γιατί αυτός θα πήγαινε στη Χώρα, όπου δούλευε σε ένα έργο. Υποστήριξε ότι δεν άνοιξε το πορτ -μπαγκάζ του τζιπ και δεν είδε τα αρχαία, γιατί τους τενεκέδες τους έβαλε στο πίσω κάθισμα. Όσο για τα μικρά τμήματα αρχαίων που βρέθηκαν επάνω του, είπε ότι από το ταμπλό του αυτοκινήτου έπεσε κάτω μια μπάλα από χαρτί και την έβαλε στην τσέπη του, χωρίς να ξέρει τι είναι.

Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή όλων για συμμορία και του μεν Ροδίτη για κλοπή αρχαίων ιδιαίτερα μεγάλη αξίας και των άλλων δύο για αποδοχή τους. Είπε δε ότι τα 6 από αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της Ελληνιστικής περιόδου και τα υπόλοιπα μεγάλης αξίας. Συνολικά από την εφορία αρχαιοτήτων η αξία τους υπολογίστηκε στο ποσό των 102.050 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο