Το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου επισκέφθηκε το Ερευνητικό Κέντρο Βιοενέργειας  της Βαρκελώνης (IBEC)

Το 6ο Γυμνάσιο Ρόδου διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της  β’ και γ’ τάξης στη Βαρκελώνη, από τις 19 έως και τις 24 Φεβρουαρίου 2018. 

Συνοδοί καθηγητές ήταν η Κα Ξανθούλη Βιβή – Διευθύντρια του Γυμνασίου και αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο Κος Παπανικολάου Δονάτος – Καθηγητής Πληροφορικής, η Κα Χαραλάμπους Αναστασία – Καθηγήτρια Φιλολογικών και Ιστορίας της Τέχνης, και η Κα Μαστρογιάννη Ασπασία – Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, η οποία μετά τη μετάταξή της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνέχισε να συνεισφέρει στην υλοποίηση του πολιτιστικού άξονα αυτής της επίσκεψης.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε κατόπιν προσκλήσεων, τόσο από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοενέργειας Βαρκελώνης (IBEC), όσο και από τη Δήμαρχο Βαρκελώνης, Άντα Κολάου. 

Η πρόσκληση της Δημάρχου έγινε κατόπιν ευγενικής διαμεσολάβησης του Δημάρχου Ροδίων Κου Χατζηδιάκου, ως συνέχεια βιωματικής διδασκαλίας και εξοικείωσης των μαθητών του Γυμνασίου με τους δημοτικούς φορείς, αρχής γενομένης με την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στο Δημαρχείο Ρόδου στις  5 Δεκεμβρίου 2017. 

Ως εκ τούτου, η εκπαιδευτική επίσκεψη διοργανώθηκε με άξονα την Επιστήμη, τους Φιλελεύθερους και Δημοκρατικούς θεσμούς των ευρωπαϊκών κρατών και τον Πολιτισμό.

Η εκπαιδευτική επίσκεψή μας στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοενέργειας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018. Στο Ερευνητικό Κέντρο μας υποδέχθηκαν Διδάκτορες – Ερευνητές οι οποίοι με την προβολή project ενημέρωσαν τους μαθητές σχετικά με τις έρευνες και τους στόχους του κέντρου IBEC, στη συνέχεια προχώρησαν σε δύο βιωματικά πειράματα. 

Μέσω αυτών των βιωματικών πειραμάτων, οι μαθητές παρακολούθησαν τη δημιουργία νανοσφαιρίων εκ του μηδενός και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τη δομή αυτών. 

Στη συνέχεια, συστάθηκαν 4 ομάδες εργασίας μαθητών, οι οποίες αναζήτησαν πεδία εφαρμογής της νανοτεχνολογίας στον τομέα της Υγείας και ο μαθητής εκπρόσωπος της κάθε ομάδας πρότεινε ασθένειες που δύνανται να καταπολεμηθούν με την νανοτεχνολογία, αλλά και ακριβείς τρόπους διοχέτευσης και θεραπευτικής επίδρασης των νανοσωματιδίων στις πάσχουσες περιοχές. 

Η επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοενέργειας έδωσε την πρώτης τάξεως δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Τεχνολογία και την εφαρμογή της στην επιστημονική έρευνα με στόχο την πρόοδο και την εξέλιξη τομέων, όπως αυτός της Διατροφής, πρωτίστως όμως της Φαρμακοβιομηχανίας και της Υγείας εν γένει.

Η επίσκεψη μας στο Δημαρχείο Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2018. 
Η Δήμαρχος, Άντα Κολάου, υποδέχθηκε ιδιαιτέρως στο γραφείο της την Κα Ξανθούλη Βιβή, ενώ η Αντιδήμαρχος επί Πολιτισμού καθώς κι ένας Ιστορικός Τέχνης ανέλαβαν την εκπαιδευτική ξενάγηση των μαθητών στο Δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες που αναπαριστούν σημαντικές στιγμές της καταλονικής ιστορίας. 

Η εκπαιδευτική περιήγησή μας στη Βαρκελώνη πλαισιώθηκε με επισκέψεις σε φημισμένα πάρκα, όπως το πάρκο Ciutadella – μία καταπράσινη όαση στο κέντρο της πόλης όπου και βρίσκεται και το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, και το πάρκο Montjuic – κέντρο της διεθνούς έκθεσης του 1929 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 και χώρος που φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Καταλονίας. 

Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Ενυδρείο της Βαρκελώνης – το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και το δεύτερο σε παγκόσμια κλίμακα – με 450 διαφορετικά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών, πιγκουίνους και καρχαρίες.

Καθώς η Βαρκελώνη αποτελεί μια πόλη Τέχνης, η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε πολυχώρους και Μουσεία σπουδαίων καλλιτεχνών. 

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το έργο του μεγάλου Καταλανού αρχιτέκτονα Gaudi. Έτσι, επισκέφθηκαν το πάρκο Guell, όπου η περίφημη σαύρα πλαισιώνει το κυρίως κτίσμα του πάρκου, όπως επίσης και τα ιδιαίτερα ως προς την αρχιτεκτονική τους κτίρια / πολυκατοικίες, την Casa Mila και τη La Pedrera. 
Τέλος, ξεναγήθηκαν στο σπουδαιότερο αρχιτεκτόνημα του Gaudi, τη Sagrada Familia – τη μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία – η οποία και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκτός από τον περίφημο Gaudi, οι μαθητές γνώρισαν το έργο του σημαντικού Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη Juan Miro - που θεωρείται από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ου αιώνα – με επίσκεψη στο Ίδρυμα Miro στο Κέντρο Σπουδών Σύγχρονης Τέχνης. 

Ακόμα, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Picasso, το οποίο προσελκύει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του κορυφαίου κυβιστή. 

Τα έργα του είναι τοποθετημένα σε χρονολογική σειρά από τα πρώτα του καλλιτέχνη έως και τα τελευταία, στοιχείο που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει την καλλιτεχνική του πορεία. 

Επιπλέον, με επίσκεψη στο Figueras της επαρχίας  Girona, οι μαθητές γνώρισαν και το έργο του περίφημου Salvador Dali, που αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα και μια ιδιαίτερα εκκεντρική φυσιογνωμία του χώρου της τέχνης. Τέλος, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή και με εξαιρετικά δείγματα σύγχρονής τέχνης, επισκεπτόμενα το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης, το MACBA. Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη που προσέφερε στους μαθητές εμπειρίες πλούσιες σε επιστημονικές πληροφορίες και σε στοιχεία Τέχνης και Πολιτισμού.