Με πλωτά ασθενοφόρα σε Ρόδο και Λέρο θα ενισχυθούν τα Δωδεκάνησα

Με τρία ειδικά διαμορφωμένα πλωτά ασθενοφόρα  που θα εδρεύουν στα νησιά μας και δέκα οχήματα pick up ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα.

Αυτό ανακοίνωσαν χθες, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και Νεκτάριος Σαντορινιός από τη Ρόδο όπου βρέθηκαν, κατά την εναρκτήρια συνάντηση της πράξης με τίτλο «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας» και ακρωνύμιο Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ..

Η συνάντηση έγινε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, εκπροσώπων από τις Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αντιναυάρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και του διοικητή της 8ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοιάρχου ΛΣ Νίκου Αρμπουνιώτη.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, Κώστας Κυπριανού, ο κ. Δημήτρης Χρίστου της Δύναμης Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, ο κ. Χαράλαμπος Τσιμπλέκας, εκ μέρους του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Πάππου και ο Λιμενάρχης Ρόδου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Σπύρος Τάτης.
 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για τρία πλωτά σκάφη που θα είναι ειδικά διαμορφωμένα  ώστε να παρέχουν τις βασικές πρώτες βοήθειες και τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ασθενών από τα νησιά μας στα νοσοκομεία.

Παράλληλα τα σκάφη αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.

Τα τρία σκάφη θα έχουν ως «βάση» τους τη Ρόδο, τη Λέρο και την Νάξο και θα στελεχώνονται με λιμενικούς αλλά και διασώστες γιατρούς του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουρουμπλής με τα σκάφη αυτά, το Λιμενικό Σώμα θα προμηθευτεί και 10 οχήματα pick up τα οποία θα διατεθούν στα νησιά του Αιγαίου για την μεταφορά ατόμων που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές.

Η προκήρυξη για την προμήθεια των σκαφών και των οχημάτων θα γίνει σε ένα μήνα σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η παράδοσή τους υπολογίζεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κουρουμπλής είπε χαρακτηριστικά: «πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας με τη Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό καλείται να υλοποιήσει την εξασφάλιση νέων μέσων όπως είναι τρία πλωτά ασθενοφόρα και 10 αυτοκίνητα που είναι ειδικά κατασκευασμένα, προκειμένου να ενισχύσουμε και να διευκολύνουμε την διακομιδή αδυνάτων προσφύγων δια μέσου της θαλάσσης.

Νομίζω ότι είναι ένας εξοπλισμός που θα αποκτήσει η Ακτοφυλακή μας που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του τομέα αυτού των υπηρεσιών.

Και επειδή ο κόσμος έχει ακούσει πολλές φορές διακηρύξεις και εξαγγελίες θέλω να σας πω ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, μετά από αυτή τη συνάντηση που  έχουμε σήμερα με Κύπριους εκπροσώπους, σε ένα μήνα να προχωρήσει η προκήρυξη και μέχρι τέλους του χρόνου δεσμευόμαστε ότι αυτά τα μέσα θα είναι στην υπηρεσία της νησιωτικής αυτής περιοχής, μίας περιοχής που είναι στη συνεχή σκέψη μας. Και το εννοώ αυτό, όπως βλέπετε οι επισκέψεις μας είναι τακτικές σε όλα τα νησιά».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μίλησε και για το μεταφορικό ισοδύναμο, η μελέτη του οποίου γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!
 


«Μαζί με τον Υφυπουργό μας και τους βουλευτές μας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου έπειτα από την εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός και τη δέσμευσή του, - είπε ο κ. Κουρουμπλής-  έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο. Αναζητούμε τρόπους και πόρους ώστε αυτή η εξαγγελία, αυτή τη φορά, να μην μείνει στο επίπεδο της εξαγγελίας.

Για αυτό το λέμε τώρα που δεν είναι προεκλογική περίοδος και αναζητούμε τρόπους να γίνει πράξη. Παράλληλα, γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση με τα Επιμελητήρια, με όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Αιγαίου, με τις Περιφέρειες τις δύο γιατί εμείς θέλουμε να προχωρούμε επιλογές που αφορούν τα νησιά σε συνεργασία με τους ανθρώπους των νησιών.

Δεν θεωρούμε ότι κατέχουμε τη μοναδική αλήθεια ούτε ορθοτομούμε το λόγο της αληθείας. Έχουμε μία βασική αρχή να ακούμε με προσοχή τον συνομιλητή μας και κυρίως να τον ακούμε γιατί με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε την περίπτωση να κάνουμε περισσότερα λάθη.

Και εγώ και ο υφυπουργός αλλά και οι συνεχείς οχλήσεις των βουλευτών μας, μας κάνουν να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να βελτιώσουμε τα ζητήματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων όλου του Αιγαίου».

«Κάνουμε πράξεις τις εξαγγελίες»
Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός λέγοντας τα εξής:
«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ πέρα για να κάνουμε πράξη μία από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού γιατί όπως γνωρίζεται, στη Νίσυρο είχε εξαγγείλει την προμήθεια και τέτοιων πλωτών μέσων τα οποία θα διευκολύνουν την μεταφορά ασθενών από τα νησιά μας στα νοσοκομεία της περιοχής μας.

Τρία πλωτά λοιπόν ασθενοφόρα θα δοθούν στη διάθεση νησιωτών μας και τα ασθενοφόρα αυτά τα πλωτά θα στελεχώνονται από πλήρωμα του Λιμενικού Σώματος και θα έχουν μέσα διασώστες και γιατρούς. Άρα λοιπόν πια η μεταφορά των ασθενών θα γίνεται με εξειδικευμένα μέσα, αυτό σημαίνει αναβάθμιση και της ποιότητας μεταφοράς αλλά και περισσότερα πλωτά μέσα στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τους νησιώτες. Και αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο που έχουμε φέρει στα νησιά μας, στο επίπεδο της υγείας.

Γνωρίζεται πολύ καλά ότι υπάρχουν πλέον στρατιωτικοί γιατροί που κάνουν αγροτικό στα νησιά μας και σε πολλά από τα νησιά μας, έχουνε προσληφθεί μόνιμοι υπάλληλοι στα νοσοκομεία που τόσα χρόνια δεν είχαμε μόνιμους υπαλλήλους και εδώ πέρα στη Ρόδο το ξέρουμε όλοι και θα υπάρξουν και προμήθειες  μηχανημάτων για να υπηρετήσουν τους νησιώτες και τα νησιά μας. Τους νησιώτες και τα νησιά μας που θέλουμε να τους υπηρετήσουμε με στοχευμένα μέτρα νησιωτικής πολιτικής όπως είναι το μεταφορικό ισοδύναμο που πολύ σύντομα θα δείτε και τις λεπτομέρειες. Πραγματικά η μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι μία πολύ καλή μελέτη, υπερέβη εαυτόν θα έλεγα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μας έδωσε μία πρόταση η οποία θα

συζητηθεί με τους φορείς και νομίζω ότι θα αποτελέσει μία θεσμική τομή για τη χώρα μας.  
Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την υγεία, για τα νησιά μας για αυτά που έχουν τραβήξει τα νησιά μας για την αγάπη που έχουνε δώσει στις προσφυγικές ροές για τον τρόπο που αντιμετωπίσανε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας που όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και πρέπει να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί καλύτερα και από τους νησιώτες μας».

Στην ίδια συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός ο οποίος τόνισε πως « σε αυτή την προσπάθεια προωθητική δύναμη είναι και πρέπει να είναι η συνεργασία όλων των φορέων και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση και με εμάς τους βουλευτές. Όσο πιο καλή είναι αυτή η συνεργασία τόσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειές μας για τη νησιωτικότητα».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε μιλώντας και ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως η εξαγγελία του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος γίνεται από τη Ρόδο και αυτό έχει το δικό του συμβολικό χαρακτήρα.

«Είναι ένας συμβολισμός που δείχνει την λειτουργία των υπηρεσιών όσον αφορά την αξιοποίηση πλέον όλων των δυνατών ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μπορούν να καλύψουν τα νησιά μας» είπε ο κ. Χατζηδιάκος.