Απάντηση στο δήμαρχο Ρόδου από τον επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, Γιώργο Υψηλάντη

Απάντηση στο δήμαρχο Ρόδου  από τον επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, Γιώργο Υψηλάντη

Απάντηση στο δήμαρχο Ρόδου από τον επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, Γιώργο Υψηλάντη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 735 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε, χθες, από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που έχει να κάνει με δέκα εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατεθούν από το Δήμο σε έργα και δράσεις, σε μία συνεδρίαση που ήταν περισσότερο «διαδικαστική», με την πιο πολιτική χροιά να δίνει η «οφειλόμενη απάντηση» του επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργου Υψηλάντη στον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο για τα σχόλια του τελευταίου, σχετικά με την απουσία της μειοψηφίας από τη συνεδρίαση για τον απολογισμό την περασμένη Κυριακή.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από αυτό το τελευταίο, στις τοποθετήσεις ο κ. Υψηλάντης είπε ότι επιθυμεί να δώσει μία «οφειλόμενη απάντηση» στα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση για τον απολογισμό και μίλησε με καυστικό τρόπο για τη Δημοτική Αρχή. Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας:

«Τιμά τον όρκο που έδωσε, αυτός που υπερασπίζεται το νόμο και τους κανόνες. Εμείς το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Η δημοτική αρχή είναι εκείνη, που επαρμένη από την αλαζονεία της εξουσίας, τους καταπατά βάναυσα. Η συνεδρίαση για τον απολογισμό διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006, αλλά και αυτές του άρθρου 13 του Κανονισμού Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Έπρεπε να ανακοινώσει δημόσια τη συνεδρίαση αυτή 15 μέρες τουλάχιστον νωρίτερα, ναι ή όχι; Έπρεπε να στείλει την εισήγηση του απολογισμού με τα στοιχεία που την τεκμηριώνουν 5 μέρες νωρίτερα, ναι ή όχι; Τι από τα δύο έκανε; Τίποτα απολύτως! Από άγνοια; Προφανώς και όχι». Και συνέχισε:

«Η δημοτική αρχή, συστηματικά περιφρονεί και παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Αντιθέτως, εμείς απαξιώσαμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τις αυθαιρεσίες της! Τιμή μας λοιπόν να μας εγκαλεί ο κ. Δήμαρχος για τη στάση μας. Οι εγκλήσεις του αυτές, άραγε, αναφέρονται μόνο σ’ εμάς ή και στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, που επίσης απουσίαζαν;».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ ανέβασε τους τόνους κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» τα περί αδυναμίας τους να παραστούν και περί κατάντιας αλλά και «λαθροδημοτικών συμβούλων». Είπε, μάλιστα, ότι αυτό του ακούγεται κάτι…σαν «λαθρομετανάστες» και θεωρεί ότι είναι ανάξια πολιτικού σχολιασμού. Και συμπλήρωσε με σκωπτικό ύφος: «Ωστόσο θα συμμορφωθούμε. Την επόμενη φορά θα φροντίσουμε η ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου να γίνει πάνδημη…στην Ακρόπολη της Ρόδου υπό τους ήχους παιάνων και βεβαίως από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη»!

Κλείνοντας, ο κ. Υψηλάντης συνέστησε ψυχραιμία στη δημοτική αρχή και είπε ότι δεν είναι οι μόνοι που της γύρισαν την πλάτη αφού είναι φανερό πως κι άλλοι κάνουν ή θα κάνουν στην πορεία το ίδιο και κυρίως οι δημότες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσο αφορά στην ουσία της συνεδρίασης που ήταν τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, είπε: «Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή έχει κάθε λόγο να παρουσιάσει το έργο της περίπου ως κοσμογονία που συντελείται στο νησί. Ταυτόχρονα είναι εξ’ ίσου προφανές ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν κάθε λόγο να επιχειρήσουν να τα μηδενίσουν, είτε -στην καλύτερη των περιπτώσεων- να τα προσγειώσουν στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτή θα ήταν η εικόνα της συνεδρίασης, ακόμα και αν είχε οργανωθεί νομότυπα και ήμασταν παρόντες. Τυπική, διαδικαστική και προσχηματική.

Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, είναι δεδομένα και λίγο ως πολύ γνωστά. Αυτός που θα τα αξιολογήσει και θα τα βαθμολογήσει δεν είναι ή ίδια, αλλά ούτε κι εμείς. Οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες, είναι εκείνοι που θα το κάνουν –σωστά ή λάθος, δίκαια ή άδικα- όταν θα έρθει η ώρα. Υπομονή λοιπόν! Μην θλίβεστε από τώρα!

Όπως ήταν φυσικό ο Δήμαρχος απάντησε αμέσως μετά, σε ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους πάντως, και μάλιστα είπε ότι είχε αποφασίσει ότι δεν θα έμπαινε στον πειρασμό. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι οι ίδιοι καθημερινά κάνουν απολογισμό στους πολίτες, ότι δεν ήταν μόνο εκείνος που μίλησε για την κατάντια του δ.σ., αλλά και οι εκπρόσωποι της ροδιακής κοινωνίας που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση και, όπως είπε, στενοχωρήθηκαν για τα άδεια έδρανα.

Όσο αφορά στη διαδικασία, ανέφερε ότι έγιναν δύο ανακοινώσεις της συνεδρίασης στον τύπο αλλά επειδή ο απολογισμός ήταν πολλές σελίδες χρειάστηκε περισσότερος χρόνος να τις επεξεργαστούν και έτσι δόθηκαν την Πέμπτη πριν από τη συνεδρίαση και αναλαμβάνουν την ευθύνη γι’ αυτό. Είπε, ακόμη, ότι επειδή είχαν εκφράσει την ενόχλησή τους για τη διαδικασία με την οποία είχε γίνει ο απολογισμός το 2015 στο Δημοτικό Θέατρο που είχαν μιλήσει όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, άλλαξαν τη διαδικασία και μίλησε μόνο ο Δήμαρχος ενώ δόθηκε ο λόγος στους επικεφαλής, τους εκπροσώπους των φορέων και τους δ.σ. Και κλείνοντας ο Δήμαρχος απάντησε με νόημα στον κ. Υψηλάντη ότι στην επόμενη ορκωμοσία δεν γνωρίζει αν θα είναι και εκείνος, αλλά οι ίδιοι που θα είναι θα καλέσουν τον Πατριάρχη για να τους ορκίσει!

Τα θέματα
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού λέγοντας ότι έχει να κάνει με έργα και δράσεις τα οποία είχαν προβλεφθεί στο στρατηγικό σχέδιο που είχε συντάξει ο Δήμος και είχαν προτείνει οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Πρόκειται, λοιπόν, για έργα πρώτης προτεραιότητας που αφορούν στην καθημερινότητα αλλά και ένταξη ή συμπλήρωση ποσών για ενταγμένα έργα ύψους δέκα εκατ. ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και το αργότερο στη συνεδρίαση του Απριλίου αφού δουν ποια έργα έχουν ενταχθεί στο Ειδικό πρόγραμμα, στο Ειδικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης ακινήτων του Δήμου, το ΕΣΠΑ με την αγροτική οδοποιία, για τις παιδικές χαρές και από άλλα ειδικά προγράμματα κτλ., θα ακολουθήσει βάσει προτεραιοτήτων μία δεύτερη φάση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι αυτές τις ημέρες ήρθε η έγκριση για δυο αποδοχές χρηματοδοτήσεων. Η μία είναι για την απόκτηση μηχανημάτων έργου 365 χιλιάδων έργων και μία πρόσθετη χρηματοδότηση 652 χιλιάδων ευρώ για αύλειους χώρους σχολείων. Το θέμα εγκρίθηκε από το δ.σ.

Κατά τις τοποθετήσεις ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, έθεσε μία σειρά από θέματα όπως για τη ΔΕΥΑΡ, τη Fraport, την ανάγκη λειτουργίας των παιδικών σταθμών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό και ρώτησε τι θέση θα πάρουμε…στη φιέστα του αναπτυξιακού συνεδρίου στις 28 Μαρτίου, αν οι εκπρόσωποι του Δήμου θα είναι συνομιλητές και χειροκροτητές ή θα αναδείξουν τα προβλήματα.

Απαντώντας ο Δήμαρχος, χαρακτήρισε τα θέματα σπουδαία και πρότεινε να καθιερωθεί να γίνεται μία ειδική συνεδρίαση κάθε μήνα μόνο για τα μεγάλα πολιτικά θέματα. Συμφώνησε με τον κ. Πότσο και σχετικά με τη Fraport αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες μαζί τους κατά την οποία, όπως είπε, τους έθεσε αρκετά θέματα, όπως για την καθαριότητα, τις παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο, τις επενδύσεις που περιμέναμε κτλ. Πάντως, ανέφερε ότι ο εδώ προϊστάμενος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα γιατί τώρα ανέλαβε και δεσμεύτηκε ότι θα κάνουν μία συνάντηση επιτόπου.

Τέλος, με αφορμή θέμα πεζοδρόμησης που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι αύριο, Παρασκευή, έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου και ο Διοικητής της Τροχαίας.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»