Μάθημα Γλωσσολογίας στο 1ο Δημοτικό  Ιαλυσού από τον  φιλόλογο Αλέξανδρο Κατσαρά

Ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα γλωσσολογίας παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ τάξης του 1ου   Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού  από το φιλόλογο κ. Αλέξανδρο Κατσαρά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018.  

Ο κ. Κατσαράς ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου Παπαδόπουλου Σταύρου και των δύο δασκάλων κ.κ.  Καμβύση Λαμπρινή (δασκάλας Στ΄ 1 τμήματος)  και Παπαπαύλου Ευγενίας (δασκάλας του Στ ΄2 τμήματος) πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό μάθημα γλωσσολογίας.
Ο κ. Κατσαράς στη διάλεξή του ενθουσίασε τα παιδιά της Στ΄  τάξης με το οπτικοακουστικό υλικό που τους παρουσίασε, την αμεσότητά του και τα εξαιρετικά εύστοχα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε και ανέδειξε πολλές πτυχές της ιστορικότητας και της σημασίας της ελληνικής γλώσσας.

«Ελληνική η μητέρα των Γλωσσών»  αναλύει ο κ. Κατσαράς στους μαθητές/τριες του 1ου Ιαλυσού.
«Ελληνική η μητέρα των Γλωσσών» αναλύει ο κ. Κατσαράς στους μαθητές/τριες του 1ου Ιαλυσού.

Αρχικά αναφέρθηκε στο αριθμό των γραμμάτων τονίζοντας στους μαθητές ότι ήταν 28 πριν καταλήξουμε στα 24 γράμματα που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σήμερα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις ελληνικές λέξεις που  χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στάθηκε στις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σε πολλές επιστήμες όπως η ιατρική  λέγοντας πως το 95% της ιατρικής ορολογίας είναι λέξεις που έχουν ελληνική προέλευση.

Το δεύτερο μέρος της διάλεξής του ο κ. Κατσαράς το αφιέρωσε  στην ετυμολογία.  Παρουσίασε και ανέλυσε την ετυμολογία πολλών λέξεων  εντυπωσιάζοντας τα παιδιά   με την ευρυμάθεια του και την παιδαγωγική του ικανότητα.
Αναφέρθηκε σε πολλές γνωστές λέξεις και την ετυμολογία τους  όπως η λέξη Ελλάς, στα αντιδάνεια και στις ομάδες- οικογένειες λέξεων και την παραγωγή τους.

Στο τέλος απάντησε με προθυμία σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικές με την ονομασία διαφόρων περιοχών και χωριών της Ρόδου, για τις ονομασίες της Ρόδου και την προέλευσή τους  και αναφέρθηκε και στο γλωσσικό πλούτο που παρουσιάζουν τα Δωδεκάνησα.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού ευχαριστεί θερμά τον Αλέξανδρο Κατσαρά για το γλωσσολογικό μάθημα που παρουσίασε. στους μαθητές/τριές του σχολείου.

O φιλόλογος κ. Α. Κατσαράς με τους μαθητές/τριες του Στ΄ 1 τμήματος, το διευθυντή του σχολείου κ. Σ. Παπαδόπουλο και τις δασκάλες  κ.κ. Λ. Καμβύση και Ε. Παπαπαύλο
O φιλόλογος κ. Α. Κατσαράς με τους μαθητές/τριες του Στ΄ 1 τμήματος, το διευθυντή του σχολείου κ. Σ. Παπαδόπουλο και τις δασκάλες κ.κ. Λ. Καμβύση και Ε. Παπαπαύλο